Botoks tedavisi

Botoks tedavisi

Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen toksinin, laboratuarda saflaştırılmasıyla elde edilen ilaçtır. Bu ilaç, kasların sinirler tarafından uyarılmasını geçici bir süreyle engeller. Böylece enjekte edildiği bölgedeki kasları gevşetir. Botoks, 20 yılı aşkın süredir tıbbın diğer alanlarında aşırı kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır.

Botoks FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi)'nin kullanımını onayladığı bir ilaçtır. Bugün botoks , bütün dünyada 10 yılı aşkın süredir estetik uygulamalarda da güvenle kullanılmaktadır.

 Yüzümüzde kızma, gülme, şaşırma gibi hareketler sonucu mimik kasları hareket eder ve buna bağlı olarak üzerindeki ciltte de dinamik çizgiler oluşur. Yüz mimiklerimizi yapmamızı sağlayan kasların yıllar boyunca sürekli bu hareketleri tekrarlaması sonucu cilt yüzeyinde kırışıklıklar oluşur. Botoks enjeksiyonuyla bu kasları gevşeterek kırışıklıkları yok etmek, azaltmak ve yumuşatmak mümkündür. Ayrıca botoks tedavisiyle daha fazla kırışıklık oluşumu da engellenmiş olur.

Botoks, kas kasılmalarına bağlı bütün cilt kırışıklıklarında kullanılabilir. Fakat en etkili olduğu yer, yüzün üst kısmındaki kırışıklıklardır.

    - İki kaş arasındaki kaş çatma çizgisi
    - Göz kenarındaki kaz ayağı çizgileri
    - Alındaki kırışıklıklar
    - Burun kökündeki tavşan (bunny) çizgileri

Botoksun kaş kaldırma etkisi de önemlidir. Bu tedavi ile kaşın uç kısımlarının kalkması sağlanabilir. Ayrıca boyun çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler de botoks enjeksiyonundan fayda görmektedir.

Botoks  Acılı Bir İşlem midir?

Botoks çok ince iğnelerle uygulandığı için kişiye rahatsızlık vermez.Verilen bölgede hafif yanma hissi oluşur ve hemen kaybolur. Bu, ilacın etkisinden kaynaklanır, iğnenin cilde batışından değil. Yine de uygulama yapılacak bölgeye anestezik krem sürülerek hafif anestezi sağlanabilir.

 Botoks Etki Süresi

Botoks etkisi uygulamanın ardından 3 gün sonra görülmeye başlar. Uygulamanın sonucunu tam olarak 2 haftada alabiliriz. Botoksun kalıcılığı ise 4-6 aydır. Kalıcılık kişiye gore değişebilir. Kişinin yaşı ve yüz kaslarını ne kadar çok kullandığı kalıcılık süresini etkileyen faktörlerdir. 

Botoksun Yan Etkileri Var mıdır?

Enjeksiyon yapılan bölgede morluk görülebilir. İlk uygulandığı gün başağrısı nadiren görülen bir yan etkidir. Uygulama alanına bağlı olarak üst göz kapağının geçici olarak aşağıya düşmesi çok nadir görülen bir problemdir ve ortalama 2 haftada kendiliğinden düzelir.

Botoks Kimlere Uygulanmaz?

Botoks kas hastalığı olanlara, kanama problemi olanlara uygulanmaz. Ayrıca hamile ve emzirenlere yapılması önerilmez. 

Botoks Yapılınca Mimikler Kaybolur mu?

Botoksda amaç, mimik kaslarının aşırı hareketini azaltarak üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıkları yok etmek veya azaltmaktır. Kişi yine mimiklerini kullanabilir. Doğru yapılmış uygulamalarda mimik kaslarındaki gevşemenin kişiye zararı yoktur

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Buket Yıldırım

Dr. Buket YILDIRIM, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında medikal estetik alanında çalışmalarına başlamış, Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve sertifika programını tamamlamıştır. Estetik ve kozmetoloji alanında birçok kongre, kurs ve sertifika programıyla kendini bu alanda geliştirmiştir. Eğitimlerini tamamlamasının ardından 2008 yılına kadar Ankara Flavius Estetik ve Güzellik Merkezlerinde klinik uygulamalardan sorumlu hekim olarak görev yapmış ve hekim eğitimlerinde aktif görev almıştır. Antiaging Medicine World Congress & Medispa Monaco ve Paris IMCAS  (İnternational Master Course on Aging Skin) gibi dünyada estetik alanındaki son gelişmelerin takip edildiği ve tartışıldığı kongrelerin katılımcı hekimleri arasındadır. Dr. Buket YILDIRIM, 2012 yılın ...

Etiketler
Botoks yüzün her yerine yapılır mı
Dr. Buket Yıldırım
Dr. Buket Yıldırım
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube