Bel fıtığında ameliyat son çare ama...

Bel fıtığında ameliyat son çare ama...

Ağrıyla kendini belli eden, günlük hayatı çekilmez hale getirip, yaşam kalitesini düşüren bel fıtığı, ameliyat yerine pekçok yöntemle tedavi edilebiliyor. Fizik tedavi yöntemleri bel fıtığı hastalarını rahatlatıyor. Ancak,ameliyat gerektiren ve hastaların geç kalmaması gereken bazı durumlar var…

Bel fıtığının ameliyatla tedavisi tüm dünyada son çare olarak görülüyor. Ancak; “kuvvet kaybı,şiddetli ağrı, MR görüntülerinde saptanan ciddi büyüklükte disk parçalarının varlığı gibi durumlarda ameliyat ilk ve tek çare olabiliyor.

Doç. Dr. Volkan Aydın, “bazı yanlış anlamalar sonucunda, bel fıtığından dolayı ameliyat olması gereken hastaların en son çare olarak ameliyat olmak gerekliymiş diye düşünerek, ameliyat olması gerekli olduğu halde, geç kaldıklarını ve günümüz koşullarında hiç olmaması gereken ayak felci, idrar kaçırma, cinsel güç kaybı gibi  kusurların geliştiğini belirtti.

Uzmanlara göre, zamanında müdahale edilmeyen hastalarda kalıcı kayıpların gelişmesi kaçınılmaz. Bel fıtığında ameliyat çözümü ile ilgili görüş aldığımız Doç. Dr. Volkan Aydın şöyle diyor:

“Tabiî ki her bel fıtığı hastası bu durumda değildir ve bel fıtığı hastalarının %85-90'ı ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebilir. Gerekli durumlarda ise hasta doktorunun önerileri doğrultusunda ameliyat kararını vermekten korkmamalıdır. Günümüzde bel fıtığı ameliyatları, artık tüm dünyada bel ve boyun fıtığı cerrahi tedavisinde altın Standard olarak kabul edilen mikrodiskektomi tekniğiyle, deneyimli ellerde 15-30 dk süren riskleri minimum olan bir ameliyattır.” Bu ameliyattan sonra hastalar 4 saat sonra ayağa kalkabilmekte ve aynı gün akşamı veya ertesi sabah taburcu olabilmektedir.

Mikrodiskektomi (mikrocerrahi) tekniğinde; Sadece 2-2,5 cm' lik bir kesi sonrası mikroskop altında ameliyat bölgesindeki sinirler 20-30 kat büyütülerek, sinirlere zarar verme riski olmaksızın sinirlere bası yapan fıtık parçası çıkartılmakta ve cilt yüzeyinde dikiş bulunmayan hasta birkaç saat içinde ayağa kalkabilmekte, istediği zaman banyo yapabilmektedir.

Gelişen teknoloji ve deneyim sonrası bel fıtığı ameliyatından sonra sakat kalırım, normale dönemem korkusu terk edilmeli ve özellikle gereken durumlarda ameliyat için geç kalınmamalıdır.

Tekrarlamak gerekirse; Hastaların asıl korkması gereken, teknoloji ve cerrahi tekniklerdeki bu ilerlemeye rağmen, ameliyat olması gerektiği halde, çeşitli korkulardan dolayı, karar vermede geç kalarak; ayak felci, idrar kaçırma, cinsel güç kaybı gibi  kusurların gelişmesine neden olmaktır…

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Volkan Aydın

Prof. Dr. Volkan AYDIN, 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993-1999 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Nöroşirurji Uzmanı olmuştur. 1999-2004 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent olarak görev yapan Prof. Dr. Volkan AYDIN, 2000 yılında Paris ve Brüksel'de Microendoscopic discectomy eğitimi almış olup 2004 yılında Oregon Health and Science University’de (OHSU) Fellowship olarak Portland-Oregon, USA'da çalışmalar yapmıştır. Baskent Universitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda 2006 yılında Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 2006-2007 yılları arasında JFK Hospital'da hizmet vermiştir. Şu anda mesleki çalışmalarına Ethica İn ...

Etiketler
Bel fıtığında ameliyat son çare ama
Prof. Dr. Volkan Aydın
Prof. Dr. Volkan Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube