Ayak ve ayak bileği problemleri

Ayak ve ayak bileği problemleri

Ayaklarımız, vücudumuzun tüm yükünü çeken, yeryüzüyle temasımızı sağlayan, çok önemli olmalarına rağmen hep geri planda kalmış uzuvlarımızdır. Ayaklarımızın bu geri plana itilmişliği ne yazık ki “tıp bilimi” için de geçerli olmuştur. Ayak ve ayak bileği hastalıkları “Ortopedi ve Travmatoloji” bilim dalının konusu olmasına rağmen, yakın bir geçmişe kadar bu uzuvlarımızla ancak dizlerden, kalçalardan, omurgadan, omuz, dirsek ve ellerimizden sıra gelirse gereğince ilgilenebiliyorduk. Ayak Cerrahisi dendiği zaman akla gelen neredeyse tek şey “Halluks Valgus” diye bilinen baş parmak deformitesinin cerrahisiydi.

Bilim camiasında ayakların geri kalmışlığının ardında yatan en önemli iki nedenden biri, insanımızın ayaklarına gereken önemi vermeyişi; diğeri ise ayak ve ayak bileği anatomi ve biyomekaniğinin oldukça karmaşık, anlaşılması ve cerrahisinin zor, bilinmeyeninin çok, tedavisinin zahmetli ve uzun olmasıdır.

Günümüzde “Ayak Cerrahisi” dendiği zaman artık aklımıza sadece ayak baş parmağının deformitesi değil; çocuk ve erişkinlerdeki düz tabanlık, diyabetik ayak, romatolojik ayak, tendon problemleri, ayağın her türlü deformasyonu, topuk ve ayağın diğer kısımlarının ağrısı, yürüme bozuklukları, ayak bileği kıkırdak lezyonları, spor yaralanmaları, nörolojik problemler, doğuştan deformasyonlar, parmak ve tırnak bozuklukları, nasırlaşmalar, topuk kırıkları ve buna bağlı sekeller gibi pek çok rahatsızlıklar aklımıza gelmektedir.

İyi bir haber vermek gerekirse, artık ülkemizde de sadece veya ağırlıklı olarak “ayak ve ayak bileği cerrahisi” ile uğraşan, bu konuya odaklanan ortopedik cerrahlar bulunmaktadır. Tüm bu sıraladığım rahatsızlıklar bugün artık ülkemizde ABD ve Avrupa standardında tedavi edilebilmektedirler. Artık ülkemizde de ayak ve ayak bileği cerrahlarının olduğu bilinmelidir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Ayak sağlığı
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube