Ayak bileği yan bağ kopmaları

Ayak bileği yan bağ kopmaları

Ayak Bileği Bağ Kopması, Bağ Yırtılması ve Bağ Zedelenmesi

Ayaklarımız yürüme, koşma, atlama ve dengemizi sağlayan bu kadar fazla bağın mevcudiyetine rağmen yaşantımızda sık sık denge kaybına uğrayabilir. Bunun sonucu olarak en basitiyle burkulmalar ortaya çıkmaktadır. Burkulmalar sadece spor veya mesleki nedenlerden değil normal kişilerin başına gelebilecek bir durumdur. En sık görülen yaralanma dış yan bağ yırtılmalarıdır.

Burkulma ile beraber ayak bileğinde; süratle ağrı ve şişlik gelişir. Bu sırada damar yırtılması varsa şişlik inanılmaz hızla oluşur ve dokunmaya karşı şiddetli tepki oluşur. Kızarıklık, zamanla morarmaya dönüşür.

Ayak bileği yaralanmalarında ayrıntılı sorgu ve muayene sonrası düz röntgen filimi kemiklerde meydana gelen çatlak ve kırıkları rahatça gösterecektir. Yumuşak dokuya ait kuşkular varsa MR gerekebilir.

Ayak Bileği Bağ Travmalarında Tedavi

Travmalarda genel olarak akut devrede ayağın bir süre mutlak istirahat ettirilmesi ayak çevresine 2-3 gün süreyle soğuk uygulanması gerekir. Sorun giderek artıyorsa doktora başvurulmalıdır .Bu sırada ağrı kesici ve ödem önleyici ilaçlar kullanılır.

Hafif burkulmalar haricinde genellikle ayak bileğini hareketsiz bırakan ortalama 10 gün ile 3 hafta süren bir alçı uygulaması gerekir. Eğer bu tespit yapılmazsa ayak bağlarında tam iyileşme olmaz ve burkulmalar sıklıkla tekrar eder. Bu da zamanla ayak bileğinde kireçlenmelere neden olur.

Daha hafif burkulmalarda veya sıklıkla tekrarlayan burkulma durumlarında ayak bileğine özel bandajlar uygulanır. Bunlar uzun süre kullanılır. Özellikle sporcu kişilerde ayak bileklerinin sıklıkla burkulma şanssızlığında yine benzer bandajlar kullanılmalıdır.

Ayaktaki bağların yırtılması veya ayak bileği içyan çıkıntısının kırılmasında ameliyat düşünülmelidir. Halbuki dış yan kırıklarında alçı tedavisi yeterli olabilir.

Ayak travmalarında akut dönem geçtikten sonra ayağa fizik tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Manyetik alan ve özel bir soğuk uygulama olan kriyoterapi bu travmatik ayak sorunlarında çok başarılı sonuçlar veren fizik tedavi yöntemleridir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Ayak ve ayak bileği sorunları
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube