Ayak bileği protezi

Ayak bileği protezi

Ayak Bileği Protezi Hangi Durumda Takılır?

Vücudu taşıyan bacaklarda yer alan eklemlerin yaşam içerisinde sıklıkla karşılaşılan sorunlarının başında osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gelmektedir. Toplumda sıklıkla diz ekleminde görülen bu durum, kalça, ayak bileği ve ayağın kemikleri arasındaki eklemlerde de sıklıkla görülmektedir. Kilolu insanlarda, sık sık ayak bileği burkulması yaşayanlarda, ayak bileğine nafiz kırık geçmişi olanlarda ve daha az sıklıkla romatizmal bazı hastalıklarda ayak bileği osteoartriti sık görülmektedir. 
İleri derecede ayak bileği kireçlenmesinin tedavisinde geçmişten günümüze kadar eklemin dondurulması (artrodezi) ameliyatı ilk tercih edilen tedavi yöntemi olmuştur. Günümüzde ise ayak bileği protezleri diz protezleri gibi popüler olmaya başlamıştır.

Ayak Bileği Protezi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayak Bileği Protezi adayı hastanın seçiminde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Kilosu fazla olanlar, bazı şeker hastaları, ayak bileği kemiklerinde fazlaca şekil bozukluğu ve kemik erimesi olanlara ayak bileği protezi yapmadan önce fazlaca düşünmek gerekmektedir. Ameliyat kararı vermeden önce bir çok konuda dikkatli olunmalıdır.Hasta için en uygun tedavi seçeneği olduğunu cerrah defalarca sorgulamalıdır.

Ayak Bileği Protezi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Ameliyatta, diz protezinde olduğu gibi belden veya uyutularak anestezi verildikten sonra, ayak bileğinin ön kısmından girilerek ayak bileği eklem yüzlerindeki yıpranan kıkırdak tabakaları temizlenir. Metal ve plastikten yapılmış eklem protezi yerleştirilir. 
Ameliyat sonrasında diz protezinin aksine üzerine bir süre basmamak gerekmektedir. Kemikler ile protezin kaynamasının gerçekleştiği dönemde, yaklaşık 3 hafta ile 1,5 ay arasında hafif basmalara izin verilir. İyi bir fizik tedavi uygulandığı taktirde yaklaşık 3 ay içerisinde hasta tam basarak normal yaşamına devam etmektedir.

Anlatıldığında çok basit bir tedavi şeklinde algılanan bu tedavi uygun hastalara, uygun ortamlarda ve ehil ellerde yapılmalıdır. Başarısızlık söz konusu olduğu zaman ayak bileğinin başka bir ameliyat ile dondurulması gerekebileceği de unutulmamalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Ayak bileği burkulmaları
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube