Anormal pap smear sonucu nedir

Anormal pap smear sonucu nedir

Anormal bir Pap – smear test sonucu kısaca rahimağzı hücrenizden alınan örnek içinde normal dışı hücrelere raslandığını ifade eder. Genellikle bu hücreler hafif düzeydedir ve kanser olduğunuz manasına gelmez. Aslında smear testi anormal çıkan hastaların çoğuna tedavi de gerekmeyebilir. Ancak bunların içinden bazılarına ciddi tedavi gerekir ki testin amacı da bu kadınları saptamak ve gerekli izlem ve tedaviyi yapmaktır.

Sonrasında ne olur

Pap – smear testiniz sonucunda çeşitli anormal bulgular rapor edilebilir.

ASC US: Normal değil ama kesin olarak anormal da denemez.

Ne yapılmalı

6 ay sonra tekrar smear alınması

HPV testi yapılabilir.

Kolposkopi

ASC – H: Tamamıyla anormal değil ama yüksek şiddetli anormallikle uyumlu şüphelendirici bulgular var.

Ne yapılmalı

Kolposkopi

LSIL: Hafif ama kesinlikle anormal bulgular var.

Ne yapılmalı        

4- 6 ay sonra smear testinin tekrarlanması

Kolposkopi

HSIL: orta derecede yâda şiddetli ve kesin anormal bulgular var

Ne yapılmalı

Kolposkopi

Kolposkopi nedir

Kolposkopi rahimağzının (serviks) özel bir mikroskop kullanılarak ayrıntılı incelenmesi demektir. Bu hastaya ağrı ya da zarar vermeden uygulanan şekli olarak muayeneden farklı değildir.

Biyopsi nedir

Eğer doktorunuz kolposkopi sırasında rahimağzında anormal bir bölge saptarsa o bölgeden küçük bir parça alır. Bu biyopsi örneği patoloji laboratuarında uzman bir doktor tarafından mikroskop altında incelenir. Bu incelemenin sonucu doktorunuzun tanı ve tedavinizi yapmasına katkıda bulunur.

Biyopsiden sonra ne yapılır

Biyopside bulunan anormalliklere Cervikal Intraepitelyal Neoplazi(CIN) denir. CIN kendi içinde 3 e ayrılır ve CIN 1 den CIN 3 e doğru anormalliğin derecesi artar.

Normal: Anormalliğe rastlanmadı.

Ne yapılmalı

Yılda bir smear testi yapılmaya devam edilir.

CIN1: Hafif anormallik

Ne yapılmalı

Genellikle 4 – 6 ayda kendiliğinden geriler ve kaybolur ancak yen bir smear alınması yada kolposkopi ve biyopsi yapılması da gerekebilir.

CIN 2 ya da 3: Orta şiddette yâda şiddetli anormallik

Ne yapılmalı

Tedavi zorunludur.

Tedavi yöntemleri nelerdir

Tedavinin asıl amacı anormal rahimağzı hücrelerini kansere dönüşmeden temizlemektedir. Bu genellikle normal muayene masasında ve hastaneye yatmayı gerektirmeyen bir işlem yapılır.

Başarı oranları birbirinden farksız olan değişik tedavi yöntemleri vardır;

Dondurma uygulaması: anormal bölge dondurularak yok edilir,

Lazer tedavisi; anormal bölge lazerle yakılarak buharlaştırılır,

LEEP; anormal bölge elektrik enerjisi geçen bir tel yardımıyla çıkarılır,

Konizasyon; anormal bölge koni şeklinde kesilerek çıkarılır.

Tedaviden sonra ne olur

Rahimağzı hastalıklarının tedavisi genellikle çok başarılı olur ve normalde hastaların çok azı tekrar tedavi ihtiyacı duyar. Bu nedenle tedavi sonrasında doktorunuz size artık gerekmediğini söyleyene kadar kontrollerinize devam etmelisiniz. Tedavi genellikle cinsel hayatı ya da bebek sahibi olma kapasitesini etkilemez.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Anormal pap smear sonucu nedir
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube