Allerji sözlüğü

Allerji sözlüğü

 

ALLERJİ SÖZLÜĞÜ

Alerji

Herhangi bir madde ile karşılaşan ve ona karşı duyarlı -hassas- hale gelen bir insanın, aynı madde ile daha sonra yeniden karşılaştığında vücudunun bu olaya aşırı tepki göstermesi durumudur.

Antijen

İnsan vücuduna çeşitli yollarla giren ve kanda kendine özgü karşıt bir madde oluşturan yabancı maddelere antijen denir.

Antikor

İnsan vücuduna çeşitli yollarla giren antijenleri etkisizleştirmek üzere akyuvarlarca yapılan protein yapısındaki maddelere antikor denir.

Atopi

Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde, sıklıkla protein yapıdaki allerjenlerle doğal karşılaşma sonucu duyarlı hale gelmeye ve IgE antikorları yapmaya kişisel ve/veya ailevi eğilimi tanımlar. Yani atopi genetik zeminde oluşan alerjik hastalıkları ifade eder. Bu hastalıklar alerjik nezle, alerjik astım ve egzamadır. Bu hastalıklar sıklıkla birlikte görülür. Çocukluğunda egzaması olan bir kişide daha sonra alerjik nezle ve alerjik astım gelişebilir.

Akar

Mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır.

Polenler

5-40 mikron çapında, tohumlu bitkilerde erkek organların başçıklarında bulunan ve daha sonra dağılan erkek döl hücreleridir.

Allerjik rinit

Burun mukozasının(burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi- enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir.

Alerjik konjonktivit

Gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve bazen ödem ile karakterli olan alerjik reksiyondur.

Allerjen immunoterapi (Alerji aşısı)

Spesifik alerjenin(Hastanın alerjisi olan maddenin) giderek artan dozlarının cilt altına tolere edilebilen maksimum doza çıkılana kadar haftada bir veya iki kez verilmesidir. Amaç kişinin alerjisi olan madde ile karşılaştığında vücudunun olumsuz reaksiyon vermesini engellemektir.

Dermatit

Derinin iltihabi hastalıklarına verilen genel isim. Alerjik kökenli olanlar içinde atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit sayılabilir.

Atopik dermatit

Bazen egzema da denilir. El sırtında, diz arkasında, dirsek önünde ve küçük çocuklarda yüzde kızarma, şişme, kaşıntı, pul pul olup dökülme, sulanma şeklindeki lezyonlar ile karakterizedir.

Egzema

Deride kaşıntı, kızarma, pullanma, sızıntı ve kabuklanma yapan alerjik iltihap.

Ürtiker (kurdeşen=dabaz)

Basınca solabilen kırmızı ve deriden kabarık, sıklıkla kaşıntılı ve birkaç mm.den birkaç santimetreye kadar değişebilen büyüklükte; kenarları düzensiz kabartılardan oluşan bir cilt hastalığıdır.

Anjioödem

Genellikle el ve ayaklarda, dudaklarda, genital organlarda ve gözkapaklarındaki yumuşak dokuda daha derin ve geniş ödemin bulunduğu bir cilt reaksiyonudur.

Dermatografizm

terimi, cildin üzerine yazı yazmak anlamına gelir

Anafilaksi

Ani gelişen, hayatı tehdit etme olasılığı olan aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Anafilaktik reaksiyonların nedeni, ağızdan alınan veya sistemik yolla maruz kalınan duyarlandırıcı bir ilaç ya da diğer herhangi bir madde olabilir. Bunun sonucunda Ciltte kurdeşen, solunum güçlüğü, kan basıncında düşme ile karakterize ani bir alerjik şok tablosu gelişir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Allerji kimlerde görülür
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube