Akupunktur nasıl uygulanır?

Akupunktur nasıl uygulanır?

Her insanın vücudunda anatomik olarak aynı yerde bulunan akupunktur noktaları vardır. Hastalığa ve şikayete bağlı olarak belli noktalar seçilerek buraya iğne batırılarak veya moksa denilen özel çubuklarla ısıtılarak veya lazer ışını ile veya düşük dozda elektrik enerjisi verilerek uyarı gönderilir. Bu özel noktaların uyarılması vücutta bazı kimyasal değişikliklere neden olarak iyileştirici etki sağlar.

Bölgesel olarak sınıflamada kafa, yüz, burun, el, ayak, kulak ve vücut akupunkturu gibi farklı nosyonlar içerisinde, klinikte en yaygın kullanılan tipler kulak ve vücut akupunkturudur.

İğneli yöntemde çelik, altın ve gümüşten yapılmış saç kılı kalınlığındaki tek kullanımlık steril iğneler belirlenen noktalar üzerine batırılır. İğnelerin uzunluğu kullanılan bölgeye göre değişmekle beraber ortalama 0,5-8cm arasında değişir. İğnenin batırılma derinliği ve yönü de noktanın özelliğine göre değişmektedir. İğneli tedavi çocuklarda bile rahatlıkla kullanılmakta olup sinek ısırığına benzeyen hafif bir batma hissi dışında herhangi bir ağrı ve acıya neden olmaz.

Kulak akupunkturunda obesite ve kilo verme tedavisinde 1,3-1,7 milimetre uzunluğunda haftalık kalıcı iğneler yerleştirilebilir.

Moksa tedavisinde mugvort (Artemesiae Vulgaris) denilen Çin kökenli bir bitkinin yaprakları kullanılır. Kurutulmuş ve çubuk haline getirilmiş bu yapraklar akupunktur iğnesinin üzerine takılarak yada iğneye takılmadan nokta üzerinde ucu yakılarak akupunktur noktası ısıtılır ve aktive edilir. İşinin ehli tarafından yapıldığında herhangi bir yanık riski yoktur.

Lazer akupunktur tedavisinde laser ışını ile akupunktur noktasına enerji verilerek tedavi edilir. Özellikle iğne ve diğer yöntemlerin kullanılamadığı küçük çocuklarda tercih edilir.

Elektroakupunktur yönteminde noktalara düşük şiddette, karıncalanma hissi yaratacak şekilde elektrik akımı verilerek nokta uyarılır. Noktalar birbirine elektrik akımı ile bağlanarak da etki arttırılabilir.

Uygulama seansları hastalığın tipine, süresine, aynı anda birkaç hastalığın bir arada bulunmasına ve hastanın yaşına  bağlı olarak değişir. Genellikle haftada 1 yada 2 seans olacak şekilde uygulanır. Toplam seans sayısı 3-30 arasında değişir. Şiddetli adet sancıları, migren atağı, ameliyat sonrası ağrılar gibi akut durumlarda o anda yaşanan ağrıyı kesmek için tek seanslık da uygulanabilir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Etiketler
Akupunktur nasıl yapılır
Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube