Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 100 soru cevaplandı.

TESTOSTERON REPLASMANI

Hocam iyi günler babam 74 yaşında;pankreas kuyruk kısmında 13 mm kisti var..takipte 4yıldır büyüme ve değişim olmuyor..Birde mr çekilirken sol sürrenal bezde kalınlaşma çıktı diye endokrinoloji ye sevk edildi orada geniş tahliller yapıldı..sürrenal bezin hormonları idrar ve kanda normal çıktı yalnız hipofiz bez mr da;Hipofiz gland yüksekligi santral bölümünde belirgin azalmıstır(3 mm). Suprasellar sisterna gland yönüne dogru deplasedir(parsiyel empty sella). Hipofiz anterior lobu parankim intensitesi ve boyutları normaldir. IVKM sonrasında homojen kontrast madde tutulumu izlenmektedir. Adenom ile uyumlu lezyon saptanmamıstır. Infundibulum ve nörohipofiz normaldir. Suprasellar sistern, optik kiazma, bilateral kavernöz sinüsler normaldir.Baba...

3 Aralık 2021 19:44
Doç. Dr. Elif Turan Doktora Sor

Doç. Dr. Elif Turan tarafından cevaplandı.

Mr sonucu yorumlayabilirmisiniz

ilaçlı mr sonucu Hocam merhaba, Mr sonucunu yorumlarsanız sevinirim şimdiden kolay gelsin SELLA MR Tetkikinde: İnceleme tekniği: Çok düzlemli - çok sekanslı, IV kontrastlı Bulgular: Hipofiz glandı orta kesimde CC uzunluğu 4,7 mm dir. Gland konturları muntazamdır. Nörohipofiz normal olarak izlenmektedir. Kontrastlı incelemede boyanması belirgin heterojendir. Mikroadenomlara bağlı bu şekilde izleniyor olabilir. Klinik şüphe dahilinde sellaya yönelik dinamik MR incelenmesi önerilir. İnfindubüler stalk hafif sağa deviyedir.

2 Eylül 2021 16:38
Prof. Dr. Erol Bolu Doktora Sor

Prof. Dr. Erol Bolu tarafından cevaplandı.

papiller ca

hocam merhabalar 36 yaşında papiller ca hastasıyım son yaptığım tahlilde t3 ve t4 değerim normal sınırın neredeyse 2 kat yükseğinde çıktı özellikle t4 değerim. bende son bir aydır kas krampları ve kas seğirmeleri yaygın oluyor. acaba tiroid değerlerimin yüksekliği ile ilgili olabilir mi? cevabınız için şimdiden teşekkürler.

24 Ağustos 2021 09:19
Doç. Dr. Elif Turan Doktora Sor

Doç. Dr. Elif Turan tarafından cevaplandı.

Prolaktin yuksekligi

Hocam merhaba.Size tahlil sonuclarimi paylasmak isterim.E2.:26.12 fsh:6.12 lh:8.22 prolaktin: 74.47 tsh : 4.64.Daha oncede prlokatin yuksekti ama ilk 29 ile basladi iki sene icerisinde 75 e cikti.Enson degeri 64 iken ilacli hipofiz emari cekilde ve sonuc temiz geldi l.Adet düzensizliğim olmuyor hamile kalmakta zorlanıyorum.Neden bukadar yuksek çıkıyor olabilir.Birde sonra dan adenom oluşma gibi bir ihtimali varmi? Gebelik dışında benim vücuduma herhangi bir zarari varmi prolaktin yüksekliğinin.

12 Ağustos 2021 17:05
Dr. Öğr. Üyesi Erdal Kan Doktora Sor

Dr. Öğr. Üyesi Erdal Kan tarafından cevaplandı.

Macroprolactin 80 % ne demektir ?

Merhaba, Ben Ingilterede yasiyorum burda hastane tahlil ve saglik isleri biraz yavas ilerliyor. Subat ayinda yapilan genel kontrol kan testimde ; Prolactin hormonum 5336mU/L (H) normal degeri 500 altinda olmaliymis. Macroprolactin (PRM) 80% Prol Recovery. Doktor yeni kan testleri ve Hipofiz bezi MR i cektirmemi uygun gordu. Benim sizden ogrenmek istedigim Macroprolactin 80 % ne demektir ? Saygilar

29 Temmuz 2021 00:35
Prof. Dr. Sinan Çağlayan Doktora Sor

Prof. Dr. Sinan Çağlayan tarafından cevaplandı.

hipofiz bezi

hocam shehan sendromu olan annemi size danışabilirmiyiz tedavi şeklini

19 Temmuz 2021 00:55
Doç. Dr. Elif Turan Doktora Sor

Doç. Dr. Elif Turan tarafından cevaplandı.

Gelişmede gerileme

Hocam merhaba. 11.5 yaşında boy uzamasında yavaşlama olan ( doğum boyu ve kilosu normal üstü ancak son 2 yılda yaşıtlarından daha az uzuyor) oğlum için size gelmek istiyorum. Çok methinizi duydum. Çocuk gelişimi hususunda yardımcı oluyor musunuz? Teşekkürler.

24 Haziran 2021 22:04
Prof. Dr. Erol Bolu Doktora Sor

Prof. Dr. Erol Bolu tarafından cevaplandı.

Tahlil sonucu

Hocam Merhabalar rica etsem sonuçlarıma bakabilir misiniz? tsh 5.57 Anti tiroglobulin antikor 131 Anti tpo 9 ıu Kreatinin 0.88 mg eGFR 84.2 ml dk/1.73 m2 Hipofiz bezimde 4 mm lik adenom mevcuttu. Yeniden ilaçlı MR çekilip bakılacak Bu sonuçlar İçin ne söylenebilir böbreklerimle ilgili bir sorun var mı acaba ilaçlı MR çekilebilir miyim? Birde tiroit değerlerim için endişelenmeli miyim?teşekkür ederim.

31 Mayıs 2021 22:54
Doç. Dr. Elif Turan Doktora Sor

Doç. Dr. Elif Turan tarafından cevaplandı.

adh-sjogren-adenom

Sayın Hocam, sjogren send şikayetlerinin tümüne fazlaca sahibim ancak bir türlü teshis alamadım.regl de olamıyorum bi süredir.minik bir adenom vardı. çikolatakistim var.eklem agrıları.vs vs.vucudumda muazzambir hararet var.agız goz burun cilt kuru vag kuruluk var.midem bagırsaklar dahi kuru dıskıda sindirilmemis gıdalar var.sjogren olanların yabancı grup ve forumlarımda gordugum uzere tüm enzimleri hormonları etkiliyor bu nalet ama benim kadar sikayeti cok olan yok:( arastırırken adh hormonunu gordüm.sjogren yada adenomun kendi...bir sekilde vucudumda hararete kuruluga sebep olabilir mi. anti tpo da yuksekmiş bir kac tiroit nodulu de varmıs kontrol onerildi.tsh t3 t4 normalmis. siz sjogrenin yada adenomun adh ı etkileyip tablonun bu kadar k...

27 Mayıs 2021 00:10
Doç. Dr. Elif Turan Doktora Sor

Doç. Dr. Elif Turan tarafından cevaplandı.

Boy uzama sorunu

Hocam selamünaleyküm ben 14 yaşında saçkıran hastalığından dolayı 6-7 ay kalçadan kortizon iğnesi yaptırdım şuan 17 yaşındayım ve erkeğim boyum 172 neredeyse 2 yıldır gözle görülür bir uzama olmadı babamın boyu 180 anneminde 170 benim uzun olmam lazım bundan sora uzama şansım varmı ??cevaplarsanız çok sevinirim hocam

6 Mayıs 2021 12:59
Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu Doktora Sor

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu tarafından cevaplandı.

Akromegali hipofiz bezi

Merhaba, 21 yaşındayım ve yaklaşık 1 yıldır mr çektirmiyorum ama en son 4 mm hipofiz adenomum vardı hormon testlerime baktırıyorum ben biraz paranoyak biriyim yüzümde büyüme görünce akromegaliden şüphelenip korktum ve somatoedin C hormonum en 226 çıktı ama büyüme hormonum bazen 1.0 çıkıyo bazen de 6 küsür çıkıyo ve prolaktinizimde bazen çok yüksek bazen normal çıkıyo sizce normal mi akromegali olabilir miyim ? Genel olarak çok stresli biriyim bu yüzden yüksek çıkmış olabilir mi büyüme hormonum?🙏🏻

5 Mayıs 2021 05:03
Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu Doktora Sor

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu tarafından cevaplandı.

Otoimmun hastalıklar

Ayşe hanım merhabalar. Coğrafik dilin, veya dil üzerinde oluşan yama gibi lekelerin otoimmün hastalıklarla bir ilişkisi olabilir mi acaba? Hangi hastalıklar düşünülebilir? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

3 Mayıs 2021 14:57
Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu Doktora Sor

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu tarafından cevaplandı.

Boy uzaması

Hocam sabah boyum *** *** ** akşam 174 hatta 173 Bile düştü neden acaba hangi boyum geçerli iyi günler

26 Nisan 2021 03:47
Prof. Dr. Erol Bolu Doktora Sor

Prof. Dr. Erol Bolu tarafından cevaplandı.

Dostinex kullanıyorum 10 gün sonra tekrar regl oldum Ramazan’la ve ilaçla ilgisi var mıdır ????

PROLAKTİN yüksekliğim için beş aydır dostinex ilaç kullanıyorum ve düzeldi regl üç dört aydır düzenli fakat bu ay Ramazan ayında Ramazan’a başlarken adetim bitti 10 gün sonra tekrar adet oldum prolaktin ilaç dozumla ilgisi var mı bunu ilk kez yaşıyorum 21 yaşındayım . Oruç psikolojisi stresi ile ilgisi olabilir mi ilk kez yaşadığım için tedirginim açıkçası???

25 Nisan 2021 15:31
Uzm. Dr. Mustafa Köse Doktora Sor

Uzm. Dr. Mustafa Köse tarafından cevaplandı.

deltacortil

Hocam Merhaba; Hocam Eşim hipofiz adenom ameliyatı geçirdi 2 kere. levotron ve deltacortil kullanıyor. Oruç tutuyor. ve ilaçları levotronu iftarla sahur arası aç olarak ayarlıyor. Deltacortili sahuru yapıp tok karnına alıyor. Acaba bir sıkıntı olurmu. Bu şekilde içmesi. deltacortili illa Sabah saatlerinde Uyanıpmı mi içmeli? sahurda içip yatsa problem olurmu acaba? teşekkür ederim..

21 Nisan 2021 12:24
Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu Doktora Sor

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube