merhaba hocam, bana zamanızı ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim. hocam 3 yıllık evliyim. eşim hemşire. bölüm ikincisi olarak mezun oldu. 2005 yılında üniversite 1 sınıfta dini konuları fazla kafa yorduğu için bayılmış ve daha sonra kendi kendine konuşma, televizyondaki konuşmaları tekrar etme gibi şikayetlerle psikiyatri doktoruna gitmiş. zeldox, zeprexa ve nörodol, ixel ilaçlarını (çeşitli dozlarda) kullanmaya başlamış ve 2011 yılına kadar 2 kez atak (1,5 yıl arayla) geçirmiş. 2011 yılında evlendikten sonra (kasım ayında) ağrılı cinsel ilişki yaşadık ve gittiği kadın doğum uzmanının speculum takmasından sonra yine atak geçirdi ve hastanede psikiyatri servisinde 1 ay yatarak tedavi gördü. 2012 yılında (mayıs ayında) tamamen herşey normale döndükten sonra doktorun da onayı ile çocuk sahibi olmak için 5 ay ilaç kullanmadı. 2013 yılında (kasım ayında) ev aldık. bu defa evin taksitlerini nasıl ödeyeceğiz, nasıl yaparız diye çok düşünceye dalınca yine atak geçirdi. tekrar aynı hastanede 1 ay yatarak tedavi gördü. doktor ilaçlarını değiştirdi. şimdi günde (600 mg), rivotril (0,5 mg) ve akineton (2 mg.) kullanıyor. şimdi durumu iyi tek başına bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. hocam eşimin tanısı anksiyete bozukluğu fakat doktoru ilaçlarını almak için raporuna şizofren yazdı. eşimin rahatsızlığı anksiyete bozukluğu mu yoksa bipolar duygulanım bozukluğu mu? eşimin rahatsızlığı hakkında siz neler söyleyebilirsiniz?
Merhaba Anlattiginiz sikayetlere gore anksiyete bozuklugu var gibi gozukuyor.kullandigi ilaclari da goz onune alindiginda anksiyete bzk.u ileri duzeyde olup ara ara psikotik dedigimiz belirtiler gostermis.anksiyete bzk tek tip bir bozukluk olmayip cok cesitli klinikle ortaya cikabilir.anksiyete sikayetleri cok ilerlerse sizofreni dedigimiz bozukluga dogru kayabilir.esinizi muayene edemedigim icin esinizle ilgili tam dogru bilgi ve tani veremem.bu gibi sorularinizi psikiyatristinize sorarsaniz esinizin durumunu da bileceginden size daha ayrintili bilgi verecektir. Iyi gunler dilerim.
(HOCAM MUAYENE EDEMEDİĞİM İÇİN TAM VE DOĞRU BİLGİ VEREMEM DİYE SÖYLEMİŞSİNİZ AMA AŞADIDAKİ SORULARIMIDA CEVAPLARMISIZ) eşimin kullandığı ilaçları göz önünde bulundurursak ve bilgileriniz ışığında eşimin rahatsızlığı hangi şizofreniye mi daha yakın anksiyete bozukluğuna mı? eşimin psikoterapi alması gerekir mi? eşim devamlı ilaç kullanmak zorunda mı?
Merhabalar Eşiniz bu şikayetleri için psikoterapi alabilir, alması iyileşme sürecine katkıda bulunur.diğer sorularınız daha önce de belirttiğim gibi bir psikiyatri uzmanının muayene sonrası yanıtlayabileceği sorulardır. Iyi günler dilerim.