İyi günler hocam.Peynirimsi kıvamda akıntı ,kaşıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetlerim vardı.Bunun için doktora başvurdum.Mantar için eşli tedavi gördüm. Lakin doktorum 2 aylık evlisin ağrı çekmen normal değil psikolojiktir dedi. Jinekolojik muayene sırasında bana polikistik over sendromumun olduğunu dikkat etmem gerektiğini belirtti. Adet düzensizliğim hiç olmadı şimdiye kadar tüylenme ve yahut saç dökülmesi gibi belirtilerimde yok kilomda gayet normal hocam. Pkos olduğum söylendi ama herhangi bir hormon testi veya insülin direncim olup olmadığına bakılmadı. Polikistik over tanısı konulması için sadece ultrason yeterli midir? İkinci bir doktora daha başvurdum. Bana sol yumurtalığımın temiz olduğunu fakat sağ yumurtalığımda ufak kistik oluşumlar olduğunu belirtti. Fakat bana bu görüntüden net olarak polikistik oversin diyemem dedi. Yine herhangi bir test yok. Bir araştırma yok. Herhangi bir ilaç da yazılmadı. Cinsel ilişki sırasında ağrım hala devam ediyor. Vajinal kuruluğum yok yada kendimi kasmıyorum. Ama 2 buçuk aydır hala ağrılı. En son adetimi 24 ağustosta gördüm. Adetlerim hep düzenli ve 26 günde birdir normalde. Tam on gün gecikti. Korunmasız ilişki yaşamıyoruz eşimle. Kondom yöntemiyle korunuyoruz. Lakin bu ay bir kere korumasız ilişkimiz oldu. Ella ticari isimli ertesi gün hapını kullandım ilişkinin ertesi günü. Size bir kaç sorum olacak hocam birincisi polikistik over sendromu için sizce jinekolojik muayene yeterli midir? Bir doktor kesin olarak polikistik oversin diyorken diğer doktor bu görüntüye bakarak kesin öylesin diyemem diyor. Ama ikiside başka her hangi bir test yapmıyor. Polikistik over miyim değil miyim onu bile bilmiyorum yani hocam.Başka bir doktora daha başvurmalı mıyım? Diğer sorum ise hamile olma ihtimalim var mıdır? İki farklı doktora jinekolojik olarak muayene oldum hamileliğimin fark edilmeme ihtimali var mıdır?
1. Polikistik over tanısını unutun. Türkiye’de her konuda olduğu gibi tıp biliminde de insanlara yeterince ve zaman vererek değerlendirme artık yapılmıyor. Kolaycılık, geçiştirme, baştan savma, hastayı dinleyip, ona dokunup muayene etmek yerine bol miktarda gereksiz test isteme, muayene bile etmeden ultrason yapma bir alışkanlık haline gelmiştir. Abartılı şekilde ve gereksiz tetkiklerle araştırılan, tesadüfen bulunan, hastalıkla ilgisi olmayan bulguları hastalık kabul edip abartılı ve gereksiz yere takip, tedavi hatta bazen ameliyat etmek bugünkü Türk tıbbının handikaplarıdır. Nedeni bilgisizlik ve deneyimsizlik değilse ticaridir. Bu kapsamda her adet düzensizliği olan ergen, genç kız ve kadına ultrasonla bakıp polikistik over tanısı koymak bir hekimlik hastalığıdır. Ultrasonda polikistik over görünümü bir hastalık değildir. Çoğu kız ve kadının yumurtalık görünümü böyledir ve hiçbir anlam taşımaz. Polikistik over sendromu ise hormonal ve metabolik bir hastalıktır ve önemlidir. Ergenlerde doğal olarak PCOS benzeri bulgular olduğu için bu tanı konulamaz. Yirmili yaşlardan sonra, ancak, ciddi boyutta yüz, çene, meme etrafı ve arası, sırt, göbek altı, bacak üst iç kısımlarında artan bir kıllanma, cilt yağlılığı, sivilcelenme, kilo fazlalığı ve özellikle adet gecikmeleri varsa PCOS tanısı düşünülür. Açlık kan örneğinde testosteron (tercihan serbest testosteron), insülin, 75 gm glukoz sonrası şeker yüksekliği, bazı olgularda 17 hidroksi progesteron yüksekliği tanıyı kesinleştirir. Mutlaka TSH ve prolaktin değerleri de bilinmelidir. Özetle doktorların sende polikistik over var denenlerin, etrafta bende polikistik over var diye gezenlerin çok azında gerçekten PCOS vardır ve tedavisi tıbbi tedavi ile çok kolay ve başarılıdır. Daha çok bilgilenmek için blog.drkutaybiberoglu.com, www.drkutaybiberoglu.com, doktorsitesi / facebook / instagram / youtube biberoglu linklerinde bulacağınız video ve makalelere (PCOS) ulaşabilirsiniz. 2. Ella bir doğum kontrol yöntemi değildir. Tüm hormon dengenizi bozar. Pahalıdır. Ella korunmasız ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınırsa gebelik olasılığı yüzde 2 dir. Neden doğum kontrol hapı ile düzenli ve güvenilir şekilde korunmadığınızı anlayamıyorum. Gebelik olasılığınız şu anda yok ama korunmazsanız ilerde olacaktır.
İyi günler hocam Polikistik over sendromum var. 4 ay prolaktin yüksekliği için ilaç kullandım. Metformin kullanıyorum. 24 yaşındayım boyum 167 kilom 64. 8 ay tedavisiz gebelik için bekledik ama olmadı malesef doktorum yumurta geliştirici hap ve çatlatma iğnesi tedavisi önerdi. 22 mmlik bir yumurtam vardı ve 2 adet çatlatma iğnesi oldum. Regl olduğumda ultrasonda doktorum 52 ve 56 mmlik iki kist oluştuğunu belirtti. Ve bunun için reglimin 5. Günü östrojen ve progesteron içeren 21 tabletlik bir ilaç kullandım. İlaç biteli 1 hafta oldu ama hala regl olmadım. Bu normal mi? Prolaktin hariç diğer hormonlarımda bir problem yok. Bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izlemeliyim? Zaten polikistik over sendromum var üzerine bu kistlerin oluşması beni düşündürüyor açıkçası çünkü tekrar yumurta geliştirici ve çatlatma iğnesi kullanırsam tekrar kist oluşturma ihtimali yüksek. Çatlatma iğnesi ile tedaviye devam mı etmeliyim yoksa akışına mı bırakmalıyım ?
1. Tamamen yanlış yoldasınız. 2. Önceki mesajlarımı hiç okumamış ya da hiç anlamamışsınız. 3. Prolaktin yüksekliği için troidiniz az çalışıyor olabilir. İmkanınız varsa gelin bizzat değerlendireyim. Değilse aşağıdaki kaynakları okuyunuz. Doğru bilgilenmek için www.drkutaybiberoglu.com, doktorsitesi / facebook / instagram / youtube biberoglu linklerinde bulacağınız video ve makalelere (Çocuk sahibi olamayan infertil çiftler için temel bilgiler. Ocak 26, 2018 ; İnfertilite Nedir? Nasıl Yönetilir? Haziran 11, 2018 ; Subklinik hipotroidi. Aralık 14, 2018 ; Kadında Prolaktin Yüksekliği – Hiperprolaktinemi. Nisan 23, 2019 ; Polikistik Over Sendromu (PCOS) nedir – ne değildir? Haziran 3, 2017 ; Polikistik over sendromu – ergenlerde ve erişkinlerde tanı ve tedavi. Ekim 17, 2018 ; Ergenlerde normal ve anormal adet düzeni tanımı ve PCOS tanısı. Ekim 17, 2018 ; Polikistik Over Sendromu – yine, yeniden. Nisan 21, 2019 ; Çocuk sahibi olmakta başarısız infertil kadınlara histeroskopi yapılmalı mıdır?*** *** ** ; Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi. Aralık 13, 2019 ; Erkek infertilitesi – *** *** ** ; Çocuk isteyen herkese tüp bebek mi yoksa sebebe yönelik tedavi mi? *** *** ** ; Anti-müllerian hormon (AMH) ne işe yarar? – Kritik analiz. Ağustos 20, 2017 ; Çocuk isteyen herkese tüp bebek mi yoksa sebebe yönelik tedavi mi? *** *** ** ; Çocuk sahibi olamayan infertil çiftler için temel bilgiler. Ocak 26, 2018 ; Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanmalı? Kimlere uygulanmamalı? Başarı oranları nedir? *** *** ** ) ulaşabilirsiniz.
Elazığ da yaşıyorum hocam malesef gelmem çok zor. Pcos olduğum gözüküyor hocam sizi dinledim ve çok iyi olduğunu düşündüğüm bir doktora gittim. Tüylenme sivilcelenme ani kilo artışı erkek tipi saç dökülmesi var belirti olarak. Bunların dışında prolaktin yüksekliği insülin direncim ve ultrasonda polikistik over görünümü var. Doktorum tiroid yönünden değerlendirdi tsh serbest tsh t3 t4 anti tpo anti Tirogrobulin bakıldı ama hiç birinde sıkıntı yok. Prolaktin seviyesinin yükselmesine neden olabilecek tümör veya benzeri hiç bir durumda yok bu yüzden dostinex kullandım istemeye istemeye. Eşimin spermiogram değerlerine de bakıldı her hangi bir problem yok. Zaten 8 ay kendiliğinden olur diye bekledik doktorumuzun önerisiyle ama olmayınca daha fazla beklemek istemedik. Tüp bebek tedavisi düşünmüyorum şimdilik onu son çare olarak görüyorum açıkçası. Bende bir yoğun bakım hemşiresiyim hocam ve tüp bebek süreci için yeterince güçlü bir psikolojiye sahip değilim henüz. Bu yüzden önce klomen+ovitrelle tedavisine başladık ama bunlarında bende kist oluşumuna sebep olması beni bu yöntemdende uzaklaştırdı tekrar denemeye çekiniyorum. Mevcut tedavi yöntemine devam mı etmeliyim Aşılama yaptırmalı mıyım ? Yoksa direkt tüp bebek mi yaptırmalıyım? Attığınız makaleler için teşekkür ederim.
Tamamen yanlış yoldasınız, battıkça batıyorsunuz. Doktorunuzu değiştiriniz. Önerdiğim makalelerin hiç birisini okumamışsınız. Tüm soruların cevabı o makalelerde var. Konulan tanılarınız yanlış. " ....sıkıntı yok" tanımı bizim için hiç bir anlam taşımaz. Doğru tanılar, o sıkıntı yok denilen sonuçlarda saklıdır. Okuyun ve bilgilenin demekten başka yorumum ancak bizzat değerlendirmem halinde olabilir.