Selamlar hocam mr raporu : dalak komsülugunda bobrek komsulugunda sol surrenal bez komsulugunda uzanan düzensiz sınırlı t1 sekansta heterojen hipointens t2 sekansata yağ baskılı sekansta hipotens 30 ×53 mm boyutlu ivkm sonrası kontrastlı yapı dikkat çekmiştir hocam sizce tehlikelimidir teşekkürler
İlgili MR için çok şey söylenebilir. Bu “bu hastalık iyi mi, kötü mü?” demeye benzer. Hekim arkadaşımız muayene etmişse ki; etmiştir; MR’a gerek duymuş ve MR istemiştir. Ne şikayet ile gittiğiniz, şikayetin süresi ve natürü, seyri... hatta aile hikayesi de önemlidir. İşbu sebep ile biz hekimler tahlil ve tetkikleri tek başlarına değil, hasta ile beraber, kliniğine, anamnez ve fizik muayenesine bakarak değerlendiririz. Örneğin; “bu MR’da çok kötü kanser var” denilmez. Hatadır, yanlışa götürür. Zira, anamnez, fizik muayene ve diğer bilgiler olmaksızın değerlendirilen bu gibi görüntü ve MR, BT, kan tahlili gibi bilgiler-belgeler gerçek olanı tam olarak göstermeyecektir. Hastanın yaşı, cinsiyeti i, sosyo-ekonomik-kültürel düzeyi bile bazen hekimin önünü aydınlatan bilgiler oluyor. Bizlere tıp fakültesinin her döneminde “ileride hekimlik yapacaksınız; sakın tahlil ve tetkik hekimi olmayın” diye yaptıkları tekrar eden tambihlerin altında, özet ile bu gibi gerçekler yatar. Haber programlarında: “yanlışlık ile şu teşhise yönelik tedavi alan falancanın sapasağlam olduğu ortaya çıktı” gibi durumlar bu hatanın en bariz ve utanç verici örneklerindendir. Şimdi, sorunuza gelince; ben buradan desem ki: evet çok kötü kanser var! İnanacak mısın? Ya da desem ki; bunda birşey yok. İçin rahatlayacak ve tatmin olacak mısın? Özet ile netice; HASTANIZI KİM MUAYENE ETTİ İSE O HEKİM ARKADAŞIMIZI, O MÜMKÜN DEĞİL İSE İLGİLİ AYNI BÖLÜMÜN BAŞKA HEKİMİ DE OLUR, AMA MUHAKKAK HASTANIZI MUAYENE ETTİRDİĞİNİZ VE BU MR’ı İSTEYEN HEKİME BAŞVURUNUZ.
Hocam o doktor dedi hematolojiye git.
Cevabı zaten ilgili hekim arkadaş vermiş. Hematoloji’deki uzman hekim arkadaşa başvurursanız, doyurucu cevap alabilirsiniz.