TM
Soru Sahibi
29 Mayıs 2014 10:23

Midenin üst tarafında sürekli olan gaz hissi

Hocam merhabalar, iki gün önce akşam midemin üst tarafında göğsümün de tam altında yani diyafram diyebileceğim bir bölgede gaz sıkışması oldu. O gece soda ile atlattım, rahatladım. Dün gece yine aynı olay tekrarladı. Sandviç yemiştim ve kolay içmiştim, acı biberde yedim biraz. Acı biberden olsa gerek önce bir hıçkırık başladı sonrasında ise yoğun bir şekilde yine diyafram bölgesinde gaz sıkışması oldu, nefes almakta zorlandım. Gece boyunca soda, 2 tane rennie tablet ve limonlu ılık su içtim. 10-15 kere geğirerek gazı çıkardım ancak rahatlama olmadı, her neyse uyumaya çalıştım ve uyudum. Sabah doktora gittim, tanıyordu beni. Sen çok streslisin son zamanlarda dedi, ki öyleyim, strese bağlı gastrit olabilir ama sen yine de ultrason çektir dedi bana ve üst batın ultrason istedi. Gastrit tanısında ultrason hiç duymamıştım öncelikle bunu sorayım hocam gastrit tanısına yardımcı olur mu ultrason? Ultrason sonucu normal çıktı, bana rennie duo süspansiyon şurup, gaviscon şurup ve famodin tablet verdi. Ancak ben doktorun odasına girdiğimde ve geçmeyen bir gaz şikayetim var dediğimde üstteki gibi stresten gastrit olma olasılığı çok yüksek dedi ama reçeteye reflü yazmış. Odasında hastaları vardı ve işim biraz aceleydi o yüzden mi yanlış yazdı bilmiyorum. Benim sormak istediğim hocam bu gazların sebebi gerçekten strese bağlı mıdır ve bu ilaçlar gaz konusunda beni rahatlatır mı? Herhangi bir mide ekşimesi, yanması falan yok şu anda ancak bu gaza bağlı olarak biraz iştah kaybı mevcut. Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim...

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Doç. Dr. Seydahmet Akın
Doç. Dr. Seydahmet Akın
Dahiliye - İç Hastalıkları

Geçmiş olsun aşırı gazın en önemli sebebi hızlı yemekten kaynaklanan hava yutma ve strestir. Ultrason gastriti göstermez ama muayene bulguları ve sizin anlattıklarınız tanı koydurmaya yeterli olabilir. Reçetedeki tanı ilacın ödenebilmesi için yazılması gereken bir tanı olduğu için reflü yazmıştır doktorunuz.gerekirse endoskopi daha sonraki aşamada istenebilir.

29 Mayıs 2014 12:09
TM
Soru Sahibi

Seydahmet Bey öncelikle içten ve samimi cevabınız, yönlendirici mesajını için de çok teşekkür ederim. Sayın doktorum şimdi benim sizinle paylaşmak istediğim birkaç detay daha var, sizi samimi gördüğüm için bunları paylaşmak istiyorum. Öncelikle hocam bu midedeki gaz benim son dönemlerde yaşadığım 3. veya 4. olay. İlk başlarda sürekli idrara çıkma ve bol idrar yapma sorunundan şikayetçiydim, sonrasında bel ağrısından şikayetçi oldum, ondan sonra göbeğimin sol altına giren künt ağrıdan şikayetçiydim en son da bu midedeki gaz, daha doğrusu da midenin üst tarafında diyafram kasının oralarda diyebileceğim bir gazdan şikayetçiyim. Ne gariptir ki 2 gün önce sürekli idrar hissim vardı, bu sıkıntıyla karşı karşıya kalınca onu unuttum gitti bu sefer bu gaz olayı başladı. Dün yemekten önce gayet iyiydim, sonrasında yine kafama taktım ya gaz olur mu diye gece yatarken iyice sıkıştı diyafram tarafım. Hocam bu bilgiler ışığında size sormak istediğim sorular var. İlki ve en önemlisi bu olay psikolojik olabilir mi? Psikosomatik hastalıklar diye bir şey okudum internetten buna bağlı bir şey olabilir mi yani? İkincisi benim midemde yanma yok, ağza gelen ekşi yemek tadı yok, sadece ve sadece diyaframımdaki gazdan şikayetçiyim. Bu durumda doktorun verdiği rennie şurup, gaviscon şurup ve famodin hap yerine sadece meteospasmyl kullanmam daha uygun olmaz mı? Çünkü doktora gittiğimde üstte de söylediğim gibi sadece gaz şikayetim olduğunu belirttim, o beni ultrasona soktu sonuç temiz çıktı ama yine de gaz şikayetime yönelik ilaç verdiğini düşünmüyorum, o yüzden sizin samimiyetinize inanarak size sormak istedim. Son olarak irritabl barsak sendromu ile ilişkili olabilir mi bu yaşadıklarım? ibs hastalığı bu derece yoğun gaz birikimi yaşattırır mı? Bunu aklıma getiren sebepler ise sık idrara çıkmam, göbeğimin sol alt tarafına künt bir ağrı gelmesi, herhangi bir ishal/kabız sürekliliği yok ama çoğu zaman dışkımın sert ve parça parça olması ve en son eklenen gaz olayı. Zaman zaman da anal fissür gibi dışkıdan sonra özellikle dışarıya çıktığımda makatta kaşıntı, yanma ve akıntı hissi yaşıyordum. Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim..

30 Mayıs 2014 11:44
Doç. Dr. Seydahmet Akın
Doç. Dr. Seydahmet Akın
Dahiliye - İç Hastalıkları

Geçmiş olsun sizde İBS( irritabl barsak sendromu) denilen hastalığın neredeyse tüm belirtileri var. İBS nin zemininde genellikle psikosomatik nedenler yatar. Belirtiler zaman içinde azalıp çoğalabilir. Kişinin yakınmasına göre farklı tedaviler verilebilir. Ancak anal fissür tamamen farklı bir hastalık olup cerrahi uzmanınca değerlendirilmelidir.

8 Haziran 2014 13:43
Doç. Dr. Seydahmet Akın
Doç. Dr. Seydahmet Akın Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 658 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kolesterolyuksekligi Doç. Dr. Seydahmet Akın
Kan değerleri Doç. Dr. Seydahmet Akın
acil bilgi verirseniz sevinirim Doç. Dr. Seydahmet Akın
KOLESTEROL Doç. Dr. Seydahmet Akın
kaburga agrisi Doç. Dr. Seydahmet Akın
Dahiliye - İç Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Matin İskandarov
Uzm. Dr. Matin İskandarov Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Gülnar Kazimzade
Uzm. Dr. Gülnar Kazimzade Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. İsmigül Yazıcı
Uzm. Dr. İsmigül Yazıcı Dahiliye - İç Hastalıkları
Prof. Dr. Tevfik Demir
Prof. Dr. Tevfik Demir Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir
Uzm. Dr. Ünal Taşdemir Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube