SO
Soru Sahibi
25 Mayıs 2016 19:15

malign over neoplazmı

merhabalar hocam. hasta primer pankreas ön tanısıyla ameliyat edildi fakat primer over çıktı.(2 kez boyama yapıldı). aemliyatta yapılan işlemler: DİSTAL PANKREATETOKİ, OMENTEKTOMİ VE SAĞ OVERDEN TİLE EKSİZYONU. PATOLOJİ MÜSÜNÖZ KARSİNOMA. 2 kr kemo aldı.son çekilen tomografi sonuçlarıyla beraber yorumlarsanız çok sevinirim. Hasta 42 yaşında ve 56 kg olup 100 ml i.v. kontrast, 50 ml oral kontrast madde kullanılmıştır. Karaciğer büyüklüğü normal sınırlardadır. Karaciğer parankimi normal görünümdedir. Belirgin yer kaplayan lezyon saptanmamıştır. Karaciğer çevresinde loküle görünümde sıvı kolleksiyonları mevcuttur. Anteriorda mezenterik yağ dokuda retiküler dansiteler ve batında minimal serbest sıvı izlenmiştir. Safra kesesine ait belirgin patoloji veya safra yolu dilatasyonu saptanmamıştır. Pankreas kuyruğu operasyona sekonder izlenmemiştir. Dalak izlenmedi (opere). Abdominal aorta çapı normaldir. Batın içi LAP saptanmamıştır. Her iki böbreğin lokalizasyonu, büyüklükleri, parankim kalınlıkları doğaldır. Renal kitle görülmemiştir. Her iki böbrekten kontrast madde atılımı vardır. Toplayıcı sistemler normaldir. Her iki adrenal gland normal görünümdedir. SONUÇ: -Karaciğer çevresinde loküle görünümde sıvılar. -Mezenterik yağ dokuda anterior kesimde retiküler dansiteler, batında serbest sıvı (klinikte belirtilen peritoneal karsinomatoza sekonder). -Splenektomi. Hasta 42 yaşında ve 56 kg olup 100 ml i.v. kontrast, 50 ml oral kontrast madde kullanılmıştır. Pelvik bölgede serbest sıvı izlenmektedir. Peritoneal yapraklarda hafif kalınlaşma ve yer yer milimetrik nodüler dansiteler mevcuttur. Mesanenin duvar kalınlığı normaldir, lümeninde belirgin patoloji saptanmamıştır. Uterus ve sol over görünümü doğaldır. Sağ over vizualize olmamaktadır. Parailiak, obturatuar ve inguinal patolojik boyutta LAP saptanmadı. Barsak yapılarında patoloji izlenmedi. Kemik ve adale yapıları normaldir. SONUÇ: -Batında serbest sıvı, peritoneal karsinomatozis?.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Merhaba. Öncelikle çok geçmiş olsun. Tomografi raporunuzda dikkat çeken bulgu "peritoneal karsinomatozis"tir. Bunun anlamı kanser hücrelerinin karın zarı olan peritona metastaz yapamasıdır. Bunun sonucunda zar yapısında olan periton kalınlaşır ve bu durum daha ilerlerse bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

27 Mayıs 2016 14:59
SO
Soru Sahibi

hocam önceki mesajımda belirttiğim gibi pankreas şüphesiyle ameliyat edildi hasta. ameliyatı yapan cerrah bile primer pankreas çok büyük ihtimalle dedi hatta bu yüzden ameliyata jinekoloğu çağırmamış. ameliyatı yapan cerrahın öncesinde yine bir profesör(genel cerrah) ve üniversitesi hastanesinde konsey(genel cerrah ve jinekoloji onkoloji uzmanları) pankreas kanseri dediler bt ve mr sonuçlarına göre. pankreasdan şüphelendikleri için sanırım karın zarındaki tümörler temizlenmemişti. fakat sonuç over çıkınca ameliyata girmeyen jinekolog onkolog hastanın tekrar ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. mevcut onkoloğumuz, hem jinekoloji uzmanı hem de patoloji uzmanı ile istişare ederek 3 kür kemoterapiden sonra tekrardan bir ameliyat olması gerekebilir dediler. benim merak ettiğim şey şu: karın zarındaki tümörler sıcak kemoterapi ile temizlenir mi ikinci kez yapılacak olan ameliyatta ve daha önce bu işlemin yapılmamasının sebebi pankreas kanseri düşüncesinden dolayı mı? bu arada cevaplarınız için teşekkür ederim. doktorumuz şehir dışında olduğu için kendisiyle görüşme imkanım yok o yüzden size soruyorum kusura bakmayın.

27 Mayıs 2016 15:28
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Tekrar merhaba. Hekimlerinizin hastanızla gayet yakın ilgilendiklerini ve konuya hakim olduklarını görüyorum. Ameliyat tekrar uygulanacaksa daha epey süre var, o yüzden detaylı bir şekilde bunu kendi onkoloğunuzla konuşabilirsiniz.

27 Mayıs 2016 16:45
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Tıbbi Onkoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 45 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
OVER CA SEROZ ADENOKARSINIM Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Patoloji Sonucu Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Patoloji sonucu Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Karın Ağrısı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
radyoterapinin erkekte sperme etkisi Prof. Dr. Mustafa Özdoğan
Tıbbi Onkoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Murat Keser
Uzm. Dr. Murat Keser Tıbbi Onkoloji
Uzm. Dr. Shute Ailia Dae
Uzm. Dr. Shute Ailia Dae Tıbbi Onkoloji
Uzm. Dr. Hakan Taban
Uzm. Dr. Hakan Taban Tıbbi Onkoloji
Doç. Dr. Murat Sarı
Doç. Dr. Murat Sarı Tıbbi Onkoloji
Uzm. Dr. Abdallah Shabair
Uzm. Dr. Abdallah Shabair Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube