ÖC
Soru Sahibi
3 Ocak 2016 15:01

Lenfoma Tedavisinde Kemoterapi Sonrası Radyoterapi

Merhaba hocam. Çok yakın bir arkadaşıma geçtiğimiz Ağustos ayında B tipi hücreli non hodgkin lenfoma teşhisi kondu. Başlangıçta karnında en büyüğü 11.5 cm'e ulaşan ve birleşme eğiliminde nodüller vardı. Dalakta da lenfomayla uyumlu lezyonlar izlenmişti. Kemik iliği ve akciğer tutulumları yoktu. Kendisine uygulanan 4 kür kemoterapinin ardından çekilen PET sonucunda tümörün küçüldüğü ancak yok olmadığı söylendi. Rapor çıktığında en büyük nodülün 7 cm'ye indiğini öğrendik. 4. kürün ardından ilaç değiştirildi ve 5 ve 6. kürün 3 gün üst üste 1-2 saatlik seanslar halinde verilmesi ve ardından 5 hafta boyu radyoterapi görmesi kararlaştırıldı. 5. kür bahsettiğim şekilde uygulandı ama çok fazla yan etki yaşadığından 6. kür tek gün halinde uygulandı. 3 gün üst üste verilmedi. Geçtiğimiz pazartesi günü yeniden PET çekildi. Henüz raporu çıkmadı ama doktorunun CD'ye bakarak söylediğine göre sonuç 4. kür sonunda çekilen PET sonucuyla aynıymış. Nodüllerde herhangi bir büyüme ya da küçülme yokmuş. Kendisi radyoloji doktoruna yönlendirildi. Salı günü hangi bölgeye ne dozda radyoterapi verileceğini belirleme amaçlı çekilecek röntgenin ardından perşembe günü 5 hafta sürecek ve hafta içi her gün alacağı radyoterapi başlayacak. 4. kürden sonra uygulanan kemoterapilere karşın nodüllerde küçülme olmaması radyoterapinin iyi sonuç vermesi için de bir engel mi? Tümör başlangıçta çok büyük olduğundan böyle şeyler yaşanması normal mi yoksa? Kendisi 38 yaşında. Sizce radyoterapiye iyi yanıt verebilir mi? Nodüller tamamen yok olmazsa hastalığın ilerde nüksetme riski yüksek midir? Yanıtlarınız için şimdiden çok teşekkür eder; size iyi çalışmalar dilerim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Radyasyon Onkolojisi

Öncelikle geçmiş olsun. Kemoterapiye yanıt vermemesi radyoterapiye engel değil ancak ne yazık ki kemoterapiye iyi yanıt vermediği için radyoterapiye de yanıt vermemesi muhtemel. Yanıt vermemesi bizi daha sıkı takibe ve daha farklı kemoterapi ajanları kullanmaya yönlendirir. Nüks edip etmeyeceğini ancak zamanla görebiliriz.

3 Ocak 2016 15:20
ÖC
Soru Sahibi

Hem geçmiş olsun dilekleriniz hem de vakit ayırıp sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim hocam. PET sonucunda 7 cm gibi büyük bir kitle görülmesine karşın kemoterapiye devam edilmeyip radyoterapiye başlanmasının nedeni ne olabilir? İnternette bazen PET'te kitle görünse de tutulum olmayabileceğini, vücutta aktif tümör bulunmayabileceğini, büyük kitlelerde tümör aktivitesi bitse de bazen artık kitle kalabileceğini okudum. Böyle bir durum olabiliyor mu gerçekten?

7 Ocak 2016 12:35
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Radyasyon Onkolojisi

PET de tutulum önemlidir. Gerçekten bazen kitle olur ama tutulum olmaz bu tümör aktif değil demektir. Ama yine de kontrol etmek lazım patolıjik olarak. Kemoterapi yanıtı tamamlandığı için RT almanıza karar verilmiş.

7 Ocak 2016 13:01
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Uzm. Dr. Emine Elif Özkan Radyasyon Onkolojisi

Yazar toplam 27 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Akciğer kanseri Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
radyoterapi sonrası bebek sahibi olma Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
radyasyon ve rontgenin zararlari Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
radyasyon ve rontgenin zararlari Uzm. Dr. Emine Elif Özkan
Radyasyon Onkolojisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Yazıcı
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Yazıcı Radyasyon Onkolojisi
Uzm. Dr. Niyazi Volkan Demircan
Uzm. Dr. Niyazi Volkan Demircan Radyasyon Onkolojisi
Uzm. Dr. Elnur Sahibov
Uzm. Dr. Elnur Sahibov Radyasyon Onkolojisi
Uzm. Dr. Awad Aeshan
Uzm. Dr. Awad Aeshan Radyasyon Onkolojisi
Uzm. Dr. Ahmet Kuru
Uzm. Dr. Ahmet Kuru Radyasyon Onkolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube