ka
Soru Sahibi
7 Kasım 2015 01:54

Kolonoskopi riskleri ve hekim sorumlulugu

Kolonoskopi riskleri ve hekim sorumlulugu Hocam merhaba, bazi sikayetlerim vardi ozel bir hastaneye gittim dr sigmoidoskopi istedi sonra baska bir dr a gittim oda kolonoskopi istedi.Yaptirmadim salim kafayla dusunup cok arastirdim.Bu islem sirasinda barsak delinme riskinin cok.cok.dusuk oldugunu soyluyor dr lar,ama arastirmama gore hicre oyle degil..internette universite tezi bile var.Dr ropartajinda kendisinindede basina geldigini soyluor.Saglik forumlari.da falan baktigimdada baya var.Yani soylenen gibi cok duusk.ihtimal degil arada oluyor gibi geldi bana.Hatta delinmeye bagli 3 4 tane ölen in.san. bile buldum.Bide kagit imzalatiyolar,hekim sorumlulukta almiyor,kimse kagidi okumadan imzaliyor.Bu iste sacmalik var bence.Belki bagirsagimizds hicbisey yok pskilojok sorunlar yasiyoruz o sanssizlik b8zi bulup yok.yere barsak delininirse basimiza buyuk isler gelirsa.nolucak ?Simdi siz diceksinizki ehil ellerde yapilmasi lazim...Buda sacma laf biraz cunku hasta o kisinin ehil olup olmadini ne bilsin.O onama formu butun sorumlulugu tiptan hic anlamayan hastaya atiyor.Ozellerdede dunyanin parasi abartmiyorum 3 4 milyar tutuyor.30 dk lik islem niye bu kdr pahali onuda anlamis degilim.Napsam sizce korkuyorum.Universite hast demi yaptirayim,en dogru ve durust orasimi yapar.Aciksacasi ozel yerde kolnskop 2 milyar polip varsa +1500 daha biyopsi 300 4 milyar tutuyo bu kadar yuksek fiyat olunca polip yoksa opillipi var bile edebilir.Guvenemyizki.Cunku isin icine para(rant)girmis.Sizce.napayim acmazda kaldim.vekaletimi arayim yoksa devlettemi yaptirayim?yada ornek sizde yaptirsam bana.komplikasyon.olmicanin garantisini verebilirmisiniz ? Hekimlerin hicbirisi guven veremeden.konusuyor,doktorluk bence kolonoskopi yapmak.veya ameliyat yapmak.degildir,daha dogrusu dr un gorevu burda.bitmez.

0
10 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (10)
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Sayın Kaya Merhaba, Özel durumlar dışında ben de rektosigmoidoskopi (RSS) yapılmasındansa kolonoskopi yapılması taraftarıyım. Hele hele daha önce kolonoskopi yapılmamışsa... Ama kolonoskopi yapılmış, barsağın son 10 cm'lik kısmında sorun olduğu biliniyor ve 3-6 ay sonra kontrol için bakılacaksa, bu senaryoda RSS yeterli olabilir. Tanısal bir kolonoskopide barsak delinmesi (perforasyon) riski %0,01-%0,1 (yani binde bir ile onbinde bir) arasında değişir. Örneğin anastomoz darlığı dilatasyonunda (genişletilmesinde) %0-6, Crohn hastalığı darlık dilatasyonu sonrası %0-18, stent yerleştirilme sonrası %4 perforasyon görülebildiği bildirilmiştir. Sizin burada bahsettiğiniz tanısal kolonoskopi olduğuna göre, 1:*** *** ** perforasyon sıklığı bence çok düşük bir sıklıktır. Kağıt imzalatma işi hukuki bir zorunluluktur. İmzalamayan kişi işlemi treddetmiş demektir ve işlem yapılmaz. İsteyen kişi okumadan da bu kağıdı imzalayabilir ama, doğrusu tabii ki okuyarak imzalamasıdır. Hasta tabii ki ehil kişiyi bilemez. Ama önüne gelen yere gidip işlem yaptırana kadar, tıpkı Sizin yaptığınız gibi internet araştırması yapabilir; eş, dost, akrabaya daha önce bu işlemi yaptırıp memnun kalan ya da memnun kalmayan var mı diye sorabilir; yapan hekim gerçek gastroenterolog mu, ya da cerrah veya dahiliye uzmanı gibi enodkopi uzmanlık eğitimini gerçekten almamış bir hekim midir diye sorabilir. Sayın Kaya, 10 bin TL'lik 2.-3. el bir araba da insanların ulaşım vb işlerini görüyor ama, yine de *** *** ** bin TL'ye araba alanlar var. Kullanılan malzelemelerin ve cihazların kalitesi, disposable malzelemelerin gerçek anlamda tek kullanımlık olarak kullanılması, otelcilik hizmetleri vb faktörler ve marka faktörü fiyatı belirliyor. Polip yoksa polip var bile derler endişeniz normaldir. Ama böyle yapan bir kişi namussuz, sahtekar, aşağılıktır. Aynı zihniyetteki kişi gerekli olmadığı halde labootratuar tetkikleri de isteyebilir, ultrason yeterli olacakken tomografi veya MR isteyebilir, gerekli olmadığı halde başka tetkikler, hatta ameliyatlar yapabilir. Aklı başında hiç bir hekim hastasına garanti veremez. Tıpta garanti olmaz, olamaz. Bizler pozitif bilimle uğraşırız. Elimizde var olan verilere göre hastaya bilgi veririz, yapılacak işlemin riskleri hakkında hastayı bilgilendiririz. Eğer güven vermek "merak etme, merak etme, bir şey olmaz, çok basit iş" gibi diyaloglarla işin ciddiyetini hafif almaksa, bu doğru bir yaklaşım değildir. Riskler hafife alınmadan veya abartılmadan hastaya anlatılmalıdır. Hele hele endişe katsayısı yüksek hasta veya hasta yakınlarına mutlaka anlatılmalıdır. Saygılarımla.

7 Kasım 2015 16:11
ka
Soru Sahibi

hocam cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ama ben nasıl emin olabilirim ondan.Ben kolonoskopiden utanıyorum dr dan utanılmaz zatende ben işlem sırası veya sonrasonda komplikasyon yırtılma delinme kanama ağrı sancı vs olur diye korkuyorum.Birde bu kadar pahalı olunca hekime güvenememekte gündeme geliyo doğal olarak.Hele hele iş sağlık olunca.Yani bunun bir çözümü olmalı,bağırska delinicek korkusuyla kolonoskopi yaptırmayıp teşhismi atlanacak.Birilerinini güvence vermesi lazım, yoksa yaptıramayaski göz göre göre.Tamam çok ypaılıyor ama insan endişeleniyor.Üniversite hastanesinde yaptırsam oraları dahamı dürüsüt davranır ? veya çokmu yıpratırlar orda.

7 Kasım 2015 16:41
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Sayın Kaya, Ben Size şöyle bir güvence vereyim. Koloniskopiden sonra hayatı bir sorun yaşama olasılığınız bence trafikte bir kaza geçirme olasiliginizdan daha düşük. Mevcut korkunuzu bu ornege yansitirsak, bundan sonra motorlu yaşıtları binmemeniz gerekir, her yere yayan gitmeniz gerekir, ana yollardaki çukurlara dikkat! Üniversite hastaneleri elbetteki bir alternatif olabilir Saygılarımla.

7 Kasım 2015 19:12
ka
Soru Sahibi

29 yaşındayım 15 gündür bir anda ortaya çıkan kabızlık yemeklerden sonra şişkinlik buna bağlı yemek yiyememe.15 gün önce dışkılarken afedersiniz anüsten cam parçası çıkar gibi acıdı üst üste 2 gün falan 3.gün peçeteyle sildiğim zaman prin tanesi kadar kan geldi.Sonra çok endişelendim.Ondan sonra kabızlık karın ağrıları başldı.Ulytrason çekildi safra kesesinde minimal çamur karaciğerde grade 1 büyüme çıktı.Doktor kolonoskopi istedi, başka bir doktora gittim en azından sol kolona bakalım dedi sigmoidoskopi istedi.Dışkım bi kalın bi ince olmaya başladı.Yalnız şunu blirtmeliyim 10 aydır ağır bir psikiyatrik bozukluk geçiriyorum.Xnax alıyorum hergün.Barsak şikayetim bugüne kadar hayatımda hiç olmadı.Vaki değil...Yalnız kalbimde ritim bozukluğu var.Barsak olayı Bir anda çıkagelen birşey.Ailemde barsak kanseri yok.Dedemde varmış,annemin babası ama onların kızları ve kuzenlerimin hiçbirinde yok.Benim hikayem bu.Barsak kanseri olma ihtimalim varmı bu yaşta ?

8 Kasım 2015 00:11
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Olasılık düşük. Ama koloniskopi yapilmadiginda zorlu düşünceler Sizi çok toplayacak. Kolonoskopide anlamlı bir şey cıkmazsa kuş gibi hafif ve özgür olacaksınız. Geçmiş olsun.

8 Kasım 2015 01:10
ka
Soru Sahibi

Cok korkuyorum hocam.Size gelsem yardimci okurmusunuz?memoriala.internetten surekli barsakla.ilgili videolar kolonoskopi videolari izleyip duruyorum moralim.bozukuyo dahada cok istahim falan kesildi.Zayifladim.Su an bile midem.bulaniyor.Yemek yedikten 2 3 saat sinra karnimda biri balon sisirmis gibi sisiyor.Saatlar suruyor.Kanser falan degildir dimi hocam ?

8 Kasım 2015 01:16
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Tabii ki yardımcı olmaya çalışırım. Ama anlattıklarınızdan hissettiğim kadarıyla Size mevcut durumda bir Psikiyatri hekimi daha çok yardımcı olabilir. Geçmiş olsun.

8 Kasım 2015 13:18
ka
Soru Sahibi

hocam selamlar.Dra gittim. Hem gastroskopi hem kolonoskopi aynı anda yapılacak dediHafif sedatif ilaç veriyolarmış.İkisinin aynı anda yapılmasında bir problem çıkarmı =? acı çekermiyim?

11 Kasım 2015 17:22
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Ben de kendi pratigimde iki işleme gereksinimi olan hastalarda işlemleri aynı seansta arka arkaya yapıyorum. Bir sorun çıkması beklenmez. Geçmiş olsun.

11 Kasım 2015 18:07
ka
Soru Sahibi

hocam üniversite hast tecrübelidir diye düşünüyorum.Yani çok yapmışlardır diye tahmin ediyorum.Siz haftada kaç tane yapıyorunuz ortlama ?

12 Kasım 2015 15:35
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Ben 26 yıllık doktorum, Dört yıl dahiliye ihtisası, beş yıl dahiliye uzmanlığı, başasistanlık gibi görevler yaptım. 17 yıldır gastroenteroloji, dolayısı ile endoskopi ile uğraşıyorum. İkinci ihtiisasım olan gastroenterolojiyi de tamamladıktan sonra Uzman olarak çalışmaya başladım, 12-13 yıldır gastroenteroloji uzmanlığı yapıyorum. Bugüne kadar yaptığım kolonoskopi sayısını tam bilmiyorum. Beş binden fazla olduğunu, hatta onbine yakın olabileceğini düşünüyorum. Üniversite hastaneleri elbette tecrübelidir. Ama bu işlemi hastane yapmıyor, orada bulunan hekim yapıyor. Yapacak olan kişi uzman mı, kaç yıllık uzman gibi soruların yanıtını almanız gerekir.

12 Kasım 2015 16:02
ka
Soru Sahibi

hocam tekrar merhabalar,Ofis kolonoskopilerinde anestezi sedatif şekildemi olur ? propofol verebiliyolarmı ? Ben hiç cı duymak istemiyorum, ofis kolonoskoleirnde bu mümkünmüdür ?

13 Kasım 2015 20:53
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Kendi unitemizde biz kendi kendimize Propofol kullanmıyoruz Propofol kullanımı ameliyathane dışı anesteziye giriyor. Anestezi Uzmanini davet ediyoruz. Onlar kullanıyor Biz kendimiz orta sedasyon yapıyoruz, anestezi ağır sedasyon yapıyor

13 Kasım 2015 20:58
ka
Soru Sahibi

O zaman ofis kolonoskopileridemi hafif sedasyon ? Midozolam diyolar doğrumudur ?

13 Kasım 2015 20:59
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yapan kişinin koşullarına, ekibine, cesaretine göre değişir.

13 Kasım 2015 21:31
ka
Soru Sahibi

hocam tekrar merhabalar, siz kolonoskopi yaparken işlem odasına hasta yakınınıda alma şansı varmıdır ? ayrıca ataşehir hastanesinde ypaıyormusunuz ?

15 Kasım 2015 13:14
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Biz kendi unitemizde Işlem odasına hasta yakınlarını alamıyoruz. Işlemlerimi Şişli Memorial Hastanesi nde yapıyorum.

15 Kasım 2015 14:00
ka
Soru Sahibi

hocam cvp lar için teşekkür ediyorum.Birde bir sorum daha olacak. 2 şişe xm ve 1 adet bt enema lavman verdiler.Lavmanı işlem sabahı yapıcakmışım.Benim sorıum şu bu 2 şişe xm yi içtikten sonra daha bu lavmana gerek kalırmı ? endoskopi blümünde genç bi çocuk gördüm onla konuştum ben onu tam yapamadım boşa gitti falan dedi ama gene olmuş kolonoskopi ? yani xm leri içsem lavman yapmasan olurmu ? Çünkü bazı dr larda lavman vermiyor.Geçen sene annem olmuştu başka biyerde ona sadece 2 şişe xm vermişlerdi.LAvman vermemişler.

15 Kasım 2015 14:27
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Biz kendi unitemizde lavman da kullanıyoruz. Isleminizle ilgili daha ayrıntı için, işlemi yapacak olan merkezle / kişilerle görüşün.

15 Kasım 2015 14:56
Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Uzm. Dr. KORAY Tuncer Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yazar toplam 216 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Babamın Sürekli Acıkması Uzm. Dr. KORAY Tuncer
reflü ve boğaz gıcıklığı Uzm. Dr. KORAY Tuncer
İlaç etkileşimler Uzm. Dr. KORAY Tuncer
soru cevap Uzm. Dr. KORAY Tuncer
Gastroenteroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Mustafa Cengiz
Prof. Dr. Mustafa Cengiz Gastroenteroloji
Doç. Dr. Nurettin Tunç
Doç. Dr. Nurettin Tunç Gastroenteroloji
Doç. Dr. Oktay Bulur
Doç. Dr. Oktay Bulur Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube