ss
Soru Sahibi
23 Nisan 2014 04:38

kist hidatik

Selam hocam 13 cm lik rupture kc kist hidatik.perkutan ve ya laparaskopik cerrahi mumkun mu koledok eksplorasyonu muhakkak gerekli mi? bu laparaskopik olarak yapildiğinda komplikasyon orani laparatomiye göre nedir? Kist lojundaki safra kacagi suture edip onarildiginda suturun acilma ihtimali yuksek midir ? cevabinizi bekliyor simdiden tesekkur ediyorum :) Selam hocam 13 cm lik rupture kc kist hidatik.perkutan ve ya laparaskopik cerrahi mumkun mu koledok eksplorasyonu muhakkak gerekli mi? bu laparaskopik olarak yapildiğinda komplikasyon orani laparatomiye göre nedir? Kist lojundaki safra kacagi suture edip onarildiginda suturun acilma ihtimali yuksek midir ? cevabinizi bekliyor simdiden tesekkur ediyorum :)

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

Sayın Su, Sınav sorusu gibi sorularınız için tebrik ederim. İstediğim sorudan başlayabilir miyim? Rüptüre Kc kist hidatik için acil olarak açık cerrahi yapmak gerekir. Yani eğer bunları sorabiliyorsanız ve ameliyat henüz gerçekleşmedi ise rüptür olmuş olma ihtimalini düşünmem. Koledok eksplorasyonu hastanın muayene, laboratuvar ve radyolojik bulgularına göre gereklilik gösterebilir. Bazen kistler safra yoluna açılır ve kız vezikül denilen kist içerikleri safra yoluna geçer. bunların çıkarılması için bu işlem yapılır. Tecrübeli ellerde laparoskopik olarak yapılabilirse de genel olarak tescih açık cerrahi olur. Safra yolu ile ilişki ve safra yoluna geçmiş kist içeriği şüphesi varsa perkütan girişim uygun olmaz. Atılan sütürün açılma ihtimali sütürün tipinden hastaya ait özelliklere oradan cerrahın becerisine kadar onlarca faktöre bağlıdır. Ancak sizin üzerinde sıkıntıya düşmenizi gerektirecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Komplikasyon oranı laparoskopik veya açık çok değişmez. Laparoskopide cerrahi komplikasyon riski göreceli daha düşüktür. Atladığım bir soru yoktur umarım. :)

28 Nisan 2014 16:22
ss
Soru Sahibi

Cok sagolun hepsini cevaplamissiniz :) minik bi soru daha sormam lazim rupture kiste pair yapilip bi sure kataterle takip edilip sonra da fistul İcin ercp yapmanin hic mi gideri yok :)) rupture oldugu donemde andazol aliyodu, anaflaktik reaksiyon da gostermedi klinik vermedi yani bt de farkedildi simdiden tesekkur ederim :))

28 Nisan 2014 17:49

Sayın Su, Dönem 4 araştırma sorusu intibası veren bu durumda aşağıda linkini verdiğim WHO kılavuzunda olduğu gibi (büyük ihtimalle değişmemiştir. İlgi alanım Meme-Endokrin cerrahisi olduğunan yakından takip etmiyorum) safra yolları ile ilişkili kist hidatiklerde PAIR tedavisi kontrendike. Gideri sadece hastaya vereceğiniz ekstra zararı göze alabildiğiniz ölçüde var. http://whqlibdoc.who.int/hq/2001/who_cds_csr_aph_*** *** **.pdf

28 Nisan 2014 21:18
ss
Soru Sahibi

Peki tamam tesekkurler yalniz arastirma sorusu degil gercekten. Benim kardesim kist hidatik de baya komplike bi hastadir kendisi uzun zamandir cesitli mudahaleler yapildi ben baska bi gorus almak istedim ama uzmanlik alaniniza bakmadim pardon :) tekrardan tesekkurler

29 Nisan 2014 02:44

Geçmiş olsun dileklerimle

29 Nisan 2014 06:33
Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Prof. Dr. Ali Uğur Emre Genel Cerrahi

Yazar toplam 297 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Meme kistleri Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Kasık ağrısı Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Komplike kist Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Degerlendirme Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Sürekli idrar hissi hemoroid sonrası Prof. Dr. Ali Uğur Emre
Genel Cerrahi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Sezgi Erel
Op. Dr. Sezgi Erel Genel Cerrahi
Op. Dr. Erhan Şit
Op. Dr. Erhan Şit Genel Cerrahi
Op. Dr. Ömer Özgül
Op. Dr. Ömer Özgül Genel Cerrahi
Op. Dr. Sina Ferahman
Op. Dr. Sina Ferahman Genel Cerrahi
Op. Dr. Serhat Ocaklı
Op. Dr. Serhat Ocaklı Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube