AS
Soru Sahibi
26 Haziran 2016 13:47

Kalça ve bacak ağrısı

Merhaba, 34 yaşında bayanım. Bir aydır ara ara nükseden sol kalçadan bacağıma vuran ağrılarım vardı. MR sonucunda doktor, cerrahi müdahale gerektirmeyen bel fıtığı başlangıcı var deyip 4 tane iğne verdi. Yaklaşık 2-3 haftadır rahattım ancak dün gece yine ağrım başladı. MR sonuçlarımı değerlendirebilirseniz sevinirim. Alt dorsal üst lomberde açıklığı sola bakan hafif geniş açılı skolyoz. Alt dorsal ve üst lomber vertebralarda büyüğü 8 mm çaplı 1-2 adet hemanjiolipom ile uyumlu nodüler oluşumlar. L4-5 diskinde diffüz bulging zemininde geniş tabanalı santral protrüzyon, tekal saka ve sak çıkışında her iki L5 köküne hafif temas. L5-S1 diskinde nonkompresif milimetrik santral protrüzyon. Kemik strüktürde minimal osteodejeneratif değişiklikler. Not: Ağrılar özellikle oturunca ve yatınca başlıyor, yürüyüp hareket edince rahatlıyorum.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Ortopedi ve Travmatoloji

Bel Mr raporu belirten raporunuzda bir çok hastalık birbiriyle karışabilir. Hafif bel fıtığı raporu şeklinde görülmektedir. Kalça hastalıkları açısından de değerlendirmek gerekecektir. Bu nedenle kalça ağrısı oldukça yaygındır. Ayırıcı tanıyı yapmak oldukça zor olabilir çünkü bu ağrıyı oluşturabilecek çok sayıda neden bulunmaktadır. Ağrıya neden olabilecek çok sayıda yerel ve bölgesel neden olabileceği gibi lomber omurga sizdeki gibi bel fıtığı olabilir. Kalça eklemine özgü en sık görülen ağrılı durum kalça ekleminin osteoartritidir ;dediğimiz aşınma ve yıpranma veya kireçlenmesi gibi rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar ile karışabilir. Şikâyetin ne olduğu sizin kendi cümleleri ile öğrenildikten sonra önemli birkaç noktayı sormak için vakit ayrılmalıdır. aynız zamanda muayene bulgularını da birleştirmek gerekecektir. Gece ağrısı bizim için önemlidir. Gece ağrısı var mı? kalça eklemi problemi var mı?kalçaya ilişkin hastalıklar bu problemle de karışabilir.

27 Haziran 2016 11:24
AS
Soru Sahibi

Doktorda hafif bel fıtığı belirtisi dedi, başka bir tanı koymadı. 4 tane iğne vermişti, kalçadan o iğneleri yaptırdım, iki üç hafta kadar ağrım olmadı ama dediğim gibi geçen cumartesi gecesi ilk kez uykumdan uyandırdı ağrı ve ertesi günü yani pazar tüm gün bazen ağır bazen hafif olmak üzere ağrılı geçti. 3 gün birşeyim yoktu, bugün (perşembe) sabahı itibariyle yine uyandığımda ağrı vardı. Başka bir hekime gösterdiğimde bu raporu hafif sinir değmesi var gibi bişi söylemişti. Bu ağrıların yağmurlu günlere denk gelmesi de romatizmayı aklıma getiriyor ama romatizma tek mi yoksa iki bacaktada mı olur onu bilmiyorum

30 Haziran 2016 17:57
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Ortopedi ve Travmatoloji

Romatizma tek bir hastalık değildir, kavram olarak olarak romatizmalı hastalıkların geneline denilir. Aslında romatizma tek bir hastalık değildir. Eklem, doku, kemik, kas ve sinir köklerini etkileyen bir çoğu bulunur.Romatizmalı (veya romatizmal) hastalıklar arasında bulunan iltihaplı romatizma ilerleyen aşamalarda eklem ve organlarda ciddi hasar bırakabilir. romatizma denilince akla iltihaplı romatizma yani romatoid artrit gelmektedir. Romatizma belirtileri eklem, kas ve kemik ağrıları olarak genellenebilir ancak, romatizmanın vücudun hangi bölümünü etkilediğine ve iltihaplı romatizma olup olmadığına bağlı olarak belirtiler değişebilir ve bu belirtiler şiddetli ya da hafif olabilir. Romatizmalı hastalıkların sebebi bilinmemektedir. Ancak genetik özellikler, stres ,sigara ve alkol tüketimi, fazla kilolu olmak romatizma riskini arttıran sebebler söylenebilir . Bununla birlikte İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, bir kaç saat süren ağrılar olduğu gibi şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Bu ağrılara, eklemlerin katılaşması , mesela parmakların sabah kalktığınızda kitlenmesi gibi belirtiler eşlik edebilir. Romatizma, ayaklarda bulunan en küçük eklemlerden büyük kalça eklemlerine kadar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan eklemleri etkileyebilmektedir. Serap hanım romatizma tanısı koymak bir süreç zaman gerektirebilir. şimdilik istirahatiniz yapın stresten uzak durun , içiyorsanız siğara veya yukarıda sebeb olabilecek durumlardan uzak durun ve takip edin.Eğer devam ediyorsa bir romatologa başvurabilirsiniz.

1 Temmuz 2016 09:57
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin Ortopedi ve Travmatoloji

Yazar toplam 544 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Ortopedi ve Travmatoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Jamil Dursunlu
Op. Dr. Jamil Dursunlu Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Bilge Özkan
Op. Dr. Bilge Özkan Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Elvin Aghazada
Op. Dr. Elvin Aghazada Ortopedi ve Travmatoloji
Prof. Dr. Mehmet E. Erdil
Prof. Dr. Mehmet E. Erdil Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Cihan Uçar
Op. Dr. Cihan Uçar Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube