YE
Soru Sahibi
9 Aralık 2021 23:24

Hatırlanmayan tramvalar

Hocam vaktinizi alacağım bu sorunun cevabı benim için çok önemli, vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim. Geçim sıkıntısı ve huzursuzluğun yüksek seviyede olduğu eski köhne bir evdi doğduğum yer. Annem 8 doğum yapmış çocukların 4 ü çok küçükken vefat etmişler. Evde en büyük çocuk bndim, benden önceki çocuk vefat etmiş, bnden sonraki çocukta vefat etmiş. Annem çok üzülmüş tabi, bı tarafta köyün işleri, bı tarafta babamın sorumsuzluklari, diğer tarafta hayatta kalan çocuklarının sorumluluğuyla uğraşmış. Ve bütün acılarını bnim üzerimden yaşamış, iç dünyamla barışık değilim insanlarla iletişimde güçlük çekiyorum. Annemin yüklerini mi taşıyorum bu durumdan nasıl kurtulabilirim.Terapiye gitmek için yeterli maddi gücüm yok. Bu tramvalari hatırlamıyorum ama sanki içimde biyerlerde, hatırlamadığım bu tramvalardan kurtulabilirmiyim, cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Psikolojik Danışman , Aile Danışmanı

Öncelikle merhaba bu güzel soruyu bana yönlendirdiğiniz için size teşekkür ederim. Çocukluk deneyimlerimiz duygusal gelişimimiz için oldukça önemlidir. Öncelikle bağlanma figürlerimiz olan ebeveynlerimiz, dünyayı nasıl deneyimleyeceğimiz konusunda önemli bir rol oynamaktadırlar. Çünkü onlarla olan ilişkilerimiz dünyanın bizim için neye benzeyeceğinin temelini atmaktadır. Dünya duygusal riskleri keşfetmek ve almak için güvenli bir yer mi? Yoksa tüm insanlar bize zarar verebilir ve bu nedenle güvenilmez mi? Duygusal ihtiyaçlarımız olduğu zamanlarda bizi destekleyebilmesi için hayatımızdaki önemli kişilere güvenebilir miyiz? Çocuklar tanık oldukları ve yaşadıkları olaylar üzerinde dünyayı, hayatı anlamlandırılar ve bir içsel harita oluştururlar. Bu anlamlandırma ve oluşturulan içsel harita, başa çıkma mekanizmaları geliştirmelerine yardımcı olur. Ancak, çocuklar büyüdükçe yeni içsel haritalar oluşturamazlarsa, dünyayı yorumlama şekilleri, yetişkinlikteki işlevselliklerine zarar verebilir. Çocuk, beklemediği bir anda travmatik yoğun bir deneyim yaşadığında, sahip olduğu başa çıkma mekanizmaları yıkılır ve kendisini çok çaresiz hisseder. Travma ne kadar erken yaşta yaşandıysa etkisi de o kadar derin olacaktır. Çünkü çocuk ne kadar küçükse, kendini koruyacağı temel kaynakları da o kadar azdır. Erken dönemde yaşanan olumsuz deneyimler hayatımızı birçok yönden etkileyebilmektedir. Geçmişi doğrudan değiştirmek tabi ki mümkün değildir ancak EMDR(Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Terapisi ile travmalarınız özel bir şekilde ele alınıp şimdiki hayatınızın olumsuz yönde etkilememesi sağlanabilmektedir.

16 Aralık 2021 00:32
YE
Soru Sahibi

Yanıtınız için çok teşekkür ederim gerçekten çok açıklayıcı, tespitleriniz de çok haklısıniz. 0-6 yaş arasi olayları hiç hatırlamıyorum oysa en büyük tramvalarim bu dönemde olmuş, bu durumda EMDR ise yararmi sizce

19 Aralık 2021 18:02
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Psikolojik Danışman , Aile Danışmanı

Elbette işe yarar.. Sevgiler

18 Mart 2022 23:48
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü Psikolojik Danışman , Aile Danışmanı

Yazar toplam 1 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Hatırlanmayan tramvalar Uzm. Psk. Dan. M. Berat Börklü
Psikolojik Danışman İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Dan. Esma Arslanhan
Psk. Dan. Esma Arslanhan Psikolojik Danışman
Psk. Dan. İbrahim Halil Gezer
Psk. Dan. İbrahim Halil Gezer Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Servan Gümüşsoy
Psk. Dan. Servan Gümüşsoy Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Asude Aydın
Psk. Dan. Asude Aydın Psikolojik Danışman
Psk. Dan. Melek Yıldız
Psk. Dan. Melek Yıldız Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube