hocam şimdiden teşekkürler . MR (alt batın pelvik )*** *** ** MR SONUÇLARI BULGULAR UTERUS BOYUTU NORMAL,MYometrium t1 ve t2W sekansta heterojen yapıdadır büyüğü korpus posteriorda 7mm çapında t1 ve t2W sekansta hipointens birkaç adet nodülerite izlenmekte olup myom nodülleri açısından anlamlı olabileceği düşünülmektedir endemetrium kalınlığı normaldır her iki adneksiyal alanda sınırları seçilebilen yer kaplayıcı lezyon lehine sinyal intensite değişikliği ve patolojik kontrastlanma saptanmamıştır sol obturator bölgede yaklaşık 25x10mm boyutunda t1 ve t2w sekasta hipointens intravenöz kontrast sonrası kontrastlanma göstermeyen sinyal intensite değişikliği izlenmektedir lenfadenomegali açısından anlamlı olabilir rektum ca nedeni ile operasyon öyküsü olduğu belirtilen olguda anorektal bileşke düzeyinde t1 ve t2W sekansta belirgin hipointensiteler izlenmektedir operasyon meteryali açısından anlamlı olabilir bu lokalizasyonda anorektal bileşke düzeyinde belirgin kalınlaşma izlenmektedir granilasyon dokusu açısından anlamlı olabilir intravenöz kontrast sonrası belirgin kontrastlanma izlenmediğinde nüks kitle lezyonu lehine yorumlanmamıştır klinik ve laboratuvar bulgulariyle birlikte değerlendirilmesi gerekirse histopatolojik verikifikasyon önerilir *** *** ** sedimantasyon değeri 1 saat 85mm (1 hafta önce 105) crp: 17.94mg/l
MR raporuna göre o belirtilen kitle lenfadenopati ise boyutu nedeniyle sıkıntılı. PET bu noda yardımcı olabilir. Rektum kanserlerinde 28 iş günü RT ve 6-7 hafta sonra cerrahi sıklıkla uygulanana benimde tercih ettiğimiz yöntem. Eğer bu lenfadenopatide patolojik tutulum tespit edilirse bölgesel nüks açısından radyoterapi yeniden değerlendirilmelidir.
hocam merhaba nasılsınız. sizin dediğiniz gibi Onkolog doktoru da PET istedi ve *** *** ** PET Sonuçları:Sol obturator bölgede (SUV max:3.65)hafif hipermetobolik FDG tutulumu gösteren lenf nodu izlenmektedir. Anorectal bileşke düzeyinde (SUV max:8.43) hipermetabolik FDG tutulumu izlenmekte olup yakın tarihli operasyon anamnezi bulunan olguda bu görünüm posteoperatif enflamatuar dokulara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir ancak bu görünüm içerisinde rezidu/rekürren malignite olasılığı tümüyle ekarte edilemeyeceğinden klinik şüphe mevcut ise histopatolojik olarak incelenmesi uygun olacacaktır. inceleme alanına giren diğer bölümlerde radyofarmasötigin tutulumu fizyolojik sınırlarda izlenmektedir. hocam bu sonuçla ilgili olarak sizin öneriniz olan izlememiz gereken yol nedir? ameliyat sonrası olabilen bi durum mu yoksa gerçekten tutulum mu?yeni ameliyat olduğu için PET in yan etkileri ve zararı oldumu? hocam sizin düşünceleriniz bizim için önemli şimdiden çok teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırdığınız için.
Daha önce belirttiğim gibi bizim uygulamız preoperatif 28 iş günü içeren toplam 4500 cGy dozunda radyoterapi, 6-8 hafta sonra küratif cerrahi tedavidir. Hastanıza ameliyat öncesi uygulanan ise kısa süreli radyoterapidir. Dolayısıyla pelvik bölgedeki lokal kontrolü sağlamanın yolu acaba yeniden o bölgeye farklı rejimde bir radyoterapi uygulaması olabilir mi? Bence bu konuda radyasyon onkoloğundan fikir almanızda yarar var diye düşünüyorum. Eğer RT verilmeyecekse hızlı ve etkili bir kemoterapi programına geçilmesi gerekmektedir.