Hocam merhaba, benim uzun zamandır (2-3 senedir) geçmeyen her iki dizde yanma ve ağrı, her iki elde ,bilekten parmaklara kadar olan üşüme ve yanma var. Herhangi bir soğuk akımda ellerim başlıyor donmaya ,akabinde yanma ve ağrı devam ediyor. Bu rahatsızlığım uzun zamandır hiç bir şekilde geçmiyor, 3 kez nörolojiye gittim MR'lar çekildi. Romatolojiye ve iç hastalıklarına gittim. Birçok detaylı tahliller (B12, Fenitin, Hormon, TS4, v.b....) yapıldı hatta ağır metallere bile bakıldı ancak anormal bir durum gözükmüyor. EEG , EMG yapıldı. Bir sorun yok. bürün değerler norma seviyesinde .Daha önce norolog tarafından Lyrica verildi onu kullandım, herhangi bir rahatlama olmadı. En son antidepresan ilaç olan Lustral ve Laroxyl verildi, onu da 5-6 aydır kullanıyorum ancak gene bir değişiklik mevcut değil. Bir teşhiste yok. Ne olduğu da belli değil. Kalp ,damar ile ilgili bir sorunum olabilir mi? Psikolojik mi? Somatizasyon mu yaşıyorum? Ne yapabilirim? Yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkürler
İyi günler İsmail Bey, Şikayetlerinize göre bir damar problemi yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle el ve parmak uçlarındaki soğuma bir ön belirti olabilir. Bazan romatizmal hastalıkların başlangıç aşamasında da bu bulgular olabilir. Detaylı bir muayene ve tetkikler tanı konmasında yararlı olur. Eğer sigara kullanıyor iseniz altta yatan sebep tek başına sigara da olabilir. Sigara vazokonstrüksiyon (damarların kasılması, büzüşmesi) etkisi gösterir. Bazan da Buerger hastalığı gibi damarları ilgilendiren ciddi bir hastalığın sebebidir. Bir Kalp Damar cerrahına muayene olmanızı öneririm. Geçmiş olsun.
Hocam cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Sigara kullanmıyorum ve benim şikayetim ,parmaklarımın ucunda değil de, ellerimin üst kısmında soğuk akımla beraber üşüme ve yanma başlıyor. Morarma, solma, renk değiştirme de yok. Gene de kalp damar cerrahisine mi gitmeliyim? Nasıl bir şekilde teşhis koyup? Tedavisine başlamalıyız?
Yine Nöroloji ile yola devam etmek gerekiyor. Nöroloji uzmanınıza tekrar başvurmanız uygun olur. Eğer boyun omurları ile ilgili MR yapılmışsa ve bir bulgu saptanmış ise bunun üzerine gidilmelidir. Bazan hekimler teşhis koymakta güçlük çekilen hastaların takipleri sırasında önemli ip uçları yakalayabilirler.