UL
Soru Sahibi
11 Mayıs 2016 18:46

Elisa Testi ve Zamanları

Değerli hocam; Defalarca başka hocalara sorular sordum olumlu cevaplar aldım.İçinde ticari düşünenlerde oldu çekinip cevap veremeyenlerde oldu.Biyokimya uzmanı olarak merak ediyorum.Şüpheli cinsel temas korundum fakat kondomun delik olup olmadığına bakmadım.Hiv virüsü vücüda minumum seviyede de girse 3 aylık bir sürede eliza anti hiv testi kesin olarak gösterir mi.Bağışıklığın baskılandığı durumlarda bu süre 2 yıla kadar uzayabiliyormuş.Hocam ben 6 haftadan başlayıp sırası ile 3 ay 4,5 ay devlet hastanesinde 7,5 ay 8,5 ay 10,5 ay ve en son özel hastanede 1 yıl 20 gün sonra eliza anti hiv testi ,hepatitler ve vdrl testi oldum Hepsi negatif.SORUM ŞU HOCAM :Ben bu kadar test oldum 1 yıldır devam eden yumuşak dışkılama harici bir sağlık sorunum yok.Bağışıklık sistemi testleri olmama gerek varmı bu eliza testleri güvenilir mi? Bağışıklık sistemi var ise bunlar devlet hastanelerinde yaptırılabiliyormu.Sizce ne yapmalıyım hocam. Cevap için şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılar

0
8 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (8)
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Zaten ilişki sırasında korunmuşsunuz ve gerekli testleri de -fazlasıyla- yaptırmışsınız. Gereksiz kaygılarınızla baş etmekte sorun yaşıyorsanız eğer, bu konuda bir psikiyatri hekiminden destek alabilirsiniz.

17 Mayıs 2016 01:23
UL
Soru Sahibi

Hocam haklısınızda bir sürü test var şimdi devlet hastanesinde olduğum test kaçıncı jenarasyon.Sadece anti hiv yazıyor combo combi felan yazmıyor.Sanırım 3 jenerasyon test yapıldı.3.jenerasyon test içinde aynı süreler ve tetkikler yeterlimi.Sadece bunu merak ediyorum.Yani 3 jenerasyon içinde 3 ay ve 6 ay yeterlimidir.

31 Mayıs 2016 10:48
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Elbette anti-HIV testlerinde, jenerasyonun önemi var. 1. jenerasyondan 4. jenerasyona doğru gidildikçe; anti-HIV pozitifleşmesi "daha erken" saptanabiliyor. Önceden mesela 5. haftada pozitiflik saptanabilirken (1. jenerasyon), artık 3 hafta sonra bile pozitiflik saptanabiliyor (3. jenerasyon). Bu süre Combo testler (4. jenerasyon) ile daha da kısaldı. Söz konusu "3 aylık" süre 3. ve 4. jenerasyon için geçerlidir. Zaten 4. jenerasyonun üstünlüğü (p24 antijenine de bakıldığı için) erken saptama ile alakalıdır. 90. gün için bu ilave testin bir önemi kalmıyor. Siz 1 yıl sonra bile anti-HIV bakıp bunun negatif olduğunu görmüşsünüz. Endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir durum yok.

31 Mayıs 2016 12:00
UL
Soru Sahibi

Söz konusu "3 aylık" süre 3. ve 4. jenerasyon için geçerli ise 1. ve 2. Jenerasyon için ise 6 ay ve 1 yıl mı geçerlidir hocam. Doğrumu anladım

1 Haziran 2016 19:22
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Değerli kardeşim, 1. ve 2. jenerasyon testler ile IgG türü antikorlara; 3. ve 4. jenerasyon testlerle ise hem IgG, hem de IgM tipi antikorlara bakılır. 4. jenerasyon ile ayrıca p24 antijenine de bakılıyor (combo test). Vücutta bir enfeksiyon geliştiğinde önce IgM, ardından IgG türü antikorlar oluşur. HIV enfeksiyonunda, IgG türü antikorlar, enfeksiyondan yaklaşık 4 hafta sonra belirlenebilir düzeylere ulaşır. Yaklaşık 10-12 hafta arasında küçük bir azalma eğiliminin ardından tekrar yükselir. Genellikle ilk bir iki aylık sürede IgG antikorları kolaylıkla saptanabilirse de, bu süre nadiren 6 ayı da bulabilmektedir. IgM türü antikorlar ise, genellikle enfeksiyondan 3 hafta sonra belirlenebilir düzeylere ulaşmaktadır. Bu türde antikorları da ölçen 3. ve 4. jenerasyon HIV testleri ile, HIV enfeksiyonunun daha erken saptanabilmesi mümkün olmuştur. Bu IgM sınıfı antikorlar genellikle 4-5. haftalar arasında en yüksek düzeylere ulaşmakta ve ardından giderek azalmaktadır. Günümüzde, HIV enfeksiyonu için ölçülebilir düzeylerde bir antikor yanıtının 3 aylık süre içerisinde oluşacağı kabul edilmektedir. Bu nedenle, güncel kılavuzlarda HIV'e potansiyel bir maruziyetten 3 ay sonra antikor testi negatif saptanan normal bir kişinin daha ileri test yaptırmasına gerek olmadığı ifade edilmektedir: http://www.hivguidelines.org/clinical-education/hiv-qa-fact-sheets/window-period-testing-pep-and-acute-infection/ Elbette yukarıda ifade ettiğim süreler çok çok istisnai durumları kapsamıyor. Mesela birkaç ay önce yayımlanan bir raporda, 4 yıl boyunca HIV enfeksiyonuna karşı antikor cevabı geliştirmeyen bir AIDS hastası bildirilmiş: http://ofid.oxfordjournals.org/content/early/2015/12/23/ofid.ofv209.full.pdf Tıpta hemen her alanda istisnalar, kişisel farklılıklar olabiliyor; ama sonuçta genel ilkelere göre hareket etmek durumundayız.

3 Haziran 2016 02:43
UL
Soru Sahibi

Açıklama için çok teşekkür ederim hocam.Son sorum hocam başka sormayacam.Elisa testleri hiv1 ve hiv2 ye birliktemi bakıyor.

3 Haziran 2016 10:33
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Evet.

3 Haziran 2016 11:44
UL
Soru Sahibi

Ya hocam allah senden razı olsun 1 yıldır nerdeydin sen üstümden tır kalktı yemin olsun her duamda artık sizede dua edecem bunu böyle bilmenizi isterim.

4 Haziran 2016 23:57
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Sağ olun.

5 Haziran 2016 00:08
UL
Soru Sahibi

Hocam tekrar Merhaba son bir sorum daha olacak.Bağışıklık baskılanması ile bağışıklık düşüklüğü aynı şeymi.Ayağımda ve kasığımda mantar olmuştu.Bu süre içinde hiv ve diğer testlerimi olmuştum.Mantarın bağışıklığı baskılayacağı yazıyor sağlık sitelerinde.Sizce böyle bir durum olabilirmi.Bir de wbc bağışıklık hakkında bilgi verirmi vermez ise ayrıca bağışıklık testi hangisini olmalıyım.

11 Ocak 2017 14:49
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Değerli kardeşim, Yukarıda, ilişkide kondom kullandığınızı, neredeyse her ay anti-HIV testi yaptırdığınızı, 1 yıl sonra yaptırdığınız anti-HIV testi dahil hepsinin negatif olduğunu yazmışsınız. Artık konuyu kapatın. Bir psikiyatri hekimine gidip destek almanızı tavsiye ederim. Bir kişinin HIV antikorları üretememesine yol açabilecek durumlar son derece nadirdir. Kanser için kemoterapi alma, bağışıklık sistemini baskılayan (immunsüpresif) ilaç kullanma, HCV enfeksiyonu geçirme vb. Bir kişide, bağışıklık sistemi, HIV antikorları üretememesine yol açacak ölçüde baskılanmış (düşük) ise, bu durum zaten kendini şiddetli enfeksiyonlarla ortaya koyacaktır. Normal bir kişi böyle bir endişe taşımamalı... Bu vb. konularda milyarda bir ihtimale göre hareket edilmez. HIV kaygısı sizin psikolojinizi epeyce bozmuş. HIV enfeksiyonu gelişen kişilerde bile inanın psikolojik sağlık/hayat kalitesi bu ölçüde bozulmayabiliyor. Makul olun, HIV testleri yaptırmaktan vazgeçin. Bir psikiyatri hekiminden yersiz endişelerinizi atlatabilmek için destek alın. Size tavsiyem bu şekilde...

17 Ocak 2017 11:57
UL
Soru Sahibi

Hocam tavsiyeniz için teşekkür ederim yorumunuz içinde fakat çok uzağa gitmeyelim bu sitede yorum yapan bir hocamız 2 yıl sürebilir derse vatandaş ne yapsın.Millet zaten arayış içinde ve herkesin yorumuna bakıyoruz 3 ay diyen var 6 ay diyen var 1 yıl diyen var 2 yılı da görünce gözüne far ışığı vurmuş tavşan gibi donup kalıyoruz.2 yılı da kapsayarak yine test anti hiv hepatitler ve vdrl yaptırdım yine negatif.Haklısınız fakat buna rağmen hiç bir testin %100 kesinliği yok denirken makinanın bakımından bahsedilirken insan acabamı diyor yani hocam.Gelde şimdi test olma

9 Nisan 2017 22:54
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

Sizde HIV enfeksiyonu yok. "HIV enfeksiyonu olmadığımdan nasıl %100 emin olabilirim?" anksiyetesi var. Dolayısıyla başvurmanız gereken yer laboratuvarlar değil. Size yukarıda da söylediğim gibi; baş edemediğiniz yersiz kaygılardan kurtulabilmek için, bir psikiyatri hekiminden destek alın... İyi günler dilerim.

12 Nisan 2017 03:44
UL
Soru Sahibi

Mevcut bilgileri göre; bu dönemin fazla uzun sürmesi beklenmez (kabaca birkaç günlük bir süre alabilir). hiv pozitif olan bir kişide 4. jenerasyon bir testin 30. günde negatif çıkma ihtimali kabaca %8'dir. 90. günde ise, hiv enfeksiyonu olduğu halde, 4. jenerasyon bir testin bu durumu atlaması ihtimal dahilinde görülmemektedir. Diye belirtmişsiniz. Ayrıca 3.jenerasyonun %1 lik hata payı 3.ayda var demişsiniz.Süre uzadıkça ve farklı hastanelerde yaptırdığımız 3.jenerasyon testler bu %1 i ekarte edermi hocam.Ben doktora antijen testi varmı bu testin içinde dediğimde senin antijenle ne işin var bu testin için de var zaten dedi fakat sonuç eliza anti hiv negatif yazıyordu.ag-ab veya antijen yazmıyordu.Etraflıca bir cevap verirmisiniz hocam İyi çalışmalar

15 Haziran 2017 00:16
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

3. jenerasyon testler sadece antikora; 4. jenerasyon testler ise hem antikora hem de antijene bakar. Normal, sağlıklı bir kişi, ilk 3 ay içerisinde testlerle belirlenebilecek düzeyde antikor üretir. Ancak çok çok istisnai bazı durumlarda, antikor üretim süreci gecikebilmektedir. İşte 4. jenerasyon testler, antikor üretiminin geciktiği bu gibi istisnai durumlarda kandaki antijenleri saptayabildiği için, 3. testlere göre avantajı vardır. Normal, sağlıklı bir kişi içinse, 3. ayda 3. jenerasyon mu, yoksa 4. jenerasyon mu yapıldığının elbette pek bir önemi olmayacaktır. 4. jenerasyon testlerin bir diğer avantajı da, enfeksiyonu daha erken dönemde saptayabilmesidir.

15 Haziran 2017 07:33
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya

3. jenerasyon testler sadece antikora; 4. jenerasyon testler ise hem antikora hem de antijene bakar. Normal, sağlıklı bir kişi, ilk 3 ay içerisinde testlerle belirlenebilecek düzeyde antikor üretir. Ancak çok çok istisnai bazı durumlarda, antikor üretim süreci gecikebilmektedir. İşte 4. jenerasyon testler, antikor üretiminin geciktiği bu gibi istisnai durumlarda kandaki antijenleri saptayabildiği için; bu testlerin 3. jenerasyon testlere göre avantajı vardır. Normal, sağlıklı bir kişi içinse, 3. ayda 3. jenerasyon mu, yoksa 4. jenerasyon mu yapıldığının elbette pek bir önemi olmayacaktır. 4. jenerasyon testlerin bir diğer avantajı da, enfeksiyonu daha erken dönemde saptayabilmesidir.

15 Haziran 2017 07:37
Uzm. Dr. Fatih Kara
Uzm. Dr. Fatih Kara Tıbbi Biyokimya

Yazar toplam 338 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Lanet hiv korkusu Uzm. Dr. Fatih Kara
Hiv ve Hcv Uzm. Dr. Fatih Kara
Hepatit C testi Uzm. Dr. Fatih Kara
Hiv mi ? Acaba Uzm. Dr. Fatih Kara
Hiv testleri Uzm. Dr. Fatih Kara
Tıbbi Biyokimya İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Cumhur Bilgi
Prof. Dr. Cumhur Bilgi Tıbbi Biyokimya
Uzm. Dr. Mine Üçer Akkoyun
Uzm. Dr. Mine Üçer Akkoyun Tıbbi Biyokimya
Uzm. Dr. Adnan Kirmit
Uzm. Dr. Adnan Kirmit Tıbbi Biyokimya
Dr. Fatih Yeşil
Dr. Fatih Yeşil Tıbbi Biyokimya
Facebook Twitter Instagram Youtube