Merhaba hocam.bugun renkli dopler ultrasonografi yaptirdim sonuc: sağ ana femoral, derin yuzeyel femoral venlerde Valsalva ile ~2 sn süren reflü akim mevcuttur.(derin venoz yetmezlik ?) ayni sekilde sol bacaktada boyle sonuc. Her iki ayagimdada 10 senede fazladir odem var.dinlendikce azaliyor.bunun bir tedavisi varmi? Cerrahi tedavisi? Nasil kurtulurum bu hastalikdan? Tesekkurler..
Merhaba Rima Hanım, Bir çok kişide sizdekine benzer yakınmalar ve doppler bulguları vardır, ancak neredeyse hiç kimseye bu amaçla cerrahi girişim önerilmez. Doppler ile hafif derecede reflü derin venöz sistemdeki damarlarda ise bunun tedavisi genellikle cerrahi değildir. Ancak yapılması gereken bir çok şey vardır: 1) Kilonuza çok dikkat edin. Kilonuz ne kadar fazla ise, karın içerisindeki ve dolayısıyla toplar damarlarınızdaki basınç o kadar fazladır. Ayrıca nefes almanız da bir o kadar zorludur. 2) Derin nefes egzersizleri yapın. Ne kadar derin nefes alırsanız göğüs kafesiniz içindeki basınç o kadar düşük olacaktır. Bu ise toplar damarlardaki kanın sağ kalbe dönüşünü kolaylaştıracaktır. 3) Sıcak ortamlardan kaçının . Sıcak su, sauna, güneş banyosu gibi ısı artışına maruz kaldığınızda bacaklarınızdaki damarlar genişleyecektir. 4) Uzun süre ayakta hareketsiz, ya da oturur pozisyonda hareketsiz kalmayın. Mümkünse baldır adalelerinizi çalıştıracak egzersizler yapın. Varise bağlı ağrılar ve ödem yürümekle rahatlar. Baldır adaleleri toplar damarlar üzerinde bir pompa etkisi gösterir. Gaz pedalına basma hareketi gibi egzersizleri otururken de yapabilirsiniz. 5) Topuklu ayakkabılardan kaçının. Topuklu ayakkabı baldır adalelerinizi yeterince kullanmanızı engeller. 6) Sigara kullanmayın. Sigaradaki toksik maddeler damar duvarının metabolizmasını ve lif yapısını bozarak varisleri olumsuz etkiler. 7) Bol miktarda yeşil sebze ve narenciye türü meyveler tüketin. Flavonoid adı verilen ve damar cidarının onarımına katkıda bulunan maddeler bu bitkilerde bulunur. 8) Uykunuzdan taviz vermeyin. Uyku vücudun ve dolayısıyla damarlarımızın da kendini onardığı bir süreçtir. 10) Tuz ve şeker tüketimini kısıtlayın. Tuz vücuttaki ödemi arttıran bir maddedir. Şeker ise serbest oksijen radikalleri adını verdiğimiz bazı toksik maddelerin artışına sebep olur. 11) Mutlaka 6 ay aralıklarla bir kalp damar cerrahi hekimine kontrole gidin. Unutmayın ki müzmin hastalıklar sinsi ilerler.Bu gün bir cerrahi girişim gereği olmaması ileride hiç olmayacak anlamına gelmez. Geçmiş olsun.
Sorumu cevapladigimiz icin cok tesekkurler hocam. Doktorum varis corabi onerdi.onu giyecem. Sizin yazdiklarinizi uygulayacam.insallah hastaligim ilerlemez. Suan 7 haftalik hamileyim.cok korkuyorum ilerler diye. İlac tedavisi yokmu peki/ yani simdilik sizin yazdiklariniz disinda hic bir tedavi yontemi yokmu?
Selamlar Rima Hanım, Hamilelik dönemi varislerin artış gösterdiği bir dönemdir. Özellikle 4. ay itibarıyla mutlaka varis çorabı kullanmalısınız. Bir süre kısa çoraplar kullanabilirsiniz, ancak son 3 ay içinde hamileler için özel külotlu çorap kullanmanızı öneririm.
Çok sağ olun hocam. Can sağliği dilerim size.
Sağlıklı günler dilerim.
Hocam tekrar merhaba. Size derin venoz yetmezlikle ilgili sorunumu yazmisdim. Ben su an 36 haftalik hamileyim ayaklatimdaki odem asiri derecede artdi. Elim yuzum en cok ayaklarim. Cok kotu oldu. Bazen morarma oluyor ayaklarimda. Acaba sezeryan olsam dugumu sonlandirsalar bu benim icin risklimi? Normalmi dogum olmali sezeryanmi? Beni her ikisindede neler bekliyor lutfen beni bilgilendirin. Cok tesekkurler.
Rima Hanım, şu dönem çok zor bir dönem biliyorum ama doğumu erkene almanın doğru olmadığını düşünüyorum. Doğuma yaklaşık 2 haftanız var. Bu konuda en doğru kararı sizi takip eden hekiminiz verir. Sezeryanın damar sisteminiz üzerine olumlu bir katkısı olmaz tam tersine derin ven trombozu riskini arttırır. Bence kararı Kadın doğum hekimine bırakın. Bu arada varis çorabı kullanın. Kısa aralıklarla istirahat edin ve yürüyüş yapın. Bacak adalelerinizin çalışması olumlu etki gösterir.