Merhaba, yaklaşık 15 senedir aşağıdaki şikayetlerim var: boğazda tıkanma,darlık hissi, sürekli boğaz temizleme ihtiyacı, burundan genizi çekerek boğaz temizleme vb. Midemde yanma, ekşime vb. hiçbir şikayetim yok, boğazımdaki bu sorunlar daha çok gündüz vakitlerinde veya yemeklerden sonra, sıcak sıvı tüketiminden sonra (çay vb.) oluyor. KBB doktoruna gözüktüm boğazıma bakıp kronik farenjit dediler Sinüs BT çekildi sinüslerle veya deviasyon ile alakalı bir durum yok. Reflü ile alakalı mı diye endoskopi yaptırdım. *** *** ** tarihinde Üniversite hastanesini endoskopi raporu: SONUÇ: ÖZOFAGUS: Özofagus mukozasının rengi ve yapısı doğaldı. Özafagus distalde 5 mm den kısa 2 adet erozyon izlendi. Z çizgisi ön kesici dişlerden itibaren 38 cm geçilmektedir. 1 cm altında diyafragma kıskacı kasılmaktadır. MİDE: Retrofleksiyonda kardiya hiatusu gevşek izlenmektedir. Mide fundus kardiya korpus ve antrum gözlendi. Antrum mukozası genel olarak hiperemik, ödemli, yaygın erezyone izlendi. Diğer bölgelerde mide mukozasının rengi ve yapısı doğaldı. Midenin peristaltizmi ve hava ile ekspansiyonu normaldir. Mide açlık sıvısı berrak izlendi. DUODENUM: Pilor açık, bulbus forme. Bulbus ve postbulber bölge mukozası normal izlenmektedir. TANI: Grade A Özofajit + KÖB gevşekliği + Eroziv antral gastrit. Endoskopi sonucu (resim): Endoskopi: http://i.hizliresim.com/vRlVD6.jpg 1. Nexium (Esomeprazol) 2. Antepsin (Sukralfat) Bu ilaçları 3 aydır kullanıyorum fakat boğazımdaki gıcık ve sürekli boğaz temizleme hissi halen devam ediyor, azalma olmadı. Kesin tanı için doktor bir arkadaşım, Özofagus manometre ve epmedans pH metre testi yaptırmamı söyledi. Sizce bu şikayetlerim boğaz reflüsü ile alakalı olabilir mi? Teşekkürler.
Reflünüz var ancak yakınmalarınız ile açıklanamaz. Kronik faranjitis zaten çok zor geçer alerjik nedenli olabilir.
Hocam tekrar merhaba, ilk endoskopiden 4 ay sonra endoskopi yaptırdım: ÖZOFAGUS : Özofagus mukozasının rengi ve yapısı doğaldı. Z çigisi ön kesici dişlerden itibaren 40 cm’de geçilmektedir. 1 cm altında diyafragma kıskacı kasılmaktadır. MİDE : Retrofleksiyonda kardiya hiatusu gevşek olarak izlenmektedir. Mide fundus kardiya korpus (2) ve antrum (1) gözlendi. Tüm mide mukozası genel olarak hiperemik ve ödemlidir. Midenin peristaltizmi ve hava ile ekspansiyonu normaldir. Mide açlık sıvısı berrak izlendi. DUODENUM : Pilor açık, bulbus forme. Bulbus ve postbulber bölge mukozası normal izlenmektedir. TANI : KÖB Gevşekliği + Nonerozif Gastropati Bu sefer özofajit çıkmadı. Biyopsi sonucu: Makroskopi: I - 0,3cm boyutunda 2 adet doku parçası II - 0,1 cm boyutundan 1 adet doku parçası TANI: I- MİDE, ANTRUM, BİYOPSİ: Kronik antral gastrit H. Pylori: (+/+++) II- MİDE, KORPUS, BİYOPSİ: Kronik süperfisiyal gastrit H. Pylori :(-) Biyopsi sonucuna göre HP tedavisi görmeli miyim sizce? Başka bir öneriniz var mı acaba? 2 aydır çift doz PPI kullanıyorum 6 ay tamamlandıktan sonra tekrar tetikleri yaptırmayı düşünüyorum. Teşekkürler.
Patoloji raporunda Atrofi (-) İ.Metaplazi (-) ise H.Pylori tedavisi gerekmez.
Patoloji raporunda sadece yukarıda yazdığım gibi: I- MİDE, ANTRUM, BİYOPSİ: Kronik antral gastrit H. Pylori: (+/+++) II- MİDE, KORPUS, BİYOPSİ: Kronik süperfisiyal gastrit H. Pylori :(-) yazılmış sadece, HP mikrobunun bulunduğu korpus bölgesi veya HP mikrobu çok sorun olacak bir durum mu? HP bildiğim kadarı ile toplumda bir çok insanda var.
Dediğim gibi tedavi gerekmez,