Merhabalar hocam kolay gelsin. Annem 42 yaşında 95 kilo ve 1.60 boyunda. Kendisinin ayağının altı ağrıyor. 100 metre gidince ağrı şiddetleniyor. Bir kaç ay bu şekilde sürdü. Daha sonra ayağının üstü ağrımaya başladı fakat bilek ağrısıyla birlikte olmaya başladı. Ağrılar kramp şeklinde oluyor. 100 metre yürüdüğünde hem ağrı hemde şişik oluyor. Sizce bunun nedeni ve tedavisi ne olabilir ? Tavsiyelerinizle birlikte aydınlatırsanız sevinirim. Kolaylıklar..
Bu annenizin sorunu ile bir çok hastalık düşünülebilir. yaşı genç yaş fakat obezite hastalığı var. Bu birincil problem obezite. Diğerleri ise bel hastalıklar, bel fıtığı ,spinal stenoz olabilir.Misalen dar kanal olarak bilinen bir hastalık olup, sıklıkta görülen bir hastalıktır. Genellikle bel omurlarında görülmektedir. Tanımı şu şekilde yapılabilir. Omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin bir şekilde daralmasına verilen isim dar kanal veya spinal stenoz’dur. Evvelden kanal dar olabilir; enfeksiyonlar, tümörler, kırıklar, kırık sekelleri, eğrilikler, skolyoz, fıtıklar bu hastalığa nedeni olabilir. Bu eğrilikler gençlik çağından kalma eğrilikler olabildiği gibi sonradan çıkan eğrilikler de olabilir ve bunlarda karşımıza dar kanal veya Spinal Stenoz olarak çıkarlar.Öncelikle ameliyatsız tedavi edilmesi gerekir. Pek çok Spinal Stenoz vakasında %80’e varan oranda cerrahi dışı tedaviler ile iyileşme sağlanabilir. Ama, ameliyatsız yöntemlerde başarısız olunursa ve ciddi sinir basıları ve güç kaybı ortaya çıkarsa cerrahi tedavi yapılması şarttır. Hastalığın miktarına kaymaların varlığına göre muhtelif tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Enes bey diğer problem bel fıtığı olabilir. Bel fıtığı geliştikten sonra çevresindeki sinirlere bası oluşması meydana gelir. Bu sinirler bacaklara doğru yayılan sinirler olduğundan ağrıda bacaklarda daha fazla hissedilebilir veye güç kaybı krap da yapabilir. Hatta bazı hastalarda o kadar şiddetli ağrı olur ki, hasta bacağının üzerini mengene sıkıştıryor hissi dahi olabilir. Ağrının yanı sıra bacakta uyuşma, bacakta kuvvet kaybı, bazı hastalarda idrar ve büyük abdestini tutamama, iktidarsızlık ve felç oluşumuna sebep olabilir. günlük faaliyetleri engelliyorsa ve güç kaybı, idrar -büyük abdest tutamama gibi bulgular ortya çıkmışsa cerrahi tedaviden fayda görecektir. Ayakta ve bacakta şişlik olması bir diğer hastalık metabolik hastalıkları akılda tutmak gerekecektir. Bunlarda şker, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar bacaklarda şişme yapacak ve hastada beraberinde ağrı yapacaktır. Bu metabolik hastalıkta damarsal hastalıklar düşünülebilir. Aynı zamanda bu hastaların beraberinde gördüğümüz varisler ( venöz yetmezlikler ) olabilmektedir. Aslında bu sorunların başlangıçını ortya çıkaran obezite ( şişmanlık)tır. Obezite ile mücadele edilirse anneniz rahatlayacaktır. Yoksa kilo kontrolü yapılmadan tüm tedaviler başarısız olacaktır. Bir hastaneye başvurmak gereklidir. Aynı anda diğer problemler de olabileceği düşünmek tedavi sürecinde sabırlı olmak gerekecektir.
Annem şeker ve hipertansiyon hastasıydı zaten. Hocam uğraşınız için çok teşekkür ederim. Bütün ihtimalleri belirtmişsiniz. Bayram tatili sonrası kesinlikle bir hekime gösterelim. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Mesleğinizde başarılar diliyorum. Kolaylıklar..
Rica ederim. Bilgimiz doğrultusunda yanıtladım. ama hekim ile yüz yüze görüşmede daha anlamlı ve uygun teşhisler konabilecektir. geçmiş olsun.