Annem 81 yaşında ve yaklaşık 1 yıl önce kalp kapakcığındaki bir problem sonucunda akciğerleri su toplayarak yoğun bakımda 1 ay kadar kaldı, sonrasında kalp ilaçlarını (Coumadin, Delix, Arlec, Aldactazide, Desal ve Ecopirin) düzenli olarak kullanmaya başladı. Ancak yoğun bakımdan çıktıktan sonra bir türlü ayağa kalkıp günlük hayatına geri dönemedi, sürekli yatar durumda, vücudu güçsüzdü. Son 4-5 aydır vücudu sızlamaya başladı, ne rahat birşekilde yatabiliyor, ne de oturabiliyor, hep bir sızlama var. Bu arada boğazınada zaman zaman kriz şeklinde bir gıcık giriyor ve onu perişan ediyor. Her türlü alerji ve boğaz ilacınıda kullanmasına rağmen fayda etmedi. Ek olarak Guatr için testlerde yapıldı ama değerleri normal çıktı. Yaklaşık 2 ay önce parkinson başlangıcı teşhisi konuldu, ilk ay 1 doz, ikinci ay 2 doz rasajilin etken maddeli ilaçlardan birini (Azilect) kullandı ama durumu pek değişmedi. Sürekli halsiz, ayağa tek başına kalkamıyor, kalkınca yürüteçle küçük adımlar atarak yürüyebiliyor, yüzü-bakışları donuk, konuşmak istemiyor, sürekli endişe halinde, gereksiz şeyleri kafasına takıyor. Son 1 aydır kandaki sodyum çok düştü, bir keresinde 3 gün hastane yatıp serum verildi. Şu sıralar en büyük şikayeti yatağında rahat yatamaması, kalktığında da oturamaması, vücudunda ağrı yok ama kemikleri sızladığını söylüyor. Hikayesini anlattığım göstergeler (Vücut sızlaması, hareketsizlik yada boğaz problemi) Parkinson hastalığının sonuçlarımıdır? Yani teşhis sizce doğru mudur? Bu durumdaki hastaların vücut ağrısını giderip, ayağa kalkmasına yardımcı olabilecek tedavi varmıdır? Azilect bu hastalık için uygun ilaç mıdır? Azilect bu tarz ağrıları arttırırmı?
Merhaba Oktay Bey, Küçük adımlarla yürüme, harekete başlamakta zorluk, donuk yüz ifadesi Parkinson Hastalığında görülebilecek bulgulardır ama bunlar sadece Parkinson Hastalığında değil başka hastalıklarda da görülebilir, vücut sızlaması ve boğaz probleminin Parkinson ile ilgisi yok. Parkinson Hastalığı teşhisi için muayene şarttır, bu nedenle kesinlikle tanısı budur ya da değildir denilemez. Kuru öksürük Delix isimli ilacın yan etkisi olarak görülebilir, dahiliye ya da kardiyoloji doktorunuzdan bu ilacı değiştirmesini rica edebilirsiniz. Ayrıntılı bir kan tahlili ile anemi, protein ya da vitamin eksikliği olup olmadığına bakılmasında yarar var. Düşük dozda bir antidepresan ilaç kullanılması da yararlı olur diye düşünüyorum.
Çok teşekkürler cevabınız için. Dediğiniz gibi geçen hafta Delix yerine Diovan kullanmaya başladı, son bir kaç gündür boğazındaki problemlerde biraz azalma oldu. Noröloji doktorumuz geçen hafta Laroxyl 10mg ve Cymbalta 30mg verdi. Ancak geçen hafta Laroxyl'den bir tablet aldığında çok kötüleşti, gece uyuyamadı, kalp çarpıntısı yaptı, bu hafta 2 gün önce Cymbalta'yı denedik o daha kötü hale getirdi; her tarafı titrer durumda, ayağa hiç kalkamıyor. Her ikisindende birer doz kullandıktan sonra bıraktık.Bu durumdan oldukça fazla tedirgin olmuş durumda. Bu arada aşağıdaki kan değerleri iki hafta öncesine ait. CRP: 0,721 RBC - Hemogram 4,82 HGB - Hemogram 13,58 HCT - Hemogram 42,5 MCV - Hemogram 88 MCH - Hemogram 28,18 MCHC - Hemogram 31,98 Vitamin B12: 813.2 Folik Asit: 12.33 Serbest T3: 3.96 Serbest T4: 1.32 TSH: 0.486 Yaşadığı bu sıkıntıların sebebinin ve çaresinin net olarak bulunamaması bizi çok üzüyor, gün geçtikçe daha kötüye gidiyor durumu.Sizin bu şekilde bir ortamda çözüm öneremeyeceğinizin farkındayım, ama belki daha genel yorumlarda bulunabilirsiniz diye umuyorum; tedaviye devam edin, başka bir doktor yada hastane deneyin gibi. Saygılarımla.
Tekrar merhaba, hastaneden çıkalı 1 yıl olmasına rağmen hala yeterli bir düzelme elde edilemediyse başka bir doktor görüşü almak yararlı olur diye düşünüyorum. Annenize yardımcı olabilirim. *** *** ** 10 numaralı telefondan görüşmek için bilgi alabilirsiniz.