Zirkonyum implantlar

Zirkonyum implantlar

Zirkonyum İmplantlar
        
Zirkonyum diş hekimliğinde pek çok alanda kullanılmaktadır. Estetiğin ön planda olduğu ön grup dişlerde zirkonyum  esaslı implantlar  titanyum implantlar da olduğu gibi dişeti kenarında metal yansıması yapmadığı için doğala en yakın görüntüyü  vermektedirler.
        
Günümüzde diş eksikliklerinde implant  uygulamaları da rutin tedavi yöntemleri arasına girmiştir
        
Bu güne kadar kullanılan implantlar saf titanyumdan üretilmekteydi. Titanyum kemik ile olan biyolojik yapısı, üzerine gelen yükler ,doku uyumluluğu acısından; üzerinde birçok araştırmalar yapılmış,  güvenilirliğini ispatlamış bir materyaldir.
        
Titanyumun en büyük dezavantajı mukozanın altından gri olarak renginin yansımasıdır. Bundan dolayıdır ki özellikle ön grup  diş  kayıplarında  estetik kaygıyı  ortadan kaldırmak amacıyla metal olmayan implantların yada  hibrit implantların geliştirilmesine neden olmuştur. Yapılan çalışmalarda; seramiklerinde tıpkı titanyumda olduğu  gibi  kemikle birleşebildiğini  göstermiştir. Seramik materyallerin içerisinde de  zirkonyum ön plana çıkmıştır. Zirkonyum çekme gerilme kuvvetlerine karsı dayanıklılığı, seri üretim yapılabilmesi ve doku uyumluluğu açısından bir problem yaratmaması nedeniyle implant materyali olarak kullanılmaya başlanmıştır
         
Zirkonyum implantlar genelde CAD CAM sistemi ile  basınç ve yüksek  ısı altında sinterleme ile üretilmektedirler.1250 Mpa( +/-120)  basınca dayanıklıdırlar. Tüm bu özellikleri zirkonyumu ideal bir implant materyali haline getirmiştir. Yine dişeti ile uyumluluk açısından yapılmış  çalışmalarda; zirkonyumun titanyuma göre daha az  plak tuttuğu gösterilmiş diş etine uyumu titanyuma göre  daha iyi olmuştur. Asitle pürüzlendirme yapılamadığından dolayı uzun süre kemik bağlantısı ile ilgili çalışmalar titanyumla kıyaslama yapabilmek adına  daha yetersizdir. Uzun seri çalışmalarına ihtiyaç vardır. Firmalar bu durumuda göz önüne alarak  iki parçalı olan implantları da (hibrit implantlar) üretmeye başlamış hekimlerin kullanımına sunmuşlardır.
     
Zirkonyumda   en büyük sıkıntılardan biri  bazen kırılmalar olarak gösterilmiştir. Bunun en büyük nedeni zirkonyumun vücut ısısının üzerinde bir ısıya maruz kalıp çalışmaya  başladığında  zirkonyumun su emme özelliğinden dolayı su moleküllerinin buraya girip genleşmesinden dolayı kopmaların olmasıdır. Üretici firmalar üretim aşamasında bu probleme de  çözümler bulmaya çalışmışlardır.

Sonuç: Tek parça halinde olan zirkonyum implantlar kesici dişler ve  premolar dişlerin  yerine kullanılabilen güvenilir implantlardır. Ama hidroflorik asit ve aluminyum oksit ile pürüzlendirme yapılamadığından dolayı uzun sürede kemikle olan  ilişkileri açısından neler gösterebileceği konusunda daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu  noktada  kemiğe bakan kısmı titanyum; dişetine bakan kısmı zirkonyum olan hibrit implantlar uzun süre kullanım, estetik kaygıları giderme ,kemikle olan biyolojik bağlantılarının daha güvenilebilir ve tek basamaklı cerrahi ile yerleştirilebilmelerine olanak göstermelerinden dolayı ön grup diş kayıplarında kullanım açısından daha avantajlı görülmektedirler .
                                                                                                     Saygılarımla
                                                                                          Dr   Suhan SUNGUR

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Suhan Sungur

Etiketler
Estetik
Dr. Dt. Suhan Sungur
Dr. Dt. Suhan Sungur
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube