Yüz felci rehabilitasyonu

Yüz felci rehabilitasyonu

Yüz Felci Nedir ?

Yüz felci yüzün bir tarafındaki kasların zayıflığı ile giden bir hastalıktır. Yüz felçleri temel olarak iki nedenle oluşmaktadır: birincisi beyinde yüz kaslarına giden sinir hücrelerinin gövdesinin hasarlanması sonucunda, ikincisi ise yüzdeki kasların ana sinirinin hasarı sonucunda olmaktadır. Daha basitçe anlatmak gerekirse siniri beyinde kontrol eden merkezler bulunmaktadır, problem bu merkezden kaynaklanıyorsa genelde baş dönmesi, epilepsi, vücudun tek tarafının felci gibi bir bulgu eşlik eder. Hangi tip yüz felci olduğunun tanısının koyulması çok önemlidir.

Yüz Felci Neden Olur ?

Enfeksiyonlar, kafa travması, beyin damar tıkanıklığı, baş-boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bununla birlikte vakaların çoğunda sebep bulunamamakta ve bu grup “Bell Palsi” olarak isimlendirilmektedir. İyi haber bu grupta iyileşme oranları oldukça yüksektir.

Yüz Felci Belirtileri Nelerdir ?

Etkilenen tarafta ağız, göz ve alın hareketlerinde kontrol zaafı ana bulgudur. Bununla birlikte, azalmış gözyaşı, yüz kaslarında seğirme, dilde farklı bir tat duyusu, konuşma bozukluğu, Aşırı salya ve gözyaşı üretimi, Kulak içinde ya da çene etrafında ağrı gibi şikayetler bulunabilmektedir.

Bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, denge problemleri, epileptik nöbetler, vücudun bir tarafında kollarda veya bacaklarda kuvvetsizlik gibi durumlardan herhangi birisi eşlik ederse beyin kaynaklı bir problem olduğu anlaşılır ve tedavi algoritması tamamen değişir.

İnmeye bağlı yüz felci geçiren hastalarda Bell paralizisinin aksine etkilenen taraftaki göz kırpma ve alın kırıştırma yeteneği korunur.

Yüz Felci

Yüz Felci Tedavisinde Neler Yapılır ?

Bell paralizisi teşhisli yüz felcinde çoğunlukla kortizon grubu ilaçlarla tedaviye başlanır ki çalışmalar da iyileşmeye olumlu katkısı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte akupunktur , tedavi edici düzeyde elektriksel uyarımlarla kas kuvvetlendirmeleri gibi fizik tedavi uygulamaları iyileşmeye olumlu katkıda bulunmaktadır . Kuru göz sebebiyle oluşabilecek kornea hasarı mutlaka önlenmelidir.

Bu makale 20 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yüz mimik kasları
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube