Yürüdüğüm yolda bir çukur var

Yürüdüğüm yolda bir çukur  var

Yolda yürüyorum.
Kaldırımda çok derin bir çukur var.
Düşüyorum.
Kayboldum… Çaresizim…
Bu benim hatam değil.
Dışarı çıkmak için yolumu bulmak çok zamanımı alıyor.
 
Aynı yolda yürüyorum.
Kaldırımda çok derin bir çukur var.
Sanırım onu görmüyorum.
Yine düşüyorum.
Aynı yerde olduğuma inanamıyorum.
Ama bu benim hatam değil.
Dışarı çıkabilmek yine çok zamanımı alıyor.
 
Aynı yolda yürüyorum.
Kaldırımda çok derin bir çukur var.
Orada olduğunu görüyorum.
Yine de düşüyorum… Bu bir alışkanlık…
Gözlerim açık.
Nerede olduğumu biliyorum.
Bu benim hatam.
Hemen dışarı çıkıyorum.
 
Aynı yolda yürüyorum.
Kaldırımda derin bir çukur var.
Etrafından yürüyorum.
 
Başka bir yoldan yürüyorum.
 
Portia Nelson 
 
Hayat aynen Portia Nelson'ın bu şiirindeki gibi değil mi? Ne çok hatayı üst üste yapıyoruz. Niye hep başımıza benzer şeyler geliyor? Niye hep terk edilen taraf biz oluyoruz ya da niye hep ilişkilerimizden sıkılıyoruz? Niye hep insanlar tarafından kullanıldığımızı düşünüyoruz? Niye hep çevremizde bizi anlamayan insanlar olduğundan yakınıp duruyoruz? Cevap şöyle: Biz çocukluğumuzda hayatımıza karar veriyoruz. Çarpıcı bir cümle öyle değil mi? Neden psikologlar 0-7 yaşın önemini vurgulayıp duruyorlar zannediyorsunuz? Çünkü bu küçücük yaşımızda hayatımızla ilgili bir senaryo yazıyoruz. Bu senaryoya göre de hayatımızda oynamaya başlıyoruz. Rolümüz terk edilen kadın rolünü oynamak mı? Hayatımıza sürekli bizi terk edecek adamları seçip çocukluk kararımızı pekiştirmeye çalışıyoruz. Sonra da dönüp diyoruz ki “Ben zaten biliyordum. Bütün adamlar güvenilmez. Ben hayatta düzgün bir adam bulamayacağım. Zaten adam düzgün olsa, bana bakmaz.” Senaryo kararı çok önemli. Danışanlarımla çalışırken oynadıkları senaryoyu o kadar net görüyorum ki; bir gün bir danışanım sürekli onu terk eden adamlardan bahsediyordu. Sonra birden fark etti: Aslında o babası gibi ona pek de ilgi göstermeyen sonra da aynı babası gibi çekip giden adamları hayatına çekiyordu. Eğer hayatınızda tekrar eden bir döngü varsa dikkat edin. Cevap çocukluk döneminde aldığınız bir kararda gizli olabilir.

Ne yapacağız da hayatımızda memnun olmadığımız şeyleri değiştireceğiz? Birinci adım; döngüyü fark etmek dedik. İkinci adım ise yeni kararlar almak ve bu kararları uygulamaya koymak. Bunun da kolay bir süreç olmayacağını aklımızdan çıkarmamak. Çünkü değişim çok zor ve sancılı geçen bir süreç. Çevremizdeki insanları değiştirmeye çalışmışızdır hepimiz ama çok nadiren bunu başarırız. Kendimizi değiştirmek de bir o kadar zordur. Çukurlar vardır, sözüm ona, görmeden düşeriz içine. Bazen de, göz göre göre içine atlarız çukurların. Sonra da gidip başkalarını suçlarız. Ya da kendimizi suçlayıp kızarız kendimize düşüp sürekli oramızı buramızı sakatlıyoruz diye. Bazı zamanlarda ise çevresinden dolaşmayı seçeriz çukurların. Eğer yeni yollar bulduysak; işte değişim başlamış demektir. Ama yeni yollarda da yeni tehlikeler, farklı çukurlar vardır. Ama hayat bu değil mi zaten? Cesur olup artık yeni kararlar almaya ne dersiniz? Hayatın monotonluğunu kırıp risk almaya ne dersiniz? Yaşam buna değer bence.

Sonbahar mevsimi yazın bitişini simgelerken yeni bir mevsimin de gelişini müjdeler. Haydi, kışa girerken yaza güzel bir şekilde hoşça kal diyelim ve yeni adımlarımızı atmaya başlayalım.

İyi yolculuklar.
 
Klinik Psikolog & Yaşam Koçu Pınar ÖZGÜNER

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Pınar Or

1979 yılı İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Koleji’ni bitirdikten sonra ODTÜ Psikoloji bölümünde öğrenimini tamamladı. Daha sonra ODTÜ’de Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını almıştır. Çeşitli özel okullarda ve terapi merkezlerinde çalışmıştır. The Coaching Institute’tan yaşam koçluğu eğitimi alarak İzmir’in ilk yaşam koçlarından olmuştur.  Çocuklarla, ergenlerle ve yetişkinlerle yaptığı seaslarda Transaksiyonel Analiz, Bilişsel Davranışçı Teknikler, Sanat ve Oyun Terapisi tekniklerinden faydalanmaktadır. Integratif Psikoterapi’nin kurucusu Richard Erskine’den Integratif Psikoterapi eğitimi almaktadır ve bu alanda supervizyon çalışmalarına devam etmektedir.  Klinik Psikolog olan Pınar Or, EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği), Nefes Terapisi ve farklı enerji çalışmalarından da faydalanmaktadır. Danışanlarıyla düşünce yapısı, fiziks ...

Etiketler
Psikolog
Psk. Pınar Or
Psk. Pınar Or
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube