GÖZÜM YÜKSEK HİPERMETROP. NE YAPABİLİRİM?
Çok şeyler yapabilirsiniz ve mutlaka da yapmalısınız. Az görüyorsunuz, iri görüyorsunuz, çirkin gözüküyorsunuz.
Ben…: “Ben daha net görmek istiyorum. Yılardır yüksek artı gözlük kullanıyorum. Astigmatta var, bir gözünde tembel. Göz doktorları yaşın geçmiş diyorlar… “ Artı gözlük kullananlar gerçekten sıkıntıdadırlar. Her şeyi iri görmekteler. Netlik azlığı vardır…
Önce doğru doktoru seçmelisiniz. Yurt dışı yayınlarda konunun başına “Doğru doktoru seçmek” metni eklenmektedir. Konuyu bilmek değil o konuyla daha fazla ilgilenen doktor olarak değerlendirin. Bu konu özel bir uğraşı alanıdır.
Gözün durumunun değerlendirilmesi: Her gözün farklı durumu var, tedaviye alınmadan değerlendirilmesi gerekir.
Gözlüğünüz uygun mu?.
Gözlük verme sanatı: Bu sanat maalesef artı göz numarası uygulamalarında yetersizdir. Gözlük numarası gözün tüm fonksiyonlarını çalışır durumda tutmalıdır. Gözlerin net görmesi, yorulmaması, gözlükteki duruşu önemlidir. Reçete vermedeki hatalar gözlüğe bağımlı kılar. Gözü tembelleştirir. Az görmeye neden olur. Gözleri aynı noktada toplama (konverjans) başarısız olabilir. Gözler tek tek kullanılır. Hipermetrop yakını görememedir. Hatalı artı gözlük uygulaması nedeniyle hasta ömür boyu gözlük takar.
Gözlüğe bağımlı mısınız?
Sigara, alkol, ilaç, beyaz gibi bağımlılıklar olabilir, buna gözlük bağımlılığını da eklemelisiniz. Yanlış uygulamalar sizi bağımlı yapar. Gözlük sizin düşmanınızdır. Kullandıkça ona bağımlı olursunuz. Bir uyuşturucu gibi. Gözlük göz fonksiyonlarını giderek tembelleştirir. Fonksiyonlar zayıfladıkça daha fazla numara ile görme ihtiyacı doğar. Azalan fonksiyonların telafisi gözlük numarasının artışı ile sağlanır. Bu göz numarasında devamlı artış demektir.
Aşağıdaki göz fonksiyonları geliştirilerek gözlüğe bağımlılıktan kurtulmak gerekir: İki gözle tek görme, odaklama, uyum, konverjans, izleme, fiksasyon (Gözün bir noktada tespit edilmesi), 3 boyutlu görme, merkezi ve çevresel görmenin geliştirilmesi… Bunlar yeterli mi? Hayır. Özel uygulamalar gerekir.
Gözlüğe bağımlılıktan kurtarmak: Gözlük gösterir ama gözünüz görmelidir.
Daha net görebilirsiniz: Düşük numara ile görme egzersizleri ile daha net görebilirsiniz, gözlüğün verdiği çirkinlikten de kurtulabilirsiniz.
Göz tembelliğini giderebilir miyim? Her göz için özel değerlendirme gerekir. Yaşınız, gözlük numaranızın yüksekliği ve astigmat önemli sorunlardandır.
Astigmatı giderebilirsiniz: Astigmatı önemseyin. Astigmat net görmenin önündeki en büyük engeldir. Gözlük de taksa astigmatlı bir göz mükemmel görmez. Astigmatsız görme mutluluktur. Astigmatı düzeltmek bebekte çok kolay, çocukta kolay, 12 yaşından sonra biraz zaman alır. Ne kadar zaman derseniz her gözde farklı bir zamandır
Daha düşük numara ile görebilirsiniz: Hipermetropta özel noktalar vardır. Hipermetrop bir gözde egzersiz için özelliği olan bazı noktaları bilmelisiniz.
Uzakta gözlüksüz görebilir miyim? +7.00 numaraya kadar evet. Daha yüksek numaralarda sadece düşük numara ile görebilirsiniz. Uzakta gözlüksüz görmek için tedavide:
*Yakın nokta egzersizle 15 cm mesafeye çekilmelidir.
*Dinlenme noktası normal göz dinlenme noktasına çekilmelidir.
*Bulanıklaşma noktası mümkün olduğu kadar düşük derece ile görecek düzeye ulaştırılmalıdır.
*Uzak nokta egzersizle öne getirilmelidir.
*Yakın ve uzak nokta arasındaki odaklama alanı tam kullanılacak şekilde egzersizle genişletilmelidir.
Uyum ama normal düzeyde: Uyumun güçlü veya yetersiz olmasıdır. Uyum kameradaki her mesafeyi netleştirmeyi sağlayan zumun karşılığıdır. Uyumun güçlü olması, yetersizliği, gevşekliği veya gecikmesi, uyum yapma kapasitesi kaliteli görmeyi etkiler. Gözü tembelleştirebilir, şaşılık geliştirebilir. Uyumun esnekliği ve genişliği uzakta gözlüksüz görmede etkilidir.
İyi bir odaklama: Odaklama görüntünün gören noktaya net ve kaliteli olarak düşürülmesidir.
*Göz içinde lensin çevresindeki Siliyer kasın kasılıp gevşemesi ile odaklama gerçekleştirilir.
*Lens düzleşerek ve bombeleşerek net görmek için odaklamayı sağlar.
*Odaklama görüntünün netleşmesinde önemlidir.
* Odaklama net görmektir. Güçlü olması gözlükle düzelebilecek (yani refraktif) her türlü az görmeyi gidererek mükemmel görmektir. Gözlüksüz görmektir. Gözün ön arka çapının uzunluğundan kısalığından doğan görmemezliğin üstesinden gelmektir.
*Güçlü odaklama iyi bir göz tembelliği tedavisidir.
* Hipermetropta uzak ve yakın her mesafeyi net görmenizi sağlar. Uzakta gözlük kullanılmasına gerek bırakmaz. (Püf nokta astigmatın olmaması gerekir.)
Küçük göz kaymaları: 5-8 derece arasındaki şaşılıkları küçük göz kaymaları olarak değerlendirilir. Net ve kaliteli bir görme için düzeltilmelidir. Cerrahi müdahale gereksizdir. Her yaş için egzersizle tedavisi mümkündür.
Dolu dolu deyimi var ya… “Burada da dolu dolu görmek… “ deyimini kullanmak belki yerinde olur.” İnsanlar daha net göreyim diyor. Mümkün mü? Mümkün. Her yaş için mümkün mü? Evet.
HİPERMETROP GÖZLÜKTE ÖZEL MUAYENELER
Hipermetrop bir gözde önemli duraklar ve alanlar var. Bunların bir kısmını siz belirleyebilirsiniz bir kısmı için mecburen göz doktorundan yardım alınması gerekecektir. Gün ışığında ve gözlüksüz yapmalısınız.
A.Bulanıklaşma noktası: İlaçlı muayene sonucunu elinize alın. Eşel bakarken küçük numara ile başlayın, giderek numarayı artırın. Bulanıklaşma olan numarayı belirleyin. Bulanık gördüğünüz numaranın bir öncesi size gözlük olarak verilir. Bu muayenede göz doktorundan yardım almak zorundasınız.
B.Dinlenme noktası kavramı: Eliniz bir kitap alın. En rahat, gayret göstermeden okuduğunuz noktayı cm. olarak belirleyin.
Hipermetropta bu nokta normal kişiye göre uzaktadır.
C.Yakın nokta: Kitabı okuyabileceğiniz en yakın noktaya getirin. Bu noktada artık netlik kaybolmuş okuyamaz duruma gelmişinizdir. Bu nokta normal bir kişi için 15 cm.dir ama kişiye ve yaşlara göre değişir.
D.Uzak nokta: Kitabı net okuyabildiğiniz kadar uzaklara götürün. Artık bulanık görmektesiniz, metni okuyamamaktasınız.
E. Odaklama ve uyum alanı: Yakın ve uzak nokta arasındaki net, kaliteli, bulanıksız gördüğünüz alandır. Bu alan ne kadar geniş olursa o kadar rahat, iyi ve küçük numara veya gözlüksüz görürsünüz.
Dr.Selim Hüsrevoğlu