Yenidoğan bebeklerin beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Yenidoğan bebeklerin beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Yenidoğan Bebeklerin Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar                

Bebek beslenmesinde o kadar çok doğru bilinen yanlış vardır ki en eğitimli anneler bile bu bilgi kirliliğinin etkisi altında kalmaktadır. Özellikle ilk doğumunu yapmış hemen her annenin bu konuda sıkıntı çektiği bir gerçektir. Elbette söylenen her şey yanlış değildir ancak bazı söylemler hem kafa karıştırır hem de önemli hatalara sevk edebilir.  

*      Büyüklerin süt olması için anneye bol bol tahin – pekmez ve diğer şekerli yiyecekleri yedirmeye çalışmaları YANLIŞ… Önemli olan annenin günlük enerji ihtiyacının normal düzeyde karşılanabilmesidir. 

*      Bir bebeğe doğduğu anda su veya şekerli su verilmesi YANLIŞ… Doğduğu anda ve akabinde, süt salgılama refleksini artırmak ve sütün daha iyi gelmesini sağlamak için ilk yarım saat içinde bebek annenin göğsüne konmalıdır.

*      Emzirirken bebeğe su verilmesi YANLIŞ… Eğer özel şartlar oluşmazsa sadece anne sütü alan bir bebeğin su içmesine ihtiyaç yoktur. Ancak ishal durumu varsa suya ihtiyaç artabilir, bu durumda mutlaka hekime danışılmalıdır. Normal şartlarda anne sütüyle beslenen bir bebeğe su verilmesi boş yere bebeğin süt alma kapasitesini düşürür.

*      Kabız bebeklerin poposuna zeytinyağı sürülmesi YANLIŞ… Çatlak varsa, ılık oturma banyoları kullanılabilir. Ancak kabızlıkta önemli olan barsak hareketlerini düzenlemektir.  Bunun için bebeğin karın bölgesine saat yönünde dairesel hareketlerle bebe yağı sürülerek masaj yapılması ve ayına uygun egzersizler yaptırılması fayda sağlayacaktır.

*      Annenin yediği şeyler bebekte gaz yapar YANLIŞ… Hiçbir zaman annenin barsağında oluşan gaz, kana karışıp, kan yoluyla süte taşınıp, sütten de çocuğa geçmez. Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının tamamının bebeğin ağzına girmesi gerekir. Yetişkinler de yemek yerken hava yutarlar, ama hareket ederek gaz çıkışını sağlarlar. Bebekler hareket edemedikleri için gazlarını çıkaramazlar. Gaz bebeğin doğduğu günü takiben yaklaşık 20. günde başlar ve 4. ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zamana kadar devam eder. Eğer bebek doğru şekilde emzirilirse, kucağa sık alınarak hareket ettirilirse ve masaj yapılırsa gaz problemi olmayacaktır. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özge Karaarslan

Uzm. Dyt. Özge KARAARSLAN, 1984 yılında Mersin’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 2002 yılında İçel Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Hemen ardından 2002 yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2006 yılında bölüm ikincisi olarak mezun olmuş ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2007 – 2009 yılları arasında Ankara Üniversitesi Beslenme Bilimleri Ev Ekonomisi yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2005 -2006 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane ve Personel Yemekhaneleri, Kayseri Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Kayseri Asker Hastanesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Huzurevi ve Kayseri / Bünyan Bölgesi Saha Çalışması (Yaz Uygulaması) gibi pek çok kurumda staj eğitimlerini tamamlamıştır.    2006 – 2007 yılları arasında Özel ...

Etiketler
Yenidoğan bebeklerin beslenmesi
Uzm. Dyt. Özge Karaarslan
Uzm. Dyt. Özge Karaarslan
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube