Yeni kardeşe hazırlık

Yeni kardeşe hazırlık

Evdeki çocuğunuzu abla ya da ağabey olmaya hazırlamak gebeliğinizin en önemli sorunu bile olabilir

Evde hala size bağımlı ve annesinin sadece kendisine ait olduğunu düşünen bir abla ya da ağabey adayı varken ikinci bir hamilelik gerçekten çok sorunlu ya da çok mutlu geçebilir.Evdeki çocukların hamilelik sürecine aktif olarak katılmasını sağlamak mutlu ve aile birliğine katkıda bulunan bir süreç olabilir.Bunun yanında eğer ikinci ya da üçüncü bir bebeği kabullenme sorunu ortaya çıkarsa gebelik ve doğum sonrası hayli sıkıntılı bir dönem de sizi bekliyor olabilir.

Daha küçük çocuklar “karnınızın içinde büyüyen bir bebeği” algılamakta zorlanabilirler.Son aylarda kocaman karnınızla ortada dolaştığınız zamanda bile sizdeki fiziksel değişimi değerlendiremeyebilir. 3-4 yaşındaki çocuklar çoğu kez artık kucağınızda daha zor oturabildiğinden başka şey fark etmez.

Evdeki çocuğunuzu (ilk göz ağrınızı) gebeliğiniz ve gelecek kardeşe hazırlamanıza yardımcı olabilecek birkaç önerimiz olacak

Evdeki çocuğunuzun bebeklerle bir arada olmasını sağlayacak ortamlar yaratmaya çalışın.Böylece küçük bebekerin nasıl olduğunu.Annelerinin onlara nasıl davrandığını,nasıl emzirdiğini , ne kadar çok zamanlarını bebekleriyle geçirmek zorunda olduklarını anlayabilir ve doğum sonrası sizin bebeğe fazla zaman ayırmanızın normal bir davranış olduğunu kavrayıp kabullenebilir.

Yeni bebek hakkında ona bilgi verin.Yeterli büyüklüğe ulaşınca karn ınızı ellemesini , hareketlerini hissetmesini sağlayın. İkiniz birlikte karnınızdaki bebekle konuşun. Bu tür yaklaşımlar çocuğunuzun yeni gelecek kardeş ibenimsemesinde faydalı olacaktır.Yine basit kitaplar ve başka araçlarla gebelik ve bebek hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olun.

Okul çağındaki çocuklara hamileliğinizi daha erken dönemde anlatmanız daha doğru olacaktır.Küçük çocuklar bebeğin ertesi gün gelmediğini görünce şaşırabilir,hayal kırıklığı yaşıyabilir.Okul çağındakiler de kendilerinin erken haberdar edilmemesini kendilerinin önemsenmemesi olarak algılayabilirler.Okul çağındaki çocuklarınıza hamileliğin oluşumu ve gebeliğin seyri konusunda gerekli bilgileri vermeye çalışın. Okulda rehber öğretmeni kardeş konusunda bilgilendirin, gerekirse çocuğunuzun kardeşe hazırlanmasında ondan yardım isteyin .

Çocuğunuzun yaşına göre uygun şekilde ona niye eskisine göre daha yorgun, sabırsız, halsiz olduğunuzu, onu kucağınıza almakta neden zorlandığınızı açıklamaya çalışın.Örneğin “Bebek büyürken çok fazla enerji kullanıyor,bu enerjiyi anneden aldığı için annen daha yorgun ve daha çok uyuyor” ya da “Bebeğin büyümesine yardımcı olan hormonlar annenin yüzünü , ayaklarını ve karnını böyle değiştiriyor” tarzında cümleler yararlı olabilir.

Yenidoğan bebeğin özellikleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışın.Niye çok uyuduğunu, niye ağladığını, altının niye değişmesi gerektiğini öğrenmesini sağlayın.Bebeklerin uzunca bir süre kendi başlarına hiçbirşey yapamayacaklarını ,bu yüzden sürekli olarak birinin onlarla ilgilenmesi gerektiğini söyleyin.Kendisi de doğduğunda aynı durumda olduğunu ,onunla da aynı şeyleri yaşadığınızı kavramasını sağlayın.

Onunla birlikte doktor kontrollerinize gidin.Özellikle bazı kontroller bunun için daha uygun olabilir.3. ayda bebeğin ultrasonografide hareketlerini görmek ya da kalp atışlarını duymak kardeşiyle arasında kurulacak bağ için faydalı olabilir. Son ay kontrollerinde de doğum heyecanına katılmalarını sağlayabilir.

Gebeliğin ikinci yarısında sık sık bebeğin hareketlerini hissetmesi için ona izin verin.Neresini oynattığı konusunda tahminler yapmaya ve hareketleri yorumlayarak eğlenmeye çalışın.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube