Yeme farkındalığı ile kilonu kontrol et

Yeme farkındalığı ile kilonu kontrol et

Sürekli kilo alıp vermekten bıkmadınız mı? Düşük kalorili beslenme programları, kısıtlı diyet listeleri, sürekli yasaklı yemek davranışları size ne kadar uygun ve sürdürülebilir geliyor? Ne yediğinizin farkında mısınız yoksa sadece sağlıklı diye bir şeyler yiyor, sağlıksız diye sevdiğiniz şeylerden vaz mı geçiyorsunuz? Yeme farkındalığı sizin yeme davranışları ve alışakanlıklarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olan bir yöntemdir. Bu yöntem ile hem zevk aldığınız hem de size uygun beslenme şeklini bulup hayatınız boyunca bunu uygulayacak ve zorlanmayacaksınız. Gelin yeme farkındalığı nedir, yeme farkındalığı nasıl kazanılır bunları daha yakından inceleyelim…

YEME FARKINDALIĞI İLE DAHA RAHAT OL.

Yeme farkındalığı sizin hem ideal kilonuza gelmenize, hem aşırı yeme davranışlarınızı ya da gece yeme ataklarınızı çözmeye yardımcı olacak ve bu alışkanlıkları hayatınızın boyunca devam etmenize ve yediklerinizden zevk almanıza yardımcı olacak.

Sürekli farklı diyet listeleri uygulmak zorunda değilsiniz. Önemli olan neden kilo aldığınızı ve veremediğinizi bulmak, neleri yemekten hoşlandığınızı belirlemek, yiyeceklerle aranızdaki bağı farketmek, gerçekten aç mısınız; bunu nasıl anlayacaksınız ve eğer gerçekten aç değilseniz ne yapmalısınız gibi soruların cevabını bulmak ve doğru yöntemleri uygulamak.

YEME FARKINDALIĞI NEDİR?

Yeme farkındalığı Budist teoriden yola çıkılarak oluşturulan bir farkındalıktır. Farkındalık, duygularınızı, düşüncelerinizi ve bedensel hislerinizi sakince kabul edip kabul ederken şimdiki ana odaklanmak anlamına gelir.

“Farkındalığın ilkeleri dikkatli yeme için de geçerlidir, ancak dikkatli yeme kavramı bireyin ötesine geçer. yediğiniz dünyayı etkiliyor. Tam sağlık için yiyoruz ”diyor Dr. Cheung. Bu, esasen, gıda mahsullerinin sürdürülebilirliğini ve gıdaların sağlık yararlarını ilk kez dikkate alan, 2015 öngörülen ABD Beslenme Kılavuzlarının geliştirilmesine yön veren kavramın aynısıdır.

Yeme farkındalığı aslında duygularımız ve fiziksel hassasiyetimiz ile yemek arasındaki ilişkiyi anlamak, kendimizi tanımamız ve geliştirmemize olanak sağlayan bir yöntemdir.

Dikkatli yeme, yemek yerken deneyimlerinize, istek ve fiziksel ipuçlarınıza tam bir dikkat durumuna ulaşmak için farkındalığı kullanmakla ilgilidir.

YEME FARKINDALIĞI ŞUNLARI TEMEL ALIR:

1. Duygularımız ve yemek arasındaki ilişkiyi belirlemek: Gerçekten aç mısın yoksa o an başka bir duygunu bastırmak için mi yemek yiyorsun? En son ne zaman bir şeyler yedin? Bir önceki öğünün üzerinden 20 dakika geçti mi?

Eğer bir önceki öğününü henüz yaptıysan bekle; 20 dakika sonra tokluk sinyali beynine henüz ulaşır.

2. Bedenini dinle ve onu tanı: genelde bedenimizi değil beynimizi dinleriz. Yemek yemek için bedenini dinle. Miden gurulduyor mu, kendini yorgun hissediyor musun, bir şeyler yedikten sonra ne hissedeceksin?

3. Mutfak ve yemek alışkanlıklarını sorgula: genelde yalnızken mi bir şeyler yemekten hoşlanırsın yoksa başkalarıyla birlikteyken mi? Yemek yeme zamanın belli midir yoksa rastgele zamanlarda atıştırmalar mı yapıyorsun?

Unutma; evde ne varsa, elinin altında ne bulunursa onu yersin.o yüzden ne aldığına dikkat et. Alışverişe gitmeden önce mutlaka liste oluştur.

Haftalık ihtiyaçların neler, genelde neler yersin ve mevsiminde olan meyve- sebzeleri almaya dikkat et. Mutlaka tok karına alışverişe çık.

4. Daha küçük porsiyonlara geç: yemek yerken midemizden önce gözümüzün doyması gerekir. Büyük tabaklar kullanıyorsan daha küçüklerin geçiş yap. Aynı şeklide mutfak araç gereçlerinde de – çatal, kaşık, bıçak…- daha küçük olanları tercih et.

Yemeklerini yerken ayaküstü atıştırma yapma, arkadaşlarınla ya da sevdiğin kişilerle oturarak ve çatal, bıçak, kaşık kullanarak yemek ye.

5. Motivasyonunu belirle: yediklerin seni açlık hissinden mi kurtarıyor yoksa duygusal bir rahatlama mı sağlıyor? O an yediğin şey senin için sağlıklı mı? Vücuduna ne gibi bir faydası var? Yedikten sonra suçluluk hissedecek misin?

Hatırla: yediğin şeylerin seni rahat hissettirmesi gerekiyor. Her zaman esnek olmayı öğren. Önemli olan yaşam boyu beslenme alışkanlıklarında dengeyi sağlamak.

6. Yiyeceklerle daha derin bir bağ kur: yediğin yiyeceği sadece tadı açısından değerlendirme. Nerede üretilmiş, üretim aşamasında zirai ilaçlar kullanılmış mı, içeriğinde neler var, sana gelene kadar hangi aşamalardan geçmiş, bunları sorgula ve sadece son üün hakkında düşünme.

7. Tabağına odaklan: yemek yerken dikkatini dağıtan şeylerden uzak dur. Televizyon izlerken, telefonla konuşurken yemek yeme. Ne yediğinin farkına var.

YEME FARKINDALIĞI İLE KİLONU KONTROL ET.

Yediğin şeye bak. Ona dokun ve dokusunu incele. Kokla. İçine neler olduğuna odaklan. Yemek yerken sadece bu eylemi düşün.

Yeme farkındalığı bu noktaları temel alır. Ve tüm bu maddeleri tek seferde yapmak zorunda değilsin. Bu hafta tek bir maddeye odaklanarak onu uygulamaya çalış.Sana yediğin şeyin ne hissettirdiğini düşün.

Yeme farkındalığı kazanmak seni yaşam boyu yemek yerken rahatlatacak bir eylem haline gelecek.

Bu makale 18 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şeyma Bahar

Dyt.Şeyma Bahar, 13 Mayıs 1995’te Aydında dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2013 yılında Ankara Üniversitesin'de başlamış olduğu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2017 tamamlayarak "Diyetisyen" unvanı almıştır. 

Öğrenmenin, bilimin sonu olmadığını düşündüğü için şu an eğitimine Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde yüksek lisans eğitimine devam etmekte; bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı alanlarında hizmet vermektedir. 

İyi derecede İngilizce dil bilgisi seviyesine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Maltepe'de bulunan Diyetisyen Şeyma Bahar Özel Danışmanlık Merkezinde devam etmektedir.

Etiketler
Sağlıklı
Dyt. Şeyma Bahar
Dyt. Şeyma Bahar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube