Yeme bağımlılığı

Yeme bağımlılığı

Yeme bağımlılığı yemek yeme, vücudun ağırlığı ve görüntüsüyle ilgili düşünce ve davranışlardaki aşırı rahatsızlıklar olarak tanımlanır. Kişilerin kilo ve beden şekli ile ilgili takıntılarını içerir. Yemek yemeyi kontrol edemezler ve durduramazlar.

Stresli durumlarda duygularını ve ruhsal durumunu yönetmek için sevdikleri yiyecekleri bulmaya çalışırlar ve yemeyi seçerler. Bunlar sıkıntı, sinirlilik ve kızgınlık, tatminsizlik ve üzüntü duygularıyla başlar. Yemenin sonucunda pişmanlık ve fiziksel rahatsızlık gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına rağmen kişinin yeme atakları devam eder.

Fiziksel ve zihinsel sağlığı etkilenmeye başlar. Sağlıklı bir yaşam sürme kabiliyetini kaybeder. Tedavisi için profosyonel yardım şarttır. Psikolojik bir tedavi gereklidir.

Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir, kimlere yeme bağımlısı denebilir?

• Duygusal olarak yemenin hazzı ve rahatlığı için tekrar, tekrar yeme isteği

• Sağlık problemine rağmen aşırı yemeyi sürdürme çabası,

• Yoğun vazgeçme isteğine rağmen başarısızlık,

• Kısa sürede ve hızlı yemek, miktar, sıklık ve zamanını kontrol edememe,

• Aile, iş hayatı ve sosyal yaşamda olumsuz etkilerin görülmesi,

• Diğer bireylerin dikkatini çekmemek için yalnız ve kaçamak yeme,

• Sürekli yeme sonucunda depresyon, anksiyetenin görülmesi ardından bunları bastırmak için sinirlenme, üzüntü ve yalnızlık gözlenmesi,

• Suçluluk duygusu, vicdan azabı, öz güven kaybı sonucu aşırı yemeyi bırakmaya çalışma.

Çözüm odaklı terapi: Bu yaklaşımda yeme bozukluğuna neden olan sebebi ortadan kaldırmak amaçlanır. Örneğin iş hayatına bağlı stresi olan bireyin bu stresi ortadan kaldırarak yeme bozukluğunu da tedavi etmeyi amaçlamaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi: Bu tedavi yöntemi aşırı yeme alışkanlığını açıklayarak bu davranışı yenme temeline dayanmaktadır. Aynı zamanda yeme bozukluğunun etkilerinden ve stresten arınmak içinde yardımcı olmaktadır. Psikolog eşliğinde bire bir tedavi olarak uygulanmaktadır veya grup olarak aynı sorunu yaşayan bireylere uygulanabilmektedir.

Travma terapisi: Yeme bozukluğuna neden olan travma veya baskılanmış acının üstesinden gelerek tedavi etmeyi amaçlamaktadır.
 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu

Psikolog Damla EYÜBOĞLU Bursa doğumludur. İlköğretim ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamış olup, 2011 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi Fen edebiyat fakültesi Psikoloji (ingilizce) bölümüne girerek, 1 yıl hazırlık eğitimi ile birlikte, 2016 yılında başarı ile mezun olmuştur. 2017-2018 yılları arası Yakın Doğu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı'nda ''Evli Bireylerde Romantik Kıskançlık Seviyesi ve Bunun Evlilik Çatışmalarına Olan Etkisi'' konulu yüksek lisans çalışmasıyla uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca ve sonrasında öğrenci kongrelerine ve eğitimlere katılmıştır. Uludağ Üniversitesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinik ve serviste stajını da lisans eğitimi sırasında başarı ile tamamlamıştır. Bununla birlikte Bursa Teknik Ü ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bağımlılık tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube