Yaza hazır mısınız ?

Yaza hazır mısınız ?

 

Yazı başlığını okuduğunuzda aklınıza hemen ‘acaba nasıl bir zayıflama programı ? ‘ sorusu geldi mi ? Genelde bu başlığın altında böyle yazılar bulunur . aslında anlatmak istediğimiz mevsim geçişlerine vücudun hazır olup olmadığıdır .

         Mevsimler ardı ardına gelip geçiyor ancak bu dönemlerde vücudumuz da çeşitli değişimler yaşamaktadır . Isı değişimlerine vücudun adaptasyonu hemen olmaz. Bu dönemlerde beslenmemizde yapacağımız küçük değişiklikler daha iyi hissetmemize ve vücudun da kolay geçişine yardımcı olacaktır. Nasıl hasta olduğumuz dönemlerde ateşimiz çıktığında vücut zorlanıyorsa bazen ani ısı değişimlerinde de vücut aynı zorluğu yaşar .

         Baktığımızda aslında her mevsimin sebzesi ve meyvesi o döneme özeldir. Vücudun ihtiyacı için uygundur. Bu nedenle mevsimin sebze ve meyvesini tüketmek en önemli adımlardan biridir.

         Isı değişimlerinde ödemler oluşabilir. Özellikle de bir ilaç kullanımı söz konusuysa o zaman daha da dikkatli olmak gerekir. Kış dönemi boyunca vücut ter yoluyla su kaybetmez ancak yazın gelmesiyle terleme de yaşandığı için vücut daha çok suya ihtiyaç duyar . Kışın ortalama 2 litre su tavsiye edilirken yazın bu miktar 2.5 hatta 3 litreyi bulmaktadır . Su , vücutta dolaşımın hızlanmasına yardımcı olur. Dolayısıyla ödemlerin oluşması engellenir. Yine ödemlerin giderilmesi ve toksinlerin atımı için günde 2 fincan yeşil çay tüketmek gerekir. Limon eklendiğinde etkisi biraz daha arttırılabilir.

         Her dönemde günlük sebze meyve tüketimi önem taşır ancak mevsim geçişlerinde bu biraz daha öne çıkar. Her ana öğünde sebze yemekleri tüketilmelidir. Sebzelerden enginar , taze bezelye , bakla bu mevsimin öne çıkanlarıdır . Sofralarda sıklıkla kullanılmalıdır . Bol sebze çeşitleri olan salatalar yine sofraları süslemelidir. İçersinde maydanoz , tere , roka gibi yeşilliklerin olması hem C vitamini hem de lif bakımından önemlidir. Hazır salata sosları yerine taze limon ve biraz zeytinyağı kullanılmalıdır. Omega_3 ve omega-6 içeren yağlar vücut direncinin artmasını sağlar . bu Nedenle salatalarda zeytinyağı tercih edilir.

         Ana öğünlerin dışında ara öğünler için de taze meyveler seçilmelidir. Bunların mevsim meyvesi olmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemde taze çıkan çilek , erik , kiraz gibi meyveler aralarda tercih edilmelidir.

         Beslenme bozukluğu olan ve doğru beslenmeyen kişilerde sadece bu döneme özel olarak multi-vitaminler kullanılabilir. Her zaman öncelik doğru beslenme olmalıdır.

         Mevsim geçişlerinde sadece doğru beslenmek değil aynı zamanda doğru zamanda doğru egzersizleri de yapmak gerekir. Güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde güneşin olumlu etkilerinden faydalanmak gerekir. Vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için gün 10 dk güneşle temas etmek gerekir. Sabah veya akşam saatleri tercih edilmelidir. Güneşin olumlu etkileri sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsaldır. Pozitif ve olumlu bir enerji yükler. Doğru saatlerde güneş ve oksijeni kullanarak yapılacak egzersizler vücut için çok yararlı olacaktır . Metabolizmanın hızlanmasına ve kasların hareketlenmesini sağlar . Haftada 150 dakika yürüyüş yapmak hem sağlığın korunması hem de varsa fazla yağların atılması için yardımcı olur. 150 dakikalık yürüyüşler 3 veya 5 güne bölünerek yapılırsa daha etkili olacaktır.

         Aslında yılın her döneminde yapılması gereken bu alışkanlıklar bu dönemlerde biraz daha öne çıkar. Sadece kilo vermek değil sağlığın korunması için önemlidir. Özellikle herhangi bir sağlık sorunu varsa beslenme ve ezersize bir kat daha dikkat etmelidir. Unutmayın ki  Doğru beslenme ve egzersiz sağlığınız adına yapacağınız en önemli yatırımdır .

         Sağlıklı günler dileklerimle… 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Şafak

Diyetisyen Deniz Şafak,1974 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini Trabzon'da tamamlamasının ardından 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2000 yılına kadar özel bir klinikte bebek ve çocuk beslenmesi alanında ilk serbest çalışan diyetisyen oldu. Diyetisyen Deniz Şafak, 2000 yılında Otacı’da Sağlıklı Yaşam Kulübü Yöneticiliği ve Diyetisyenliği görevine başladı ve özellikle doğru ürünlerle sağlıklı beslenme programları hazırlayarak beslenme ve diyet konusunda eğitim hizmeti verdi. Kendisi, 2005 yılından beri kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Sağlıklı beslenme, zayıflama diyetleri, kilo alma diyetleri, hastalıklarda diyet, gebe ve emzikli beslenmesi, bebek ve çocuk beslenmesi, özel hastalık durumlarında beslenme kon ...

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Deniz Şafak
Dyt. Deniz Şafak
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube