Yakın İlişkilerde Kıskançlık

Uzm. Psk. Zeynep Kaya
Uzm. Psk. Zeynep Kaya
24 Ocak 2016309 görüntülenme
Randevu Al
Yakın İlişkilerde Kıskançlık

Kıskançlık çoğu zaman ilişkide sevgiyi gösterme biçimi olarak karşımıza çıkar. Yakın ilişkilerde en sık rastlanan sorunların başında gelen bu duygu hem kişilerin hem de ilişkinin yıpranmasına neden olabilmektedir.

Kıskançlık duygusunun altında, önemsenen bir kişinin kaybedilmesinden duyulan korku, ilişkinin bozulmasına yönelik kaygı yer almaktadır. Aslında kıskançlık tam olarak bir duygu değil duygu ve tepki karmaşasıdır.

Kıskançlık çoğu zaman ilişkide karşımıza olumsuz bir durum olarak çıksa da ilişkide birleştirici rolü yadsınamaz bir gerçektir. Kıskançlığı olumsuz bir çizgiye taşıyan kısım ise kıskançlığa yüklediğimiz anlamlardır. Bu anlamlar kıskançlığın ilişkideki yerini ve niteliğini belirler. Sınırları olmayan, aşırı düzeydeki kıskançlık ilişkide şiddeti doğurabilir. Kıskançlık kişinin kendine ya da başkasına zarar vermesi durumunda patolojik bir boyut kazanmaktadır. İlişkide sevgiyi göstermek uğruna izlenen strateji ilişkinin bitmesine yol açabilmektedir.

Kıskançlık, birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Kişinin kendine veya partnerine karşı güven eksikliği, kültürel ve bireysel özellikler kıskançlık boyutunu ve ifade edilme şeklini etkiler. Kıskançlık bir güven probleminden doğabileceği gibi ilişkide zamanla güven problemlerine neden olabilmekte ilişkiyi kısır bir döngüye sürükleyebilmektedir.

Kıskançlığın ilişkinizdeki yıpratıcı ilişkisinden kurtulmak istiyorsanız öncelikle kıskançlığa yüklediğiniz anlamı gözden geçirmeniz gerekmektedir. Terk edilme, rekabet, aldatılma ya da partneri kaybetmeye yönelik korkunun çözümü kıskançlıktan geçmemektedir. Ayrıca kıskançlık sevgiyi ifade etmenin ya da ilgiyi göstermenin tek yolu değildir.

İlişkide yaşanan iletişim hataları, partnere yollanan sözlü ya da sözsüz mesajlar durumun sürmesi ya da farklı boyut kazanmasında önemli etkenler arasındadır.

 

Etiketler

Kıskançlık kriziKıskançlık problemleriKıskançlık konusunda terapiKıskançlıktan kurtulmaKıskançlık sebebiKıskançlık sorunuKıskançlık krizleriKıskanlıkta nasıl davranmak gerekirKıskançlığa bağlı davranış bozukluklarıKıskançlık sendromuKıskançlık tedavisiKıskançlık tedavisinde ne uygulanmalıKıskançlık nedirKıskançlıktan nasıl kurturulurKıskançlık tedavisi varmıKıskançlığa çift terapisiKıskançlık ne zaman zarar vermeye başlarKıskançlıklar ilişkilere nasıl zarar veriyorKıskanç erkeklerin tedavisiKıskançlık nedirKıskançlık krizi ve sonrasıKıskançlık nedenleriKıskançlık ve nedenleriKıskançlık neden olurKıskançlık sebepleri altında yatan gerçeklerKıskançlık gerçekte ne demektirKıskançlık ve evlilikKısknançlıkİlişkide özgüven problemleriKısknaçlığın sebepleri

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Zeynep Kaya

Uzm. Psk. Zeynep Kaya

Psikolog Zeynep Kaya, Ankara Ufuk Üniversitesi'nde psikoloji eğitimini tamamladı ve ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde BDT yönelimli Uygulamalı (klinik) Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitimi sırasında Ankara Çankaya Belediyesine bağlı Gündüz Bakım evleri, Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri servisi, Özel Boylam Psikiyatri hastanelerinde klinik stajlarını tamamladı ve eğitim hayatı boyunca bir çok kongreye katıldı,16. Ulusal Psikoloji Kongresinde Evliliğe Bakış açısının günümüzde uğradığı değişimi baz alan araştırmasını sundu, kendisi halen akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır