Yağlar ve dumanlanma (yanma) noktaları

Yağlar ve dumanlanma (yanma) noktaları

Yağlar beslenmemizin esansiyel enerji kaynaklarından biridir ve oldukça hassastırlar. Ortam sıcaklığı, nem, ışıktan çok kolay etkilenirler. 1 gram yağ molekülü yaklaşık 9 kkal içeren muazzam bir enerji sağlar.  Vücudumuzun E vitamini ihtiyacını karşılar, yağda çözünen A, D, E, K vitaminlerinin sağlıklı bir şekilde emilmesine katkıda bulunur. Dumanlanma (yanma) noktası, yağın artık tüm faydalı özelliklerinin kaybolduğu sıcaklık demektir. Her yağın farklı bir dumanlanma noktası vardır bu da kullanım alanı açısından bize çeşitlilik sağlar. 

Ghee yağı diğer bir adıyla Sade yağ süt ürünü barındırmadığı için, laktoz içermediği için süt ürünlerine hassasiyetleri olanlar için oldukça iyi kaynaktır.  

Ghee yağının dumanlanma noktası çok yüksek olduğu için yüksek sıcaklıklarda kızartma ve soteleme işlemi için oldukça uygundur.  Kızartma sağlıklı bir pişirme yöntemi değildir çünkü akrilamid denilen kanserojen yapıların oluşmasına neden olur. Avokado yağı da hem pişirme hem de salatalarda kullanım için oldukça uygundur. Keten tohumu yağı dumanlanma derecesinden anlayacağınız üzere diğer yağlara göre hemen okside olabiliyor kendisi bir bitkisel omega3 yağ asidi olan çok değerli  ALA (alpha linolenik asit)den oldukça zengin, antienflamatuar özelliği olan bir yağ çeşididir. O yüzden ısıl işleme tabii tutmadan olduğu gibi salatalarda kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi yağını piyasada organik olarak ve kokusuz şekilde de temin edebilirsiniz kendisi MCT’den  (orta zincirli yağ asitleri) zengin bir kaynaktır. Vücutta emilimi oldukça iyidir ve bitkisel bir kaynak olmasına rağmen doymuş bir yağ çeşididir. Pişirmeye çok da uygun değildir. Önerim çiğ (raw) olarak hazırlayacağınız tatlı tariflerinde ya da ketojenik besleniyorsanız kahvenizin içine ekleyebilirsiniz. Ayçiçek yağı ve Mısırözü yağı çoklu doymamış yağ asitleridir ve kendileri yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasına rağmen enflamatuar dır, vücutta yangı ve ağrı yapıcıdır. Sızma zeytinyağı çok ama çok değerli antienflamatuar tekli bir doymamış yağ çeşididir. Vücutta ağrı, inflamasyon azaltıcı etkisi vardır. Kendisi hassastır önerim zeytinyağlı bir yemek ya da buharda/fırında sebze yemeği yaparken zeytinyağını pişirme işlemi sonunda eklemenizdir. Rivierea zeytinyağı ağaç dibine düşen zeytinlerden elde edildiği için asitlik derecesi yüksektir, bir takım kimyasal ve ısıl işlemlerden geçip %10-%20 normal zeytinyağı ile karıştırılarak hazırlanır. Sızma zeytinyağına göre içerik olarak daha fakirdir.

Bu makale 27 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ceren Alışır

Dyt.Ceren Alışır, Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olup, diyetisyen unvanı almıştır. 

Şu an online görüşme üzerinden hizmet vermektedir.

Etiketler
Zeytinyağı
Dyt. Ceren Alışır
Dyt. Ceren Alışır
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube