Wısc - ıv nedir? wısc-r ile arasındaki yenilikler nelerdir?

Wısc - ıv nedir? wısc-r ile arasındaki yenilikler nelerdir?

Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği’nin en güncel versiyonudur. Ülkemizde sadece Türk Psikologlar Derneği tarafından yetkilendirilen uzmanlarca uygulanmaktadır. 6 yaş 0 ay – 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocukların bilişsel beceri ve yeteneklerini tespit etmeyi sağlayan klinik bir ölçme aracıdır.

WISC – IV, geçerlilik güvenilirliğini yitirmiş WISC-R testine kıyasla daha kapsamlı bir ölçme ve değerlendirme aracıdır. Hala bazı merkezlerce uygulanan WISC-R çocuğu üç tür puana göre değerlendirirken WISC – IV Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere dört ayrı alanı, 10 temel alt test ve 5 yedek test ile ayrıntılı olarak değerlendirme imkânı vermektedir.  

WISC – IV bireysel olarak uygulanmaktadır. Çocuğun zekâ seviyesini belirlemede, yaşının altında yada üstünde giden yeteneklerini belirlemek ve gerekli yönlendirmenin yapılmasına olanak sağlar. Ayrıca,

- Öğrenme Güçlüğü

- Algılama ve Anlama Güçlüğü

- Ders Başarısızlığı

- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

- İletişim Problemleri

- Sınav Kaygısı

- İçe Kapanıklık

- Uyum Sorunları

- Alt Islatma

- Dürtü Kontrol Bozuklukları gibi birçok problemin zeka düzeyi ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesinde rol oynar.

Uygulamanın süresi, çocuğun yaşına ve hızına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 1,5 – 2 saat süren bir uygulamadır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

WISC – 4 değerlendirilmesi yapılacak olan çocuğun uygulamadan önce gerekli fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmış olunmalıdır. Rahat kıyafetler tercih edilerek, dinlenmiş, uykusunu almış, karnı tok ve motivasyonel olarak sıradan bir gününde gelmesi tavsiye edilir.

Çocuğun değerlendirmeye alınmadan önce, kaygılanmasına ve tehdit altında hissetmesine yol açmamak için ‘zeka testi’ne götürüldüğü söylenmemeli, ‘test, sınav’ gibi kavramlar yerine ‘uygulama, çalışma, etkinlik’ gibi terimlerle bilgi verilmesi önerilir. Ebeveynlerin uygulama yapılmadan önce çocuğuna “İyi yap, dikkatli ol” gibi söylemleri çocuğun daha endişeli ve gergin hissetmesine neden olmakta ve çocuğun uygulamaya uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır.  

 

Not Olarak         Çocuğunuzun değerlendirmesini yapacak olan psikoloğun Türk Psikologlar Derneği onaylı uygulayıcı sertifikasını sorgulamayı unutmayın.

Bu makale 16 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gonca Gül Yılmaz

Uzm, Psk. Gonca Gül Yılmaz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Girne Amerikan Üniversitesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisansını ise, Üsküdar Üniversitesi'nde tamamlayarak Uzman Psikolog olmuştur. Diğer aldığı eğitimler ise aşağıdaki gibidir;


Rorschach Projektif Test Eğitimi   (Tevfika Tunaboylu İkiz/ 2019 - )
Özgül Öğrenme Güçlüğü Klinik Gözlem Eğitimi (Türk Psikologlar Derneği– 2019)
Wisc4 Çocuk Değerlendirme Eğitimi  (Türk Psikologlar Derneği-2019)
Varoluşçu Psikoterapi Eğitimi – 120 saat  (Ferhat Jak İçöz 2017-2019)

Etiketler
Wisc-r testi
Uzm. Psk. Gonca Gül Yılmaz
Uzm. Psk. Gonca Gül Yılmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube