Vücut şekillendirme body-countouring

Body-Countouring (vücut şekillendirme), görünüşü iyileştiren bir ameliyat türüdür. Genelde aşırı kilo verdikten sonra yapılır. Bu ameliyat ile deri fazlalığı, deri sarkıklıklarından ve diğer dokular eksize edilir. Bu vücudunuza daha düzgün hatlar sağlar.

Vücut şekillendirme body-countouring

Body-Countouring (vücut şekillendirme) işlemi nedir?

 

Body-Countouring (vücut şekillendirme), görünüşü iyileştiren bir ameliyat türüdür. Genelde aşırı kilo verdikten sonra yapılır. Bu ameliyat ile deri fazlalığı, deri sarkıklıklarından ve diğer dokular eksize edilir. Bu vücudunuza daha düzgün hatlar sağlar.

 

İnsanlar çok kilo aldıklarında zaman derileri esner. Daha sonra fazla kilo kaybederlerse, ciltleri eski haline dönmek için yeterli esnekliğe sahip olmayabilir. Bu, ekstra deri doku sarkıklıklarına neden olur. Bu sarkıklıklar karnın alt kısmında, sırtta, uyluklarda, kollarda, çenede ve göğüslerde olabilir. Bu, kilo verme ameliyatlarından sonra da aşırı kilo vermeyle oluşabilir. Kilo verme ameliyatı olan çoğu insan, vücut şekillendirme ameliyatı hakkında bilgi edinmekle ilgilenir.

 

 

Body-Countouring (vücut şekillendirme) ameliyatlarına neden ihtiyaç duyulur ?

 

Zayıflama ameliyatlarından sonra aşırı kilo vermeye bağlı vücutta bazı alanlarda ciddi sarkıklık ve deri- doku fazlalığı oluşur. Bu dış görünüşü etkiler.

Bu deri kıvrımları sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda başka sorunlara da neden olabilir.

Deri sarkıklıkları arasında şişlik, kızarıklık veya ülserler oluşabilir. Ciddi hijyen problemleri ile beraber enfeksiyona yol açabilir.

Hastalar yürüme zorluğu çekebilir.

İdrara çıkma sorunu yaşayabilirler.

Hastalar cinsel aktivite ile ilgili sorunlar (erkeklerde hidden penis, kadınlarda mons pubis deformiteleri) yaşarlar.

Zayıf benlik saygısı oluşabillir.

 

Vücut şekillendirme ameliyatının riskleri nelerdir?

 

Vücut şekillendirme genellikle güvenli bir prosedürdür, ancak riskleri de vardır.

Çok fazla kilo vermiş kişiler, başka nedenlerle bu ameliyatı olan kişilere göre daha yüksek sorun riski altında olabilir. Bu ameliyattan kaynaklanan bazı komplikasyonlar şunlardır:

Bu hastalarda bacak damarlarında (DVT: derin ven trombozu) pıhtılar oluşabilir. Bu pıhtılar akciğere gidebilir (pulmoner emboli).

Yara iyileşmesi ile ilgili sorunlar;

Enfeksiyon,

Kanama bozuklukları,

Sinir hasarı,

Anestezi sorunları,

Gitmeyen acı,

Ayrıca ilk ameliyattan istenilen sonuçlar alınamayabilir. O zaman bunu düzeltmek için başka bir ameliyat olunması gerekebilir.

Riskler yaşa, kaybedilen kilo miktarına, sağlık durumuna ve alınması gereken doku miktarına bağlıdır. Cerrahınıza sizin için geçerli olan riskleri sorun.

 

Vücut şekillendirme ameliyatına nasıl hazırlanılır?

 

Öncelikle sağlık uzmanınıza bu ameliyatın sizin için uygun olup olmadığını sorun. Belirli sağlık sorunlarınız varsa, ameliyatın riskleri buna değmeyebilir.

 

Cerrahınız, ameliyatta neler yapabileceği konusunda gerçekçi bir fikriniz olduğundan emin olmak isteyecektir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzına bağlı kalmanız gerekecek. Buna iyi beslenme ve düzenli egzersiz dahildir.

 

Sabit bir kiloya ulaşana kadar bu ameliyatı olmamalısınız. Ameliyatınızdan sonra kilo verirseniz, yeni sarkıklıklar oluşabilir. Ameliyatınızdan sonra çok fazla kilo alırsanız zaten zayıflamış olan cildinize zarar verebilir. Bu, daha fazla çatlaklara ve geniş yara izlerine neden olabilir.

 

Sigara içiyorsanız, ameliyattan en az birkaç hafta önce bırakmalısınız. Sigara içmek, komplikasyon riskinizi büyük ölçüde artırır. Hala sigara içiyorsanız çoğu cerrah bu ameliyatı yapmayacaktır.

 

Ameliyattan önce herhangi bir ilacı kesmeniz gerekip gerekmediğini cerrahınıza sorun. Bunlar, aspirin gibi reçetesiz satılan ilaçları içerir. Ameliyat gününüzden önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yememelisiniz. Bunlara su ve çay dahildir.

 

Cerrahınız ameliyat olmadan önce testler yapacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

 

Kalp ritminizi kontrol etmek için elektrokardiyogram

Akciğer fonksiyonunuzu kontrol etmek için solunum fonksiyon testleri

Enfeksiyon, diyabet, anemi ve böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek için temel kan testleri

Cerrahınıza ameliyatınıza nasıl hazırlanacağınızı sorun. Sizin için daha fazla talimatı olabilir.

 

Vücut şekillendirme ameliyatı nasıl yapılır ?

 

Bu işlemler bir hastane ya da cerrahi merkezde yapılmalıdır. İşlemler genel anestezi ile prosedür boyunca uyuyacağınız ve hiçbir şey hissetmeyeceğiniz şekilde yapılır. Nadir durumlarda, spinal anestezi ve sizi rahatlatacak bir ilaç ile yapılabilir.  Ameliyat esnasında kalp atış hızınız, kan basıncınız ve diğer hayati belirtilerinizi dikkatle izlenir. Ameliyat sırasında ve sonrasında antibiyotik verilir. Bu enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak içindir. Cerrahınız şekillendirme yapılacak alanda kesiler yapar. Bu, fazla deri ve dokuyu çıkarmak içindir. Cerrahınız, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, karın bölgesindeki sarkıklıkları gidermek, göğüslerinizi dikleştirmek, kollarınız veya uyluklarınızdaki fazla dokuları almak için de kesikler yapabilir. Cerrahınız, bunları yara iziniz kolayca görünmeyecek şekilde yapmaya çalışacaktır. Cerrahınız kesileri cerrahi olarak yeniden kapatır. Bu düzgün bir kontur oluşturacaktır. Ardından pansuman ile dikiş hatlarınız kapatılır.

 

Vücut şekillendirme ameliyatı sonrası ?

 

Uyandığınızda ameliyat sahasının altında bir tüp olabilir. Bu, yaranızda biriken sıvıyı boşaltacaktır. Daha sonra biraz ağrınız olabilir. Ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz.

Ameliyatınızdan sonra bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Ya da aynı gün eve gitmeniz mümkün olabilir.

Cerrahınız size yaralarınıza nasıl bakacağınızı söyleyecektir. Şiddetli akıntınız, kızarıklık veya ateşiniz varsa doktorunuza ulaşmanız gerekir. Hayatı tehdit eden semptomlarınız varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir. Bu semptomlar arasında çok fazla kanama, ani nefes darlığı veya göğüs ağrısı bulunur.

Cerrahınız ayrıca ameliyattan sonra hareketlerinizi nasıl sınırlayacağınızı size söyleyecektir. İyileşirken yaralarınızı çok fazla kuvvete maruz bırakmamalısınız. Cerrahınızın tüm talimatlarını dikkatle yerine getirin. Bu, sorunsuz iyileşmenizi sağlayacaktır.

 

 

Sağlıklı günler dilerim..

Bu makale 13 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Doğan

Prof. Dr. Fatih Doğan lisans eğitimi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2002 yılında tamamlamıştır. Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi-  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi'de 2003-2009 yılları arasında uzmanlığını almıştır. Medicana Ataşehir'de hasta kabulüne devam etmektedir.     SCI-E (Science Citation Index-Expanded), SSCI (Social Science Citation Index), AHCI (Arts and Humanites Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayımlanmış orijinal araştırma makaleleri:   1. Dogan Fatih, Özyazgan Irfan (2014). Flap Preconditioning by Electrical Stimulation as an Alternative to Surgical Delay: Experimental Study.. Annals Of Plastic Surgery, 75(5), 560-564., Doi: 10.1097/SAP.0000000000000162., (Kontrol No: 1392484) 2. Dogan Fatih, Özyazgan Irfan (2014). New Flap For The Reconstruction Of The Perinasal Region. Facial Plas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Vücut Şekillendirme
Prof. Dr. Fatih Doğan
Prof. Dr. Fatih Doğan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube