Sağlık çalışanlarında sağlık taramalarının önemi ve sağlık tarama oranının yükseltilmesi

Çok tehlikeli ortamda hizmet veren hastane çalışanları, verilen hizmetin doğasında olan risklerle karşı karşıya kalmakta ve bazen bu risklerden dolayı ciddi iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalmaktadırlar.

Sağlık çalışanlarında sağlık taramalarının önemi ve sağlık tarama oranının yükseltilmesi

Çok tehlikeli ortamda hizmet veren hastane çalışanları, verilen hizmetin doğasında olan risklerle karşı karşıya kalmakta ve bazen bu risklerden dolayı ciddi iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalmaktadırlar. Diğer sektörlerden farklı olarak maruz kalınan riskler bulaşıcı olabilmektedir. Bu durumda maruz kalınan risk sadece çalışanı değil yakın çevresiyle birlikte toplumu da etkilemektedir. Maruz kalınan risklerin etkileri ve belirtileri periyodik olarak yapılan sağlık taramaları ile takip edilmektedir. Ancak hastane personellerinin sağlık bilinç düzeyinin yüksek olmasına rağmen sağlık taramalarını yaptırma düzeylerinin beklenen seviyede olmaması ciddi bir sorundur. Bu sorunun çözümü için geliştirilen Çalışan Sağlığı Koordinasyon Masası uygulaması ile hastane bünyesinde çalışan personelin sağlık taramaları yapılmış ve %99,3 başarı elde edilmiştir. Daha önceki yıllarda %30 civarında olan sağlık taramalarında %99,3 lük oran ile hedefe ulaşılmıştır. Literatürde hastanelerde personel sağlık tarama oranı %60 civarında iken elde edilen %99,3’lük oran ciddi bir başarı göstergesi olup, tüm hastanelere model olacak bir iyi uygulama örneği olacağı düşünülmektedir.

Bu makale 13 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Doğan

Prof. Dr. Fatih Doğan lisans eğitimi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2002 yılında tamamlamıştır. Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi-  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi'de 2003-2009 yılları arasında uzmanlığını almıştır. Medicana Ataşehir'de hasta kabulüne devam etmektedir.     SCI-E (Science Citation Index-Expanded), SSCI (Social Science Citation Index), AHCI (Arts and Humanites Citation Index) tarafından taranan dergilerde yayımlanmış orijinal araştırma makaleleri:   1. Dogan Fatih, Özyazgan Irfan (2014). Flap Preconditioning by Electrical Stimulation as an Alternative to Surgical Delay: Experimental Study.. Annals Of Plastic Surgery, 75(5), 560-564., Doi: 10.1097/SAP.0000000000000162., (Kontrol No: 1392484) 2. Dogan Fatih, Özyazgan Irfan (2014). New Flap For The Reconstruction Of The Perinasal Region. Facial Plas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
instagram
facebook
whatsapp
Etiketler
Sağlık çalışanı
Prof. Dr. Fatih Doğan
Prof. Dr. Fatih Doğan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube