Vücut direncimizi doğal ve sağlıklı biçimde nasıl güçlendiririz?

Vücut direncimizi doğal ve sağlıklı biçimde nasıl güçlendiririz?

Vücut direncinin güçlenmesi için düzenli ve iyi bir beslenme tarzının benimsenmesi gerekmektedir. Vücut direncinin optimal seviyede olması için diyetin protein gibi makrobesin ögelerini ve vitaminler, mineraller gibi mikrobesin ögelerini yeterli düzeyde içermesi önemlidir. Bu sebeple diyette çeşitlilik ve denge iyi bir şekilde sağlanmalıdır. Ayrıca besin yetersizliği gibi fazla beslenme ve obezite gibi durumların da vücut diencini düşürdüğünü hatırlatmakta yarar var.  Dolayısıyla kilonuzun sağlıklı vücut ağırlığı aralığında olması vücut direncini desteklemede temel adımlardan biridir.  

Vücut direncini güçlendirmek için diyetimizde mutlaka bulunması gereken besinler ise şöyle: 

Sebzeler ve Meyveler  

Sebzeler ve meyveler A, E, C, B6 ve folik asit gibi vitaminler ve demir, çinko, selenyum, bakır gibi minerallerden zengin besinler olarak vücut direncinin sağlanmasında diyetin olmazsa olmazlarıdır. Sebze ve meyveler çeşitli antioksidanlardan zengin kaynaklardır. Ayrıca içeriğindeki posa sayesinde vücut direncinde büyük payı bulunan bağırsaktaki yararlı bakterilerin sağlığı açısından da önemli besinlerdir. 

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Sebzelerden ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, soğan, sarımsak, biber, mantar, brokoli, karnabahar ve lahana; meyvelerden ise portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi narenciye ürünleri ve kivi vücut direncini güçlendirmede iyi bir seçenek olacaktır.  

Yoğurt ve Kefir 

Yoğurt ve kefir probiyotiklerden zengin besinlerdir. Probiyotikler, bağırsakta bulunan ve insan sağlığının korunmasında büyük role sahip bakterilerdir. Probiyotikler bağışıklık sistemini uyararak vücutta hastalık gelişimini önler. Ayrıca bağırsak sağlığını koruyarak bağırsaklara zararlı mikroorganizmaların yerleşmesini ve çoğalmalarını engeller. Diyetinize kefir, yoğurt ve probiyotik destekli yoğurtlar eklemek vücut direncinize olumlu bir katkı sağlayacaktır. 

Yağlı Balıklar 

Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri ve D vitamini vücut direnci üzerinde etkili besin ögeleridir. Haftada 1-2 kez balık tüketimi vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Özellikle omega 3’ten zengin somon ve uskumru gibi yağlı balıklar tercih edilebilir. 

Tam tahıllılar 

Tam tahıllı ürünlerin tüketimi vücut direncini destekleyicidir. Tam tahıllı ürünler rafine edilmiş ürünlere kıyasla daha fazla vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Ayrıca içeriğindeki zengin posa miktarı bağırsak sağlığını destekleyicidir. Tahılların içinde en iyi betaglukan kaynağı olan yulaf antimikrobiyal etkiye sahiptir. Günde ortalama 3-7 porsiyon tahıl tüketimi önerilmektedir. 

Bitki çayları 

Çeşitli antioksidanlar içeren şifalı otlardan yapılan bitki çayları antimikrobiyal etkiye sahiptir ve vücut direncinin kuvvetlendirilmesinde büyük rolleri bulunmaktadır. Özellikle havaların soğuduğu bugünlerde ıhlamur, kuşburnu, ekinezya gibi çaylar iyi birer seçenek olacaklardır.  

Su  

Vücudun fonksiyonlarını en iyi şekilde yerine getirebilmesi için su tüketimi çok önemlidir. Vücutta yeterli miktarda su bulunduğunda hücrelerin optimal düzeyde çalışması sağlanır. Su, vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca, lenf sistemine de katkı sağlayarak vücut direncinin güçlendirilmesinde önemli bir unsurdur. Günde ortalama 8-10 bardak su tüketilmelidir.  

Bu besinlerin tüketiminin yanı sıra vücut direncinin güçlü ve sağlıklı tutmak için sağlıklı yaşam tarzı benimsenmelidir. Buna yönelik olarak fiziksel aktivitenizi artırmak vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Uyku düzeniniz çok önemlidir; yeterli uyuduğunuzdan emin olun. Enfeksiyonlardan sakınmak için kişisel hijyenin yanı sıra besin pişirme yöntemleri ve besin hijyenine de dikkat edilmelidir. Eğer alkol kullanıyorsanız, miktarını ılımlı düzeylerde tutmaya çalışın. Sigara kullanıyorsanız bırakma girişiminde bulunmakta fayda var. Stresten uzak kalmaya çalışın.  

Mevsim geçişlerinde enerji kaybını önlemek ve enerjimizi artırmak için neler yapmalıyız?

Mevsim geçişlerinde değişen hava koşullarına vücudun adapte olabilmesi belirli bir zaman gerektirmektedir. Bu dönemde vücut direncinin düşmesi, enerji seviyelerinde azalma, yorgunluk, bitkinlik ve odaklanma problemlerinin meydana gelmesi de olasıdır. Gün içerisinde oluşan bu enerji düşüklüğü bireyin günlük aktivitelerini etkilemekte ve üretkenliğinin azalmasına neden olmaktadır. Günlük enerji seviyesinde tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi önem taşımaktadır. Tüketilen her besin vücuda enerji verse de bazı besinlerin tüketimi günlük enerji seviyesinin sağlanmasında daha iyi bir kaynak olmaktadır.

Bu makale 21 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülnihal Topal

2017 yılı Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Beslenme eğitiminin yanı sıra Psikoloji bölümünde çift anadal programını yine 2017 yılında tamamladım. 2018 yılında Bursa Ceylan International Hospital’da onkoloji hastalarının beslenme takibi, klinik beslenme ve toplu beslenme sistemleri alanında hizmet verdim. 2018-2020 arasında Bursa’da Diyetlif şirketinde kurumsal beslenme danışmanlığı yaptım. Meslek hayatımda amacım sağlıklı, sürdürülebilir ve bilimsel kaynaklara dayalı olarak oluşturduğum diyet programları ile danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmaktır. Her bireye tamamen kendisine özgü olarak sağlıklı beslenme yollarını anlatmak ve bireyin yaşam kalitesini artırmasında yardımcı olmaktır. Danışanların sağlığının korunmasının yanı sıra memnuniyetinin de maksimum düzeyde tutulmasını sağlama ...

Etiketler
Vücut direnci
Dyt. Gülnihal Topal
Dyt. Gülnihal Topal
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube