Varisler tedavi edilmezse ne olur?

Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
11 Ekim 201978 görüntülenme
Randevu Al
Varisler tedavi edilmezse ne olur?

Varisler tedavi edilmemeleri halinde bazı önemli sorunlara neden olabilirler. Bu sorunlar şöyle sıralanabilir:

Açık yara: varisli damarların etrafında ve ayak bileği çevresinde akıntılı, açık yaralar oluşabilir. Bu yaralar genellikle ağrılıdır. Toplardamarların görevini yapamaması neticesinde bacaklardaki kan yukarıya (sağ kalbe) yeterince dönemez. Ayak ve bacak bölgesindeki varisler nedeniyle damar içerisinde basınç artar ve dokularda sıvı birikir. Bu bölgede cildin kan dolaşımı ve beslenmesi bozulur. Ciltte renk değişikliği meydana gelir. Ardından ciltte açık yaralar oluşmaktadır.

Pıhtılaşma: Varisli hastaların bacaklarındaki derin kısımda bulunan damarlarda genişleme neticesinde kan akımı yavaşlayabilir. Bu durumda bacakta şişlik görülebilir. Bu durumda toplardamarlar içerisinde ve varisli damarlar içerisinde kanın hızlıca pıhtılaşması görülebilir. Yüzeydeki damarlardaki pıhtılaşma “tromboflebit” olarak bilinen bir tabloya neden olur. Derinde yerleşen damarlardaki pıhtılaşma ise “derin ven trombozu” olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda damar içerisindeki pıhtı koparak “akciğer embolisine” neden olabilir.

Kanama: Varisli damarların cilde yakın kısımlarında bazen kanamalar görülebilir. Bu kanamalar genellikle kendisi durabilen küçük çaplı kanamalardır. Ancak tekrarlayıcı olmaları enfeksiyon ve ciddi kanamalara neden olabilmektedir.

Etiketler

Varis ameliyatıVaris çeşitleriVaris oluşumuVarisin ilerlemesiVaris tanısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır