Varisler tedavi edilmezse ne olur?

Varisler tedavi edilmezse ne olur?

Varisler tedavi edilmemeleri halinde bazı önemli sorunlara neden olabilirler. Bu sorunlar şöyle sıralanabilir:

Açık yara: varisli damarların etrafında ve ayak bileği çevresinde akıntılı, açık yaralar oluşabilir. Bu yaralar genellikle ağrılıdır. Toplardamarların görevini yapamaması neticesinde bacaklardaki kan yukarıya (sağ kalbe) yeterince dönemez. Ayak ve bacak bölgesindeki varisler nedeniyle damar içerisinde basınç artar ve dokularda sıvı birikir. Bu bölgede cildin kan dolaşımı ve beslenmesi bozulur. Ciltte renk değişikliği meydana gelir. Ardından ciltte açık yaralar oluşmaktadır.

Pıhtılaşma: Varisli hastaların bacaklarındaki derin kısımda bulunan damarlarda genişleme neticesinde kan akımı yavaşlayabilir. Bu durumda bacakta şişlik görülebilir. Bu durumda toplardamarlar içerisinde ve varisli damarlar içerisinde kanın hızlıca pıhtılaşması görülebilir. Yüzeydeki damarlardaki pıhtılaşma “tromboflebit” olarak bilinen bir tabloya neden olur. Derinde yerleşen damarlardaki pıhtılaşma ise “derin ven trombozu” olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda damar içerisindeki pıhtı koparak “akciğer embolisine” neden olabilir.

Kanama: Varisli damarların cilde yakın kısımlarında bazen kanamalar görülebilir. Bu kanamalar genellikle kendisi durabilen küçük çaplı kanamalardır. Ancak tekrarlayıcı olmaları enfeksiyon ve ciddi kanamalara neden olabilmektedir.

Bu makale 11 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis ameliyatı
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Denizli - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube