Varis tekrarlar mı?

Varis ve tedavisi akla gelince ilk önemli soru ‘’ varisler tekrarlar mı?’’ Tıpta tekrarlama olasılığı en yüksek iki patoloji ‘’ diş çürükleri ‘’ ve ‘’ varis’’ kötümser bir başlangıç oldu değil mi? Hemen acele etmeyin. Önce elimizde neler var bir bakalım?

Varis tekrarlar mı?

Varis ve tedavisi akla gelince ilk önemli soru ‘’ varisler tekrarlar mı?’’

Tıpta tekrarlama olasılığı en yüksek iki patoloji ‘’ diş çürükleri ‘’ ve ‘’ varis’’ kötümser bir başlangıç oldu değil mi?

Hemen acele etmeyin.

Önce elimizde neler var bir bakalım?

Diyelim ki; ameliyat ya da radyofrekans, lazer, yapıştırıcı uygulandı. Neler olabilir? Baştan başlayalım.

 

  • 1940’larda klasik varis cerrahisinde varisli damar en sık VSM diye adlandırılan damarın kasıkta bağlanması işleminden sonra tekrarlama oranı %18 olarak bildirilmiştir.
  • O zamanda dikkat çekildiği gibi erken dönem sonuçları ne kadar iyi olsa da bu oran değişmemektedir.
  • İlk yılın ötesinde 2.yıl daha önemlidir. Bu tedavisinin başarısından farklı etkenlere bağlı olmaktadır.
  • Klinik gelişmeler ile birlikte yansılanım tetkikinin detaylı incelemelere izin vermesi ile birlikte farklı görüşler ortaya çıkmaktadır.
  • Klasik cerrahide damarın bağlanmasına karşın damarda yeniden açılma geldiği bugün bilinmektedir.
  • O yüzden ‘’stripping’’ denilen damarın tamamen çıkarılması işlemi gündeme gelmiştir.
  • Böylece damarın yeniden açılmasından uzak durulabilecekti.
  • 2001’de 1960-1967 yılları arasında bu yöntem ile ameliyat edilmişler izlendiğinde 30 seneden fazla; tekrarlama oranı %40 olarak bulunmuştur. Bu yüksektir.
  • Sonrasında geliştirilen Lazer, Radyo frekans ve Yapıştırıcı ile ilgili olumlu sonuçlar gelmek ile birlikte. Bu tür tedavi sonrasında bir daha hiç varis olmayacağım düşüncesinin sarsıldığı birkaç önemli nokta vardır.
  • Varisin tekrarlaması nelere bağlıdır? Araştırmacılar bunları sıralamışlar.
  • Sadece cilt üzerinden yapılan köpük tedavisi veya lazer gibi tedaviler sonrasında eğer altta yatan yetmezlik tedavi edilmemiş ise aynı bölgede dâhil her yerde varis küçük ve kılcal damarlardan başlayarak olabilir. Yapılan bir çalışmada estetik varis tedavisi sonrasında mutlaka hastalar istemese de mutlaka doppler yansılanım önerilir. Nitekim bu tür tedavi gören hastaların yaklaşık %50’sinde venöz yetmezlik en az bir bacakta tespit edilmiştir.
  • Eğer ben ultrason yaptırmak istemiyorum zaman ya da parasal nedenlerden dolayı o zaman bu tekrarlama riskini kabul etmek zorundasınız. En azından bu tür bir tedavi görseniz de hemen ardından ultrason ile görüntüleme yapılmalıdır.
  • O zaman altta yatan nedeni telafi etmek daha iyidir.
  • Varis tedavisi sonrasında kilo almak,
  • Uzun süre ayakta durmak ya da uzun süre oturmak gibi mesleki riskler varislerin tekrarlamasına neden olur. Ayakta durmayı anladık ama oturmak neden sorun olsun; insanoğlu oturmak değil ayakta durmak için yaratılmıştır. Oturduğunuzda bacaklarımızdaki kaslar yeteri kadar çalışmadığından istemeseniz de kan bacaklarda göllenir. Hareketsizlik her zaman kötüdür. 
  • Sık gebelik önemli nedenlerdendir. Tek başına gebelik değil gebelikte alınan kilo da önemlidir.
  • Selülit de önemli nedenlerdendir. Özellikle bacağınızı dizüstü öne ve arka yüzlerinde oluşan selülitler kılcal damar ağında bozulmaya yol açarlar ciltte meydana gelen çökme ve yer değiştirmeler ile kılcal damarlar daha görünür hale gelir.
  • Kabızlık; ıkınma nedeni ile karın içi basınç artışı nedeni ile bacaklardaki kan göllenir. Karın içi basınç artışı karından bacağa giden ana toplar damardaki kapakçıkta yetmezliğe neden olur.
  • Özet olarak varislerin tekrarlaması ender görülen bir şey değildir. Tedavi planlaması ve uygun tedavinin yanında ilerisi için koruyucu önlemlerde alınmalıdır.
  • Sağlıcakla kalınız

 

anahtar sözcükler: yazı ve resim için

varis tekrarlar mı, varis neden tekrarlar, varis, varis tedavisi, serdar akgün, serdar akgün, doktor, prof, sağlık, varis tedavisi

 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube