Varis tedavisi

Varis tedavisi

Varis Nedir?

Kirli kanı dokulardan kalbe geri taşıyan yapılar toplardamarlardır. Toplardamarların içinde kanın geriye kaçışını engelleyen kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar, yerçekiminin etkisine rağmen kanın kalbe doğru tek yönde hareketini sağlayıp geri kaçışı önlerler. Bu kapakçıklardaki  fonsiyonların bozulması durumlarında kan yeteri kadar etkili şekilde kalbe dönüş yapamaz, yüzeysel damarlar uzar, genişler ve büklümlü hale gelir. Bu görüntüye varis denir.

Varis Neden Oluşur?

Toplardamarlardaki kapakçıkların bozulmasını bir takım faktörler tetikler. Bunlar arasında sürekli ayakta durma (meslek hastalığı), hareketsiz yaşam, toplardamarlarda tıkanıklık, hamilelik, şişmanlık, yaşlılık ve genetik faktörler gibi bir takım etkenler damarlardakiş efektif akımı bozarak varis oluşmasına zemin hazırlarlar.

Öğretmenler, hemşireler, cerrahlar, polisler, diş hekimleri ve garsonlar yüksek risk altındadır. Buna karşın, baldır kaslarını çok kullanan sporcularda varis gelişme olasılığı azdır. Uzun süre oturarak çalışmada daha az olsa da, varis riski vardır. Sekreterlerde ve uzun sure bilgisayar karşısında çalışan kişilerde de varis görülebilir. Kadınlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanır. Yaşla birlikte varis görülme olasılığı artar.

Varis Hayatımı Nasıl Etkiler?

İlk planda estetik rahatsızlık yaratır. Cilt altında gözlenen mor, kırmızı renkli belirgin damarlar özellikle de bayanlar tarafından istenmeyen bir görüntüdür. İlerleyen dönemlerde bacağın alt kısmında şiddetli ağrılar ve kramplar baş gösterir. Varisli damarlar tromboz denilen tıkanmalara yatkındırlar. Buradaki tıkanıklıklardan kalbe veya beyne pıhtı atarak ciddi hayati problemler doğurabilirler. Flebit denen damar iltahapları, kanamalar ve varis ülserleri de varis bölgesinde gözlenebilen  diğer rahatsızlıklardır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşmuş olan varisler zamanla veya herhangi bir ilaç kullanılarak azalmaz veya giderilemez,
aksine yavaş yavaş ilerlerler. Varisleri yok etmek için hayatınızın bir döneminde aşağıdaki yöntemlerden biriyle tedavi olmanız gerekecektir.

1)      Ameliyat

İri tip varislerin (çapı 3mm veya daha büyük) tedavisinde en etkili yöntem cerrahidir. Klasik varis ameliyatında hastanın problemli toplardamarı ameliyatla çıkarılır. Ameliyat sonrası hastanede birkaç gün kalmak gerekebilir. Ameliyatla %95 civarında tedavi sağlanır.

        2 ) Şikayeti az olan hastalar, ameliyat riski yüksek olan hastalar ve başlangıç dönemindeki vakalarda varis çorabı kullanılabilir

         3) Skleroterapi

Varisli damarlara damarları kurutucu ilaçlar verilerek üzellikle yüzeye yakın damarlarda tedavi edilmesidir.1-1,5 mm çapında  veya daha ufak varislerin giderilmesinde kullanılan bir tekniktir.  Bu yöntemde hastalıklı damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek, az miktarda, damarı kurutan ilaçlar verilir. Kullanılan ilaçlar genellikle yüksek konsantrasyonlu tuzlardan oluşur. Kapanan damar daha sonra vücut tarafından eritilerek yok edilir. Tedaviden sonra morarma olabilir ama 3-6 hafta içinde kaybolur.

 Toplam tedavi varisin miktarına göre 1-6 seans sürebilir. Seansları takiben istirahat
etmek gerekmez, kişi günlük işlerini sürdürebilir.

Skleroterapinin avantajları şunlardır :

-Kullanılan ilaç miktarı azdır

-İlaç verildiği damarda kalır, yayılmaz

-Vücut tarafından kolay emilir

-İyileşme sonrası eski damar yerlerinde iz ve leke kalmaz

-Kapanan damarlar sonradan yeniden açılmaz

Skleroterapi Kimlere Yapılmaz?

Kontrolsüz diyabet

Hamile ve emziren bayanlar

Pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullananlar

Derin ven trombozu geçirmiş kişiler

Varis bölgesindeki ciltte enfeksiyonu olanlar

 

          4) Lazer varis tedavisi

Lazer ışını ile ince yüzeyel kılcal damar şeklindeli varisler yakılarak tedavi edilir. Miktara göre 1-3 seans yeterli olacaktır. Lazerle kılcal damarlar yakıldığından bu tedaviden sonra aynı bölgede yeniden açılma olmaz. Lazer tedavisinden iyi sonuç alabilmek için cildinizin açık renkli olması gerekir. Bunun için  kış ve ilkbahar döneminde tedavi önerilir. 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube