Doktorsitesi.com

Vajinismus ve vajinimus hastalarının psikolojisi

Uzm. Psk. İlknur Yılmaz Aytaç
Uzm. Psk. İlknur Yılmaz Aytaç
30 Kasım 2016135 görüntülenme
Randevu Al
Vajinismus ve vajinimus hastalarının psikolojisi

Vajinismus, cinsel birleşme denendiğinde vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır. Kadının kendisini bilinçli bir şekilde kasması söz konusu değildir, onun kontrolü dışında kasılmalar olmaktadır. Kasılmalara ek olarak, yoğun korku duyguları da görülebilir.

Ülkemizde vajinismus olgularına sıklıkla rastlanır. Vajinismusun arka planında yatan faktörler arasında, cinsel birleşmeye dair korkular, yanlış bilgiler, kulaktan kulağa aktarılan abartılı hikayeler, tabular, kızlık zarına ait verilen aşırı önem ve psikolojik nedenlerden  söz edebiliriz.

Cinselliğin yasak, ayıp, günah olarak görülmesi ve bu konuda erken yaşlardan itibaren doğru bilgilerin aktarılmaması cinsel birleşmeye dair bir korku zemini hazırlayabilir. Tüm hayatı boyunca cinsel içerikli eylemlerden kaçınması beklenen bir kadından ilk gecesinde çok rahat olmasını beklemek de kendi içinde çelişkili bir durum olmaktadır.

Vajinismus tedavisinde bilimsel yöntemlerle %90ların üzerinde başarı şansı elde edilebilir. Tedavinin içeriğinde cinsel bilgilendirme ve yanlış inanışların düzeltilmesi çok önemli yer tutar. Bunun yanı sıra, vajinal kasılmalarla kişinin baş edebilmesi için aşamalı bir şekilde plan yapılır ve haftalık ev ödevleri ve takiplerle kişide psikolojik olarak var olan korku, kaygı ve kasılmaların üzerine yavaş yavaş gitmesi sağlanır. Burada şunu vurgulamak gerekir ki, vajinismus psikolojik bir cinsel işlev bozukluğudur ve bu konuda uzmanlaşmış psikolog ya da psikiyatrist tarafından psikolojik yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu şekilde yüz güldürücü sonuçlar bu şekilde alınmaktadır.

Ne yazık ki, vajinismusu tek seansta, mucizevi (!) şekilde tedavi edebileceğini söyleyen, bu konuda hastaları duygusal ve maddi anlamda istismar eden kişiler mevcuttur. Yanlış tedavi girişimleri sonucu hastalar daha çok travmatize olup, umutsuzluğa kapılabilmektedir.

Vajinismus tedavilerinde seanslara çiftin birlikte gelmesi, sorunu birlikte sahiplenmeleri açısından  önemlidir. Bu süreçte partner desteği olan kadınların tedavileri çok daha başarılı olmaktadır. Tedavi süresince eş hem motivasyon sağlar, hem de tedavinin ilerleyen basamaklarındaki ödevlerde katılım gösterir.

Cinsel terapilerde çiftin cinsel yaşamı bir bütün olarak ele alınır. Kademeli ev ödevleriyle cinsel birleşme yaşamaları hedeflenirken, cinsel konularda güçlü bir iletişimi, hazza dönük,  doyumlu bir cinsel yaşamı olan çiftler olmaları sağlanır.

Uzman Klinik Psikolog İlknur Yılmaz

Etiketler

Vajinismus sebepleriVajinismus neden olurVajinismus belirtileriVajinismus tedavisiVajinismus ve evlilikVajinismus kendiliğinden geçer mi

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. İlknur Yılmaz Aytaç

Uzm. Psk. İlknur Yılmaz Aytaç

Uzm. Psk. İlknur YILMAZ AYTAÇ, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde çift anadal yaparak lisans eğitimini tamamlamış ve Psikolog unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır