VAJİNİSMUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR

Uzm. Kl. Psk. Esra Işıktekiner
Uzm. Kl. Psk. Esra Işıktekiner
6 Eylül 201943 görüntülenme
Randevu Al
VAJİNİSMUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR

Vajinismus tedavi yöntemleri ile ilgili bilgilendirme yazısıdır. Vajinismus, ön sevişme sırasında herhangi bir problem yaşanmazken birleşme esnasında vajen içerisindeki pelvik kasların istemsiz kasılmasıyla birleşmenin gerçekleşememesidir. Bu güçlü kasılmalar nedeniyle istendiği halde vajina içerisine hiç bir yabancı cisim (parmak, penis, tampon, fitil vs.) Alınamamasıdır. 

Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus, tedavisi yüzde yüz mümkün bir semptomdur. 

Vajinismus tedavisi, uygulayıcı merkez ve uzmanların yöntemleri açısından değişiklikler gösterebilmektedir. Tarafımızdan vajinismus tedavisi kısa sürede, kesin ve kalıcı bir şekilde tedavi edilmektedir. Belli başlı tedavi yöntemleri ise; 

PARMAK EGZERSİZİ

Parmak egzersizleri, uzun yıllardır vajinismus tedavisinde kullanılan bir yöntem olmakla birlikte son dönem modern uygulamalarda geçerliliğini kaybetmiştir. 

Parmak egzersizi uygulaması, kişinin vajinasını keşfetmesi için dokunma, masaj, ayna egzersizleriyle başlamakta ve serçe parmak birinci boğumundan başlamak suretiyle parmağın tamamını, orta parmak ve ardından iki parmak şeklinde vajina içerisine aşamalı olarak alınmasıyla devam eden uzun ve sıkıcı bir süreci kapsamaktadır. 

Hastaların uygulamaları ev ödevi şeklinde yapmaları ve tedavi esnasında uzman kontrolünde olmamaları tedaviyi sürdürmekte zorlanılmaktadır. Uygulamanın zorlayıcı olmasından dolayı da süreç genellikle yarıda kalmakta ve hastalar drope out olmaktadır.

KEGEL EGZERSİZLERİ

Kegel egzersizi, vajinismus tedavisinde oldukça faydalı olan bir uygulama yöntemidir. Pelvik kasları sık-bırak şeklinde yapılan egzersiz, kasların istemsiz kasılmalarını farkındalık oluşturarak kontrol edilebilir olmasına destek olur. Kegel egzersizi faydalı olmakla birlikte tek başına bir tedavi yöntemi değildir.

VAJİNAL BOTOKS

Vajinanın 3/4 lük bölümünü kaplayan pelvik kasların istemsiz kasılmasını engellemek için uygulanan bir yöntemdir. Pelvik kaslara uygulanan botoks ile kasların bir nevi felç geçirmesi sağlanır. Bir çok uzman tarafında sıklıkla uygulanmasına rağmen botoksun etkisi 3 ile 6 ay arasında geçtikten sonra semptomların tekrar ettiği görülmektedir. Bu nedenle de kalıcı bir çözüm oluşturmamaktadır. 

BİLİŞSEL CİNSEL TERAPİ

Vajinismus nedenlerinden biri de bilgi eksikliği ve gerçeği yansıtmayan çarpıtmalardır. Bu çarpıtmaların yeniden yapılandırılması ve bilgi eksikliklerinin giderilmesi için bilişsel cinsel terapi oldukça önemlidir. Bilişsel cinsel terapi, vajinismus tedavisinde destekleyici yöntemlerden biridir. 

DAVRANIŞSAL CİNSEL TERAPİ

Davranışsal cinsel terapi, vajinismus tedavisinde en iyi sonuç veren yöntemdir. Vajinada oluşan istemsiz kasılmaların kalıcı olarak ortadan kaldıran bir takım egzersiz çalışmalarını içermektedir. Bu egzersiz çalışmaları hastanın ihtiyacına göre belirlenmesi yani kişiye özel belirlenmesi önemlidir. Bu anlamda Davranışsal cinsel terapi yöntemi diğer bilimsel yöntemlerle kombine edildiğinde kalıcı çözüm oluşturmaktadır. 

HİPNOTERAPİ

Hipnoterapi, kişinin kaygı seviyesini düşürmede, geçmişte yaşanan travmaların etkilerini azaltmakta ve hastanın tedaviye uyumunu hızlandıran destekleyici bir yöntem olmakla birlikte tek başına bir tedavi yöntemi değildir. 

Etiketler

Vajinismus tedavisiBilişsel cinsel terapiDavranışsal cinsel terapiVajinismusHipnoterapi

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Esra Işıktekiner

Uzm. Kl. Psk. Esra Işıktekiner

Uzm.KI.Psk Esra Işıktekiner,ilk ve orta öğretimini Ankara’ da tamamladı. 2007 yılında Davranış Bilimleri Lisansını tamamladı. Terapi becerilerini geliştirmek için İstanbul’da Dünyaca ünlü eğitimcilerden (dr. Wyat woodsmal, Ralph Watson, Ahmet Şerif İzgören) trainer düzeyinde eğitimler aldı. Birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü eğitim seminerleriyle bilgisini insanlara faydalı olmak için paylaştı. Bireysel Danışmanlık verdiği kendi ofisinde yüzlerce vakasını kabul etti. 2013 yılında cinsel işlev bozuklukları alanında eğitimini aldıktan sonra çalışma alanını spesifik olarak bu alana taşıdı ve alanı kadın sağlığı olan özel bir klinikte çalışmaya başladı. 2016 yılında Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. 2013 yılından bu yana başta vajinismus olmak üzere binlerce vakasına başarıyla destek oldu. Bir çok uluslararası bilimsel kongrede bu alanda konuşmacı olarak davet edildi. Şu anda İstanbul’ da Anna Klinik olarak uzman arkadaşlarıyla birlikte cinsel işlev bozukluklarıyla ilgili vakalarını görmeye devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır