Vajinismus nedir ? tedavi ve iyileşme

Vajinismus,vajinaya giriş teşebbüslerinin yarattığı stres ile ortaya çıkan,cinsel birleşmeye izin vermeyen ya da cinsel birleşmenin kısmen de olsa ağrılı bir biçimde sağlanabildiği,kadınlarda genital bölgede bulunan pelvik kasların istem dışı olarak kasılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Vajinismus nedir ? tedavi ve iyileşme

Vajinismus;

Anlayış,Tedavi Ve İyileşme

 

Vajinismus,vajinaya giriş teşebbüslerinin yarattığı stres ile ortaya çıkan,cinsel birleşmeye izin vermeyen ya da cinsel birleşmenin kısmen de olsa ağrılı bir biçimde sağlanabildiği,kadınlarda genital bölgede bulunan pelvik kasların istem dışı olarak kasılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

 

Kişnin sözel beyanı cinsel ilişki yaşamak istediğine dair olsa bile,vajina girişine izin vermede yaşadığı bu güçlük ; penis,parmak,tampon,spekulum veya herhangi bir şey ile gerçekleşmesinin yanı sıra bir objenin ya da penisin vajinaya girşinin hayal edilmesi sırasında bile ortaya çıktığı gözlemlenebilmektedir.

 

Bazı kadınlarda ise sadece vajinal penetrasyon(birleşme) esnasında vajinismus görülmektedir.

 

Vajinismus genellikle psikolojik faktörlere dayanır ve kişinin cinsellikle ilgili olumsuz deneyimleri, endişeleri veya korkularıyla ilişkilidir.Ancak bunun yanında çok küçük bir oranla da olsa kişilerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan ve vajinada yer alan birtakım engellere de bağlı olabilir.

 

Vajinismus belirtileri yaşayan bireylerin ilk adımı, bu durumu anlamak ve yardım aramak için cesaret bulmaktır. Cinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak zorlayıcı olabilir, ancak bu adım, daha iyi bir cinsel sağlık ve yaşam kalitesi için önemlidir.

 

Vajinismus belirtileriyle karşılaşan bireyler, bir sağlık profesyoneli ile görüşmelidir.İlk adım bir jinekolog ardından bir cinsel terapist olmalıdır.Bu görüşme sırasında birey, yaşadığı semptomları, geçmiş cinsel deneyimleri ve duygusal durumu hakkında açık olmalıdır.

 

Jinekolog, fiziksel bir muayene ve gerekli testlerle vajinismus teşhisi koymaya çalışacaktır. Bu, pelvik bölgeyi kontrol etmeyi içerebilir. Fiziksel nedenler ekarte edildikten ve durumun psikolojik kökenli olduğu netleştikten sonra Cinsel Terapist ile görüşmeler başlamalıdır.Cinsel terapistler, bireyin cinsel geçmişi, cinsellikle ilgili düşünce ve duyguları hakkında daha fazla bilgi alarak durumu anlamaya çalışırlar.

 

Yapılan değerlendirmeler sonucunda vajinismus tanısı konulduğunda, bireye uygun bir tedavi planı sunulacaktır. Bu plan genellikle cinsel terapi, gevşeme teknikleri, dilatör egzersizleri içerebilir.

 

Cinsel terapist, bireyin cinsel sağlığını iyileştirmek, olumsuz düşünce ve duygularını anlamak ve değiştirmek konularında rehberlik eder. Ayrıca, bireyin partneriyle çift terapisi de önerilebilir.

Bu süreçte açık iletişim, profesyonel yardım ve sabır, bireyin iyileşme yolunda atacağı adımları daha etkili hale getirecektir.

 

Vajinismus, bireylerde cinsellikle ilgili duygusal zorluklara yol açabilir. Bu durum, bireyde utanma, suçluluk, özgüven eksikliği gibi duygusal reaksiyonlara neden olurken. Partnerle olan ilişkilerde de gerginliklere sebep olabilir.Çiftler arasında cinsel olarak yakınlaşmayı zorlaştırabilir. Cinsel birleşme konusundaki sorunlar, çiftlerin iletişimini etkileyebilir ve duygusal uzaklaşmaya sebep olabilir.

 

Bireyler, cinsel işlev bozukluklarıyla ilgili toplumsal normlara uymadıkları hissine kapılabilirler. Bu durum, bireyin cinsel konularda açık olmaktan kaçınmasına ve sosyal çevresinden uzaklaşmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

 

Toplumsal normlar ve beklentiler, kadınların cinsel yaşamları üzerinde en etkili faktörlerden.Bu normlar, kadınlara cinsellikleriyle ilgili belirli bir rolü benimsemeleri gerektiği mesajını verirken, bu da baskı ve stres etkenlerinden oluyor.Toplumda yaygın olan yanlış inançlar ve mitler kadınların cinsellikle ilgili kaygılarını sıklıkla arttırdığını gözlemliyoruz.

 

Bu durum, vajinismus gibi cinsel işlev bozuklukları yaşayan kadınların bu sorunlarla başa çıkmalarını haliyle zorlaştırıyor.

 

Vajinismus ve benzeri cinsel sağlık sorunlarıyla mücadele, sadece bireyin değil, aynı zamanda toplumun cinsellikle ilgili tutumlarının da gözden geçirilmesini gerektirir. Daha açık, anlayışlı ve eğitim odaklı bir toplum, bireylerin cinsel sağlıklarını anlamalarına ve destek almalarına yardımcı olabilir.

 

Psikolog Cemile Özsoy

 

 

Bu makale 29 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Cemile Özsoy

Psikolog Cemile Özsoy, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji lisans bölümünden Onur derecesi ile mezun olmuştur.Lisansı süresince Özel kliniklerde,Kurumsal şirketlerde ve Eğitim kurumların da birçok farklı pozisyon ve stajyer psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitimine devam ettiği sırada; Psikolob Psikoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen Uzm.Psk. Ezgi Kılavuzoğlu koordinatörlüğünde Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi,Cinsel Terapi, MMPI ve Yetişkin Testleri eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Sonrasında İzmir Psikoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen Uzm.Psk. Uğur Dalan koordinatörlüğünde Şema Terapi eğitimini tamamlamış ve sertifika almaya hak kazanmıştır. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Aile danışmanlığı eğitimine devam etmektedir. İhtiyaç duyduğu alanlarda imajinasyon çal ...

Etiketler
Vajinismus sebepleri
Psk. Cemile Özsoy
Psk. Cemile Özsoy
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube