Uyku bozukluğu problemi için öneriler

Uyku bozukluğu problemi için öneriler

İnsanlarda sağlıklı olmasının en büyük katkısı uykudur. İnsan hayatını uyku ve uyanık olarak bir periyodik döngü içerisinde geçirir. Kaliteli ve düzenli  bir uyku gün içinde sağlıklı, güvenli, huzurlu, dingin ve hatta başarılı olmanız için enerjinizi yenileyen, beynimizi ve bünyemizi güne hazırlayan, belki de önceki deneyimlerimizi yaşantılarımızı, duygu ve düşüncelerimizi yeniden organize ettiğimiz, planlar yaptığımız, zorluklar karşısında stratejiler oluşturduğumuz yani doğacak yeni güne hazırlandığımız psikolojik ve biyolojik bir süreçtir.

Uykusuzluk (İnsomnia) nedir?

Uykusuzluk, dünyada uyku ile ilgili en sık karşılaşılan sorundur. Uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürme de zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olmakla tanımlanır.

Uykusuzluk belirtilerinin başlayışı, yaşamın her döneminde olabilmekle birlikte ilk ortaya çıkışı genellikle genç erişkinlik dönemidir. Daha seyrek olarak çocukluk ya da ergenlik döneminde görülebilmektedir. Kadınlarda, uykusuzluğun başlangıcı menopoz döneminde olabilmekte ve diğer belirtiler (ateş basması gibi) ortadan kalktıktan sonra da sürebilmektedir. Uykusuzluk , yaşamın ileri dönemlerinde başlayabilirse de bu durum genellikle diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olmaktadır.

Yapılan araştırmalarda uykusuzluğun birçok nedeni olabilir. İşte, bunlardan en bilinenleri:

Alkol, nikotin ve kafein kullanımı

Kısa süreli uyku düzensizlikleri

Aşırı stres

İlaç kullanımı

Biyolojik saat düzeninin bozulması

Psikolojik rahatsızlıklar

Uyku probleminizi çözmek istiyorsanız bu önerileri mutlaka dikkate alın!

-Gece uyandığınızda uykunuz kaçıyorsa kalkıp bir bardak su için ve yeniden uyumayı deneyin.

-Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin.

-Akşam yemeğinde ağır yemekler yemeyin. Yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi kesmiş olun.

-Yatak ve yastık seçiminizi rahatınıza göre yapın ve kendinizi alıştığınız yerin dışında bir yerde uyumaya zorlamayın.

-Daha az nikotin, kafein ve alkol tüketmeyi deneyin.

-Yatak odanızı uyumak dışında bir işle uğraşırken kullanmayın.

-Karanlıkta uyuyun ışık açıkken uyuma alışkanlığınız yoksa, yattıktan hemen sonra ışıkları söndürün.

-Yatağın kalitesi, konforu çok önemlidir. Kişinin durumuna göre yatak ve yastık seçilmeli (sert veya yumuşak ama mutlaka konforu kişiye uygun olmalı).

-Yatmadan önce gevşeyin. Gerekirse hafif  bir egzersiz yapın.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA

Uzm. Kl. Psk. Furkan Kaya Furkan Kaya, Mersin’de klinik psikologtur. Bireysel, Çift , Aile ve Çocuklara danışmanlık hizmeti vermektedir. Anksiyete bozuklukları (panik bozukluk, yaygın anksiyete, kişilik bozuklukları(borderline, histriyonik ,narsistlik, çekingen, obsesif kompulsif, bağımlı), duygu durum bozuklukları(depresyon, bipolar bozukluk), yeme bozuklukları(tıkınırcasına yeme, anoreksiya, bulumia) , ilişki sorunları, cinsel sorunlar gibi bir çok psikolojik sorunlarla ilgili çalışıyor. EMDR, Hipnoterapi, Bilişsel Davanışçı Terapi , Psikanaliz gibi birçok terapi yöntemi uygulamaktadır. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Üsküdar Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamladıktan sonra profesyonel bir spor kulübünde spor psikoloğu olarak ve özel bir hastanede klinik psikolog olarak çalışmıştır. D ...

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube