Üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunma yöntemleri

Üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunma yöntemleri

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla kalınması gibi sebeplerden dolayı sonbahar ve kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına (ÜSYE) daha sık rastlanmaktadır. ÜSYE aslında tonsilit, sinüzit, farenjit gibi enfeksiyonları içerse de terim olarak nezle ve grip hastalıklarını tanımlamakta kullanılır. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş , öksürük, hapşırma, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, gözlerde sulanma, adele ağrıları, halsizlik, iştahsızlık başlıca belirtilerdir. Virüslerin neden olduğu bu hastalık grubunda bulaşma yakın temas ile olmaktadır. Hapşırma ve öksürme ile ortama dağılan partiküller uzun süre havada asılı kalmakta ve buradan geçen diğer bireylere kolaylıkla bulaşmaktadır. Özellikle havalandırması yetersiz kapalı ortamlar ve yakın temasın en çok olduğu okullar, bu enfeksiyonların kış aylarında daha sık görülmesinin temel nedeni olmaktadır. Alınacak basit önlemlerle bu enfeksiyonlardan korunulabilir ve salgınların oluşması engellenebilir.

Ellerin yıkanması birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi ÜSYE’den de koruyacaktır. Bununla birlikte sık temas edilen kapı-pencere kolları, telefon ve çalışma masası gibi yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Hasta olan kişilere çok yaklaşmamak, temas etmemek, havlu ve bardak gibi eşyaları ortak kullanmamak oldukça önemlidir. Hastanın da hastalığı çevreye bulaştırmamak için tedbir alması gereklidir. Maske takmak, tokalaşmamak, öpüşmemek, başkalarıyla aynı çatal, kaşık, gibi eşyaları kullanmamak alınacak önlemler arasında yer almaktadır. ÜSYE belirtileri olan kişilerin mümkünse işe gitmemeleri ve evde kalmaları enfeksiyonun yayılmaması ve başkalarına bulaşmaması açısından önemlidir.

Bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gereklidir. Tek yönlü beslenmeden kaçınarak bol bol sebze ve meyve tüketilmesi vücut direnci için çok önemlidir. Yetersiz uyku, stres, aşırı alkol ve sigara tüketiminin de bağışıklık sistemini zayıf düşürdüğü bilinmektedir.

Toplu taşıtlar, okul, kışla, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde ÜSYE geçirmekte olan bir kişi virüsleri kolaylıkla ortama yayıp diğer sağlıklı bireylere bulaştırabilmektedir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile ÜSYEnin yayılmasını engeller.

Risk grubundakilerin grip aşısı olması korunmak açısından önem taşımaktadır. Aşılar 65 yaş üzerindekilere, kronik kalp ve karaciğer hastalığı olanlara, diyabet gibi kronik sistemik hastalıkları olanlara, bağışıklık sistemi yetersiz hastalara, toplu halde yaşayanlara ve doktor, hemşire gibi risk grubundaki kişilere önerilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek

Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2001 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları üzerinde tamamlayarak KBB Uzmanı unvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube