Ultrason nedir ?

Ultrason nedir ?

Normal şartlarda insan kulağı 16 ile 20 000 Hz arasındaki sesleri işitir. Ultrason 20 000 Hz freksans üzerindeki ses dalgaları olarak tanımlanır. Tedavide kullanılan ultrason dalgaları genellikle 0,75-3,3 MHz arasındadır.

Ultrason tıbbi olarak tanısal ve tedavi edici amaçla kullanılabilir. Tedavi edici ultrason 60 yıldan daha fazla süredir akut ve kronik ağrı tedavisinde, kas iskelet sistemi hastalıklarında yoğun olarak uygulanmaktadır.

Ultrasonun Etki Mekanizması ve Özellikleri Nelerdir ?

  Ultrason cihazlarında “piezoelektrik olay” adı verilen elektriksel etkileşimden faydalanılır. Piezoelektrik kristal adı verilen bazı kristallerin ses enerjisini elektrik enerjisine çevirme özelliği vardır; buna piezoelektrik olay denir. Bu durumun tersi de gerçekleşerek yüksek frekanslı elektrik akımından yüksek frekanslı ses dalgaları elde edilebilir. 

Ultrason dokulardaki en önemli etkilerini termal etkiyle sağlar.Uygulama şekli, dozu, süresi, uygulandığı dokunun perfüzyonu ve ses dalgalarını absorbe etme özelliğiyle orantılı olarak farklı düzeyde ısınmaya neden olur. Klinikte en sık kullanılan ultrason intensitesi 0,8- 3 W/cm2 aralığındadır.Böylelikle derin dokularda 46 C varan sıcaklık artışları olur. Uygulama süresi tedavi edilecek bölge ve rahatsızlığa göre 3- 10 dakika arası değişir.

Ultrasonun Uygulama Alanları Nelerdir ?

    • Eklem hastalıkları
    • Eklem  dışı yumuşak doku hastalıkları 
    • Disk herniasyonları
    • Periferik sinir hastalıkları
    • Posttravmatik lezyonlar,skatrislerin , keloidlerin giderilmesi 

 Ultrason Hangi Durumlarda Uygulanmaz

    • Akut ve kronik enfeksiyon
    • Neoplazm varlığı
    • Vasküler yetersizlik, tromboflebit
    • Gebelik, laminektomi, spina bifida
    • Kalp pili olanlarda

 

Bu makale 27 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ultrason
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube